Monday, April 16, 2012

Bagaimana Menghapuskan Tikus Dari Bermaharajalela Di Rumah Anda?

  118 comments    
categories: , , , ,




Rumah aku dulu aman dan makmur. Binatang yang ada pun, cuma semut - semut kecil yang menghurung gula. Yang selalu ada, burung - burung berkicauan di luar rumah. Cewahh ayat puitis la plak


Tapi.. tak lama selepas tu, ada sesuatu berlaku. Di tengah keheningan malam, kedengaran bunyi plastik sampah bergeseran. Mula - mula perlahan, lepas tu makin kuat. Eh pelik. Kami pun menjengukkan kepala di dapur, dannnnn....... tadaaa!! Kepala tikus menjenguk, kemudian ia mencicit lari di belakang mesin basuh. Hilang.


Aku terus rasa nak pitam. Pening jap aku, Camana dia boleh masuk ke rumah kami? Haish. Lepas tu fikir-fikir balik, macam bodoh je soalan aku tu. Rumah kami kan atas tanah, pandai-pandaila dia masuk dari lubang-lubang mane2 ntah yang kita tak aware.




Operasi penghapusan pun bermula! Mula-mula kami guna cara lembut, halau je dulu. Guna ubat Serai Wangi uollz. Tapi tak jalan daaaa... tikus-tikus macam sukaaa je bau tu, Siap suka hati sangat sampai kencing + berak kat dapur rumah kami! Haiss ini dah melampau ni! This means war!!!!!!!!


So, untuk halau, tangkap dan bunuh tikus:


1. Beli perangkap tikus. Aku punya yang petak macam sangkar tu. Lepas letak 2 hari, dapatlah tangkap.. geli siot.. Lepas pakai tu, jangan lupa basuh dan jemur kat tengah panas. Cek Ti ni hidung dia sensitif, so kalau dia pernah bau kawan dia dah mati kat situ, mestila dia tak nak masuk dah. Pakai gam tikus pun senang, lepas pakai terus buang. Easy peasy.

*Tips: Masa nak letak umpan tu make sure korang tak pegang sangat perangkap tikus tu, senang pakai sarung tanganlah! Sebab tikus boleh detect bau manusia.. kalau dia rasa perangkap tu ada bau2 manusia dia tak nak datang.. umpan bau kena kuat.. ikan masin ke, ayam goreng ke.. hehehe*



Huwaaaaaa... geli!!


2. Beli racun tikus. Aku pakai jenama King Kong. Warna pink. Orang kata bagus. Letak kat laluan si tikus. Lepas tu boleh jugak letak sebekas air di tempat berdekatan dengan tempat letak racun, sebab lepas dia makan racun, tikus ni akan rasa kepanasan, dan dia akan carik air. So bila korang dah letak bekas air tu, diorang akan datang situ dan lemas kat situ. Tak payahla lepas ni susah-susah nak cari bangkai tikus tu kan?

Bekas air tu kena besar sketla, yang membolehkan tikus tu lemas


3. Letak daun durian belanda, jering bertangkai dan daun pandan kat tempat tikus lepak. Haaa try laaa mana tau jadik. Ni aku baca kat forum, tapi aku tak try lah


4. Spray Dettol atau Minyak Serai Wangi (dua2 benda ni boleh dicari di Giant dan sewaktu dengannya) dekat kawasan laluan tikus.. Diorang tak suka wangi-wangi ni.. Try la try la maybe berkesan!



5. Ada jugak kata letak kapur barus. Kapur barus kan wangi kan... tikus tak suka kot..


6. Bila dah sampai rumah, jangan maki hamun tikus hokayyy (Walaupun mungkin tikus telah menebuk baju baru korang). Sebab diorang ni binatang yang pendendam, so nanti diorang akan bawak konco-konco diorang.. kacau bilaukan rumah korang lagi. Haa cmana? Aku pun tak paham camana dia boleh faham bahasa kite, tapi aku ikut gak la petua ni.. tak baik marah2 kan. hehe


7. Bila dah buat semua ni, jangan lupa jugak tutup mana-mana tempat yang kau syak menjadi sumber/punca dia masuk ke rumah korang. Kalau macam aku, kat lubang bilik air dan toilet. Haa tutuplah dengan batu ke, baldi ke.. Ikut kreativiti koranglah. Asalkan tikus tak boleh masuk lagi ke rumah korang. Yahoooo!


