Monday, March 30, 2020

Review Buku: Perfect Is Boring by Tyra and Her Mama





Hi & Assalamualaikum

Macam biasa azam tetiap tahun nak baca buku banyak-banyak, nak la jadi manusia yang berilmiah sket kononnya, tapi banyak kekangan so tiap-tiap tahun pun tak tercapai. Tapi tahun ni wow aku tak sangka aku dah berjaya 6 buah buku setakat Februari! Pencapaian terbaik aku pernah dapat.. pecah rekod.. Hehehe. 

Aku berterima kasih dengan adanya e-book aku berjaya membaca buku akhirnya. Memanglah orang kata tak feeling, even aku sendiri prefer pegang the real book, pegang kertas, cium bau buku, tapi aku mengalah la. Phone sentiasa kita pegang, sampai kita lupa nak pegang buku. So cara terbaik ialah download e-book, bila dah bosan-bosan scroll Twitter, ha apa lagi, pergilah baca e-book.

Dan aku perasan, aku sememangnya tak suka baca buku-buku self-help, buku-buku motivasi, aku akan cepat tertidur. Buku-buku non-fiction macam sains ke apa tu lagi lah kan. Aku boleh baca buku-buku macam dari experience orang-orang popular macam Oprah, Ellen DeGeneres, sebab macam ko tengah dengar dia bercerita. 

So kali ni aku pilih buku Tyra Banks yang diterbitkan pada tahun 2018. Actually buku ni Tyra terbitkan sebab ramai nak tau macam mana dia boleh sangat rapat dengan mak dia, iaitu pengurus dia jugak. So kiranya buku ni ada 2 penulis la, Tyra dengan mak dia. Diorang memang sangat rapat sebab mak dia dari dia umur 16 dah jadi pengurus dan photographer untuk Tyra Banks, so mak dia sangat faham selok-belok kerjaya modelling ni


Komen sket:


  • Buku ni memang fun untuk dibaca. Macam aku cakap, gaya penulisan dia macam Tyra Banks sedang bercakap dekat anak-anak buah model dia dalam rancangan America's Next Top Model. Hehe. Mak dia pun kelakar. Yelah.. kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi.. gitteww
  • Ada jugak Tyra cerita pasal dilema dia sama ada nak ke kolej ataupun ke Paris untuk bidang modelling. Lastly dia pilih modelling sebab dia rasa itu peluang keemasan. Sebab bapak dia marah gila dia nak teruskan modelling, so dia memang bekerja keras untuk jadi top model untuk buktikan kat bapak dia yang jadi model pon boleh sukses.
  • Macam biasa, model memang akan berdepan dengan dilema masalah berat badan. Tyra memang sejenis suka makan, so bila berat dia bertambah, banyak fashion designer tak nak ambil dia jadi catwalk model. So mak dia dan Tyra fikir apa penyelasaian untuk masalah ni.. Memang terbaik!
  • Walaupun kau rasa Tyra ni macam super talented, berlakon boleh, modelling boleh, mengacara pon power.. tapi satu je yang dia terpaksa give-up iaitu menyanyi.. Macam-macam dia buat, tapi akhirnya dia tarpaksa akui yang menyanyi bukan kebolehan dia. Kelakar jugak bila mak dia cerita macam mana leganya mak dia bila Tyra Banks akhirnya cakap nak quit menyanyi. So kesimpulannya kat sini, tak semua benda kita boleh dapat, tapi yang penting usaha dulu
  • Okaylah, kesimpulannya buku ni memang fun untuk dibaca, tak bosan langsung! Aku bagi 8/10

Okay bye

Till then





Thursday, March 26, 2020

Percutian Ke Jeju Yang Terpaksa Dibatalkan

  14 comments    
categories: 



Hi dan Assalamualaikum

Sementara tengah work from home ni maka ade kesempatanlah nak update blog heheheh. Tapi sebenarnya aku tengah bersedih ni sebab pada tarikh ni, 26 March 2020, aku sepatutnya dah bertolak ke Pulau Jeju. Namun, kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan. Disebabkan wabak Covid-19 ni, percutian ke Korea ni terpaksa dibatalkan. Sob sob sob


Sedih jugaklah sebab sume benda dah dirancang dengan rapi. Hotel, kereta sewa, tempat-tempat nak pergi.. Excited woiii tapi nak buat camana kan. Hotel dan duit kereta sewa dah dapat refund, tapi tiket flight Air Asia ni tak dapat-dapat lagi. Adoii tolonglah Air Asia pulangkanlah duit akuuu.. Bukan saja-saja nak cancel pon.