8. Lastly, kalau semua cara tak berkesan, terpaksalah panggil Pest Control a.k.a expertise penangkap tikus.. Yelah aku baca komen, banyak betul tikus-tikus yang degil ni kan? Cara ni maybe memerlukan kos yang agak tinggi lah, tapi mungkin paling berkesan? Huhu



Tapi kalau ada tikus berbakat macam ni masuk kat rumah korang, jangan sia-siakannya ya? ahaks!




So sekarang ni Alhamdulillah, lepas sesi mengemas dan membuang apa yang perlu (takut jadi markas tikus) dan melakukan pencegahan, tidur kami kembali nyenyak tanpa sebarang bunyi dari dapur lagi. Creepy weihhh.. hidup dalam ketakutan. Hidung kami pun boleh bernafas dengan normal, takdelah bau kencing mereka yang @!8&! itu. 

Sekian.

Selamat Berjaya!

118 comments:

  1. mmg seram kalau tikus masuk rumah. tikus2 skrg xmakan saman dah. racun tikus cap King Kong tu mmg terbaik la.. bkn tikus je mati, org pun leh mati kalau termakan. so, hati2 bila simpan racun tu eh. pulak tu kaler pink, takut je kut terjumpe dek budak ingatkan gula2 ke... sumbat je dlm mulut. nauzubillah!!

    ReplyDelete
  2. tiba2 teringat stuart little hehe
    kt rmh pon ada tau...bkin geram je nk kejar2 huhu

    ReplyDelete
  3. @Aida Awie
    a'ah.. btol3... nasib baik rumah kami dah xde budak kecik.. sume dah tua.. hehehe

    ReplyDelete
  4. @[sutera kasih]


    hehehe.. rumah kami xde sape nak kejar.. sume penakut nauzubillahiminzalik

    ReplyDelete
  5. 1stly..thanks utk info ni..sebabnya..cik Ti sangat2 bermaharajalela di umah chii skrg ni..kadang2 tgh tdo pun..dok terdgr dorang dok wat kerja xtra..before this..ada kucing kat umah..at least dia takut2 gak..tp krg ni..kucing pun da x mampu nak wat pape...T____T

    cik Ti pendendam? aduh..oki2..pasni x marah2 dorang da..ehehe

    ReplyDelete
  6. haa..baru je hari tu ada tikus masuk rumah gua..gila kecoh satu rumah duk kejar menatang tu..last2 dpt tngkap jugak lpas tu terus buang jejauh..tak bunuh sebab kesian! hahaha

    ReplyDelete
  7. @Spudin

    aik? apesal tikus sedih lak?? hehe

    ReplyDelete
  8. @chii

    what???

    kucing pun dia tak takut??

    aduh ni parah ni. hua3

    xpe cube lagi ye. lame2 nanti dia akan lari jugak. try ya!

    ReplyDelete
  9. @budakampung

    wowww baiknya hati sebab x bunuh! hehe.

    kitorang sekua penakut.. so x brani nak kejar mereka. waaa

    ReplyDelete
  10. Pernah dulu kena gigit dgn tikus waktu tidur. Bila ingat balik pagi tu memang ada maki2 tikus tu...huhu

    ReplyDelete
  11. no.5 tu betul, kita tak blh marah mereka. petua orang2 tua :)

    ReplyDelete
  12. @Shahrul Anuar

    a'ah... tp kdg2 terlepas gak sebab sakit ati sgt. haha

    ReplyDelete
  13. @RazFiRatak sakit la.tapi berparut kot...tak g klinik pn..

    ReplyDelete
  14. @bebeldotsorang

    tak sakit tp berparut. hmmm musykil cheq. x bahaya ke x g klinik? hehe

    ReplyDelete
  15. Saya pun ada satu petua untuk masalah Cik Ti ni.
    Boleh cuba produk dari Jepun "Rat Repellent"
    Murah, DIY, dan tak seksa binatang. Produk ni keluarkan bau yang menyebabkan Cik Ti tak selesa dan cabut lari. BOleh tgk info produk di http://www.tenringgitshop.com
    atau email saya tenringgitshop@gmail.com

    ReplyDelete
  16. walau aga pusing ngartiinya... tapi makasih yah tipsnya... terutama yg masalah cuci" perangkap tikus... penting tp kadang terlupakan...

    ReplyDelete
  17. ARGHHHHH .. TIKUS .. HAHAHA ..

    BAU DARAH TIKUS TU MACAM ERRRR NTAH .. TP BLUEEERK ..
    HAHAHAHA

    ReplyDelete
  18. ieeee memang takleyh tengok tikus, geli...(ckp pun leh wat naik bulu roma ayu ) ehehe

    ReplyDelete
  19. Salam ziarah, jejalan tadi jumpa topik ni, topik menarik bagi saya sebab duk sibuk halau tikus sekor ni yang ada masuk rumah tetiap malam, guna cara 1 tu tak jalan, hebat tul dia ngelak kertas bergam tu, yang pink tu pun tak jalan, cam tau2 aje dia benda tu racun, so just halau camtu ajelah bila dia datang. So nak kena beli gam baru. Hehe

    ReplyDelete
  20. @myfreeminded

    susah gak nak lawan si tikus ni ek. hehe

    ReplyDelete
  21. walau post ni dah lama tp baru je cari..hehe

    maklumlah lately tikus masuk rumah mcm u lah..pantang tutup lampu mesti datang.meremang bulu badan.

    u ni mcm ade pengalaman byk je tngkap tikus?haha..lawak pun ada.mcm no 5 tu. ye ke diorg pendendam??

    apa2 pun thanks for the info!

    ReplyDelete
  22. @::MaEstrO aMaD::

    xde byk pon.. bjaya tgkap 1 tikus je pon.. hew3..

    ReplyDelete
  23. @::MaEstrO aMaD::

    org tua2 ckp la.. diorg pendendam.. tp kesahihannya x sure la plak.. hehe

    welcome!

    ReplyDelete
  24. Bunyi mcm lawak tp mmg betol tikus phm ape kte ckp.lasnite denga tkus masuk dlm kabinet dapo...amik ridsect sembo 1 almari dgn harapan mamposlh kau dlm tu.nk tangkap geli...tgk2 pagi ni mengamok sakan dia.habis susu milo dkejekannye...dah mati akal xtau nk wat ape dah..

    ReplyDelete
  25. Hehhe lawak post ni tp mmg btul. Since last 2 mgu lps de anak tkus masuk rumah aye dr bwh pintu.. Muat pulak dia.. Dah halau masuk lg.. Tahinya merata2 kena cuci tiap2 pg.. Wpon kecik tp kuat btul berak. Hinggala satu hari weol tglkn umah 2 hari tanpa mknn apa2.. Agaknya tikus tu bengang kelaparan dia korek pintu tu sampai habis berterabur habuk2 dlm pintu.. Adusss sakit hati toksah ckpla. dah tu dia stay je dlm pintu tu xmo kua2. Esoknya br bli perangkap tikus ltk umpan kpla ikan bakar.. Yeszzz 3 jam je dia dah terperangkap. Hepinye weol toksah ckpla.. Siap terlompat2... Pastu weol buang tikus tu skali ngn perangkap besi tu sbb geli nk kuarkan dia.. Hehehe... Bolehla tido dgn aman... Lubang bwh pintu tu weol tutup kms2 ;-)

    ReplyDelete
  26. Hehhe lawak post ni tp mmg btul. Since last 2 mgu lps de anak tkus masuk rumah aye dr bwh pintu.. Muat pulak dia.. Dah halau masuk lg.. Tahinya merata2 kena cuci tiap2 pg.. Wpon kecik tp kuat btul berak. Hinggala satu hari weol tglkn umah 2 hari tanpa mknn apa2.. Agaknya tikus tu bengang kelaparan dia korek pintu tu sampai habis berterabur habuk2 dlm pintu.. Adusss sakit hati toksah ckpla. dah tu dia stay je dlm pintu tu xmo kua2. Esoknya br bli perangkap tikus ltk umpan kpla ikan bakar.. Yeszzz 3 jam je dia dah terperangkap. Hepinye weol toksah ckpla.. Siap terlompat2... Pastu weol buang tikus tu skali ngn perangkap besi tu sbb geli nk kuarkan dia.. Hehehe... Bolehla tido dgn aman... Lubang bwh pintu tu weol tutup kms2 ;-)

    ReplyDelete
  27. tikus ada sekolah tu yg reti elak gam apela..

    ReplyDelete
  28. @bloody marry

    hahaha mengerikan la tikus ni kan.. suke mengamuk.. x sukeeee

    ReplyDelete
  29. tq untuk tips ni...huhuhu...kat rumah ni takde sape yang berani nak main kejar2 dgn cik ti ni...hahaha...bab tak leh marah2 tu mmg betul kot...ish macam dia tau2 je kita ngumpat dia ke marah dia ke...scary mary sungguh la...

    ReplyDelete
  30. tq untuk tips ni...huhuhu...kat rumah ni takde sape yang berani nak main kejar2 dgn cik ti ni...hahaha...bab tak leh marah2 tu mmg betul kot...ish macam dia tau2 je kita ngumpat dia ke marah dia ke...scary mary sungguh la...

    ReplyDelete
  31. @Diela

    memang scary pon.. geli satu hal.. hope dpt membantu :)

    ReplyDelete
  32. bru tnpk cik ti ni kt dapur smlm. dh try letak gam ti tp blom mengena. nk kne cbe cre len ni klu x mmg x berasap la dapur..huuuuaaaaa pls cik ti kua dr umh sy

    ReplyDelete
  33. blik sy dpan dpur...wsau wse...sblum nie dh tgkap...ad lak yg bru...bru je jmpe tdi...wsau ye msuk dlm blik jer...

    ReplyDelete
  34. @anje rizqi

    sabar2.. try sume cara ea.. gudluck!

    ReplyDelete
  35. Natang ni mmg xleh runding...dh la besar...besar anak kucing...abis satu umah dia berak kencing...penat cuci ngemop...besok nk try letak black pepper cengkih..nak beli reppelen tu... perangkap xjalan...

    ReplyDelete
  36. Natang ni mmg xleh runding...dh la besar...besar anak kucing...abis satu umah dia berak kencing...penat cuci ngemop...besok nk try letak black pepper cengkih..nak beli reppelen tu... perangkap xjalan...

    ReplyDelete
  37. Tikus dh brmaharajalela kt umh ni...memule dulu pakai gam..byk yg kne..pastu skang pndai btol "mereka" tu..x dilayan nye ikan bilis yg kite dok tabur kt atas kotak plekat tu..ni 4 hari gi outstation..blk umh tgok abih gabus dlm aircond tu dok berterabur atas sofa...smpai dlm2 aircond pun die masuk..sungguh no manners..

    ReplyDelete
  38. Balik dr outstation 4 hari...tgok abih gabus dlm aircond tu berterabur atas sofa...heh..smpai dlm aircond pun "mereka" masuk....

    ReplyDelete
  39. @Qayra Nafiysah

    ganasnye tikus rumah awak ni.. xpe cuba semua tips ye..iA hilanglah diorang

    ReplyDelete
  40. Gam xjalan...sangkar xmasuk trap spring pon xkena....minggu lepas war gila gila punggah semua bilik jumpa seekor dapat katuk sampai mampoih....ingatkan dah habis ada seekor lagi bawah washing mashine...xsempat katuk sempat capai ridsect dan lighter....lari keluar cuma meninggalkan bau hangit hahahaha (dah tahap marah dah ni) sempat sound sekira nya nampak kelibat akan berperang habis habisan....Alhamdulillah belum ketemu lagi buat masa ni....

    ReplyDelete
  41. @zul akmal

    jangan marah2 nanti tikus tu mengamuk. diorang pendendam. hehe


    jangan lupa tutup lubang2 yg boleh menyebabkan dia masuk ke dalam rumah. termasuk juga syiling rumah

    good luck! :)

    ReplyDelete
  42. Erm..nk sebut pasal geli mmg jd 1 keluarga la nga cik ti...tp kena berani sikitla...sbb binatang memudaratkan...gelii nk sentuhh brg2 kt umahh so altnatif kemas sikit2 umah yg mcm stor hehhehe...pastu beli prangkat tok dy..ahh pandai lak dy wt muka sedihh da kena tangkap...ni tggl ank2 dy yg mjd mangsa strusnya

    ReplyDelete
  43. Erm..nk sebut pasal geli mmg jd 1 keluarga la nga cik ti...tp kena berani sikitla...sbb binatang memudaratkan...gelii nk sentuhh brg2 kt umahh so altnatif kemas sikit2 umah yg mcm stor hehhehe...pastu beli prangkat tok dy..ahh pandai lak dy wt muka sedihh da kena tangkap...ni tggl ank2 dy yg mjd mangsa strusnya

    ReplyDelete
  44. Tikus kt umah saya bijak jgk..letak perangkap dia msk amek bau mknan Je...ayam plk tu..huhu...x blh jd neh..arini nk beli racun king kong tu..blh saya tau kt mana nk dpt eh...t.ksh

    ReplyDelete
  45. Tikus kt umah saya bijak jgk..letak perangkap dia msk amek bau mknan Je...ayam plk tu..huhu...x blh jd neh..arini nk beli racun king kong tu..blh saya tau kt mana nk dpt eh...t.ksh

    ReplyDelete
  46. Tikus pun asyik masuk umah..soap mati kat dlm bilik lg cz xle kuar. Tp.. Lepas sekor mati dtg lg yg lain..huhu

    ReplyDelete
  47. Masalah tikus? Boleh try alat halau tikus ultrasonic. Halau tikus melalui bunyi.
    http://abimiza.blogspot.com/
    013-3345281

    ReplyDelete
  48. @haters cik ti

    jangan pedulikan muka sedih dia.. kakakak

    ReplyDelete
  49. @Elly Wong

    racun king kong tu saya beli kt kedai hardware mcm MR HAMMER tu

    ReplyDelete
  50. salam..baru search info ni. Thanks a lot. Kat rumah ada tikus.kat dapur. Nak guna racun kingkong tu, tapi nanti dia mati, kita kena cari bangkai dia ke?takut tak jumpa bangkai dia. Or dia mati immediately kat tempat yg kita racun dia tu?helpp :(

    ReplyDelete
  51. @fzf

    mengikut ckp org2 expert.. hehe.. bila dia makan racun tu.. nanti dia panas.. then dia akan cari air.. better sediakan 1 besen air.. berdekatan dgn tempat racun.. air kena banyak la.. bila dia masuk nanti dia lemas.. tadaa problem solved

    ReplyDelete
  52. Kalau tikus yg bsr mcm tkus mondok tu mkn ke umpan?sbb penah letak umpan ikan xmkn..pstu yg gam tu pun dia xpegi..plastik pnutup lubang air kt tndas hbs digigitnya..mlm2 dia bpesta kt dlm blik..penah kejar bsr sgt tp xdpt.smpai kami yg penat.ntah mne dia menyorok.spray ridsect pun xjalan.huhuu..mmg tgh hangin skrg ni.mlm2 xlena tdo..last2 mmpi pun tkus..hukk

    ReplyDelete
  53. @Azwani Wani

    inshaAllah boleh awak.. btol kalau dah terfikir sangat benda tu mmg masuk dlm mimpi..sabar lah ek

    ReplyDelete
  54. snang je xnk bg tikus mmerintah. bela kucing byk2 mcm Encik Ji. Perghhh dh lama xdengar bunyi tikus main kt siling

    ReplyDelete
  55. @Encik JI teringin nak bela.. tapi kite kerja nnt xde sapa jaga mcm menyeksa pula

    ReplyDelete
  56. TQ sharing..mmg ade mslh dgn tikus yg suke msk umah sesuka hati nie..mgkn betul la ade marah2 dia..huhuu

    ReplyDelete
  57. Stress gila..ni kali ke 2 rmh diserang tikus busuk tuh. Sekor dh mati racun,dtg plak sekor lagi. Ntah suami ker bini dier. .. Eee geli nyaaaa, tgh angkat beg, tikus melompat! Apa lgi, lompat kijang plus sound effect la.. Alahai..tengik 1 rmh ngn bau benda alah tuhhhh

    ReplyDelete
  58. @lamansusuibu alamak susahnya macam tu... huhu.. selamat menghapuskan la ye

    ReplyDelete
  59. Replies
    1. okay.. goodluck u! better try all the tips! hahaha.. cek ti ni degil taw! :p

      Delete
  60. Cik ti rumah saya dendam Kat saya dia pi gigit selipar saya sebab sblm tu saya gam anak2 dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. gigit selipar ok lagi klu dia gigit awak naya gak kan hahaha

      Delete
  61. Sy mmg geli dan fobia dgn tikus ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita.. Alhamdulillah skrg xdak lg

      Delete
  62. semalam dah bagi racun tikus..dah Innalillah ke blum ntah..jap lg balik nak tgk, dah arwah ke blum..huhuh..sebelum ni elok dia masuk tak usik apa2, kali ni elok bertebuk kabinet dapo dikerjakannye..sabo jelahh..thanks for the info yer..

    ReplyDelete
  63. Gunakanlah Alat halau tikus ultrasonic.

    Menghalau tikus melalui teknology gelombang bunyi ultrasonik.
    Tikus akan lari dan menjauhkan diri dari rumah yang pasang alat ini kerana tidak selesa dengan bunyi bising. Mereka akan beransur kurang dari rumah dan akan keluar semua dalam tempoh 2 hingga 4 minggu.

    Bunyi yang dihasilkan tidak didengar oleh manusia. Oleh itu ia selamat digunakan walaupun terdapat bayi atau ibu mengandung. Ia juga tidak mengganggu binatang ternakan lain seperti kucing dan anjing. Bagaimanapun ia tetap ganggu lipas, cicak dan labah2.

    Bagi rumah saiz kecil atau sederhana, cukup padang 1 unit sahaja. Jika rumah saiz besar, sekurang2nye kene pasang 2 unit, di depan dan di dapur. Bagi rumah 2 tingkat atau lebih, kene pasang 1 unit setiap tingkat.
    Jarak bunyi yang boleh didengar oleh tikus adalah 60meter bagi tempat lapang.

    Harga Rm88 seunit + postage
    RM10 semenanjung Malaysia
    RM15 sabah dan Sarawak

    Pembayaran melalui Maybank

    Whassap atau sms ke 011 18528271 untuk info lanjut

    ReplyDelete
  64. baru jmpe info ni. psal tikus pendendam tu sye rasa betul lah sbb tadi baru lepas marah die. lepas tu die mcm mengamuk trus main lompat² depan kite. dh tak lari². dlm bilik pun selamba je lalu depan kite lompat masuk dlm almari. jahat lah. 😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermm ramai yg komen cakap benda yang sama, lepas kita marah-marah, tikus-tikus ni lagi naik lemak! so better marah dalam hati lepas tu tabur racun tikus merata-rata di rumah. hehe

      Delete
    2. Yes memang tikus pendendam. Prnah sekali kurung geng dia sekor dalam speaker sbb main dalam speaker ha duk la dalam tu seharian, malam tu tkyah cakap la dia kacau tidur lari2 atas katil dekat tingkap aduhaii.. Marah betull lahai making lama making berani tunjuk badan walaupun lampu buka. Tak tahu macam mna lagi nak halau tak makan saman tikus kat rumah ni haha sampai sofa pun kena buang dia da buat taman rekreasi di kt dalam sofa tu punahh.. Making bengang makin dia berani. Takut pun ada sebab tikus2 ni berani sangt dn cerdik. Thank u info ya❤ lepas ni nak borong perangkap tikus. Inshaallah harapla berkesan. Penat suda tidur tak nyenyak oii.

      Delete
    3. saya pun x faham cmana tikus boleh jadi pendendam? dia faham ek bahasa kita? kita bukan bela dia pun mcm kita bela kucing ke anjing ke.. haha..

      Delete
  65. Tiap hari cencorot ni.dtg sungguh kurang ajar boleh lagi beranak bawah lemari pehhh
    Memang tak boleh hadap.
    Anak die 3ekor pastu dah buang dlm sungai bg biawak makan hahahhahaha kejam kan?then tiap malam dy masok bilik cari anak dieee padan muke dieee da xde anak hahaha

    ReplyDelete
  66. Tiap hari cencorot ni.dtg sungguh kurang ajar boleh lagi beranak bawah lemari pehhh
    Memang tak boleh hadap.
    Anak die 3ekor pastu dah buang dlm sungai bg biawak makan hahahhahaha kejam kan?then tiap malam dy masok bilik cari anak dieee padan muke dieee da xde anak hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahahahah nampak ke biawak makan? :D

      SEDIH GAK CITE NI.. TAPI SEDIH LAGI BILA TAW TIKUS ADE KT RUMAH GOODLUCK BABE

      Delete
  67. Skg ni,time ak plak nk perang. Ckp elok2 xmkn saman. Tunggu la hang geng2 cik ti oiiiii.. Ready for mouse hunter

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow mouse hunter! mcm operasi ape je kan.. haha goodluck!

      Delete
  68. Baru nampak cik t pepagi buta ni...bunyi pelik ingatkan bunyi kelawar kat luar umah...rupanya cik t mundar mandir pg buta...mentang2 kucing aku tgh bunting sulung...hahaha pandai cik t ni memunculkan diri...siap lps ni letak segala perangkap yg tlh admin n kawan2 kongsikan...moga berjaya membasmi cik t yg boleh penyebab penyakit hawar....nauzubillahiminzalik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yakin boleh! sediakan senjata secukupnya hehehe

      Delete
  69. Gais, baru jumpa site ni. Tikus kat umah sewa saya ni advance. Telur satu tray dorang boleh angkut pindah tmpt lain, berus gigi hilang diangkut tah kemana. Bwh dapur masak saya tmpt dia bwk sampah dan makan. Pendek kata dh jadi mcm playground dia, siang2 buta boleh lalu celah kaki org. Sgt annoying dan merisaukan. Ni tgh gigih cari cara nk menghindari mereka ni. Tq share petua2 ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. telur pon diorang boleh bawak lari? wuwuwuwuwuwuwuw

      siang2 pun dah berani keluar?

      ok ini tikus mmg ganaihhh

      Delete
  70. Baru jumpa tikus kat dalam rumah pukul 2am... rasa nak pitam... nak jerit x blh... begoncang jantung bertentang mata dgn dia tadi.... terus tanya encik google... terus pg blog ni.... heshhh macam mana blh banyak tikus dalam ni.... betul2 tahap nak pengsan.... 😭😭😭😭😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la saya pun mcm nak pengsan masa nampak diorang wuaaaaa

      sabarlah cuba semua petua ya

      inshaAllah berjaya

      Delete
  71. Sedih nye my house pun dh ada mslah che ti baru2 ni.. dpt perangkap dh sekor rupanye ada lg sekor.. �� yg plng x thn bau kencing dia tuu����

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya x ingat bau kencing dia cmana.. tapi tahi dia tu pon heii sakit hati.. good luck Mum!!

      Delete
  72. Sedih nye my house pun dh ada mslah che ti baru2 ni.. dpt perangkap dh sekor rupanye ada lg sekor.. 😂 yg plng x thn bau kencing dia tuu😣😣

    ReplyDelete
  73. ada cara lain ke? sebab macam macam buat untuk tangkap cik ti. beli macam macam tapi tak dapat . habis sekali langsir dia gigit

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu try sume tips dia tas rasanya xde masalah.. klu x boleh gak maybe boleh panggil penangkap tikus professional.. sy x sure kt malaysia ade ke x

      Delete
  74. Omaigodddd. Iolss sdg dlm fasa kemurungan ni sbb tikus. Rasanya dia msuk ikut lubang bilik air. Tp iolss dah tutup dgn batu bata.. tu pun jaring tu dah berlubang dah sbb dia gigit.. gihih sgguh nk msuk rumah kami. Td ptg jmpe tahi tikus skli bulu dia dlm bilik.. tk.syak lg mmg ada. So td terus pegi beli gam tikus n kiub serai wangi. Nk tgk esok apa hasilnya. Sakit sungguh hati ni habis kotak barang kemas dan dokumen² penting digigitnya. Semua tggal separuh dah. Mmg berbakul kena maki td. Badmood seharian 😂😤

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedihnya.. i faham perasaan itu.. try je semua tips.. InshaAllah berjaya.. Ganas btoi tikus rumah awak