Bila kita batalkan percutian ni, sebab memikirkan tak nak bawak virus balik ke Malaysia, tapi ada orang saja-saja amek kesempatan melancong ke oversea sebab tiket murah gi Korea, Jepun ... ko rasa?? Sakit hati jugaklah dengan orang selfish macam ni. Mungkin dia sihat sejahtera, tapi mungkin dia jadik pembawa virus dan menyusahkan orang lain.. 


Paling ralat sebab tak dapat mendaki Gunung Hallasan.. huhu. Ini aktiviti yang paling dinanti-nanti walaupun nervous jugaklah nak naik. Excited nak naik gunung ni time musim bunga, mesti cantik kan? Oleh sebab tak jadi mendaki maka aku browse jelah gambar dalam internet ni. Untuk mengubat hati yang duka lara ni.. jom tengok gambar jelah.  Sendu sungguh rasa. Hahahaha





Cantiknya.. Subhanallah






Takpelah, kalau ada rezeki, panjang umur, masih kuat, bolehlah plan lagi sekali


Buat masa ni, apa yang aku nak cuma keadaan jadi normal semula. I miss my boring normal life. Kepada yang sakit, moga diberi kesembuhan secepat mungkin.

Stay safe semua

Till then




Tuesday, March 24, 2020

Virus Covid-19: Cara Elak

  6 comments    
categories: , , ,




Hai dan Assalamualaikum semua

Dunia sedang tenat sekarang.. Masalah virus Covid-19 masih meruncing terutamanya kat Malaysia ni

Takziah kepada individu yang kehilangan insan tersayang disebabkan virus ini, dan kepada sesiapa yang menghidap penyakit ni, stay strong okay! Terus positif and fight it!!

Bila datang bencana camni, menyebabkan aku rasa tertampar juga, sebab betapa aku selama ni take for granted atas kehidupan normal aku sebelum ni yang aku rasa boring

Selama ni kita boleh keluar ke mana saja kita suka, makan di restoran kegemaran, hangout dengan kawan-kawan, balik kampung sebulan sekali, lepak mamak, tengok wayang.. Sekarang? Kemudahan dan nikmat itu ditarik

Mungkin kita perlu fikir sejenak, dan bersyukur dengan apa yang kita ada. Jangan asek merungut dan berkeluh-kesah selama ini. Diharap selepas kes Covid-19 ni selesai dan reda, kita semua berubah okay? Hargai kesenangan yang kita ada dan take care of this earth


Okaylah.. jom tengok apa cara untuk lindungi diri kita dari virus ni:


  • Cuci tangan selalu! Virus ni masuk ke dalam rongga badan kita melalui mulut, mata dan hidung so tangan kenalah sentiasa bersih dari virus tu. Sila rujuk cara cuci tangan yang betul okay? Kena sekurang-kurangnya 20 saat
  • Elakkan memegang muka sebab nanti virus Covid-19 masuk
  • Sentiasa pakai mask (penutup mulut) dan guna hand sanitizer bila di luar
  • Elakkan berkumpul di tempat orang ramai. Kalau ada perkara yang tak boleh dielakkan, pastikan jarak 1 meter. Dan waktu ini elakkan bersentuhan, bersalam-salaman atau berpelukan
  • Elakkan dari ke pasar yang menjual haiwan-haiwan hidup atau tempat sembelihan haiwan
  • Elakkan memakan haiwan yang mentah atau tidak dimasak dengan sempurna
  • Segera mendapat rawatan perubatan sekiranya jatuh sakit (mengalami gejala jangkitan pernafasan seperti demam, batuk atau mengalami kesukaran bernafas) dalam tempoh 14 hari selepas pulang dari mana-mana kawasan berisiko tinggi. Jujurlah kepada doktor

Sumber: SINI


Okay.. aku harapkan semua ikut peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan iaitu duduk di rumah sahaja. Ramai tak faham kenapa, sebabnya kita nak bagi virus-virus di tempat-tempat awam tu mati. Virus tu perlukan perumah iaitu manusia untuk hidup, so kalau takde manusia kat luar maka virus tu matilah, maka kuranglah orang dapat penyakit ni. Faham tak??

Semoga yang sakit akan cepat sembuh.. Semoga wabak pandemik ini cepat-cepat hilang dari mukabumi ni. Stay safe semua. Jaga kesihatan. May you all safe from all harm.

Till then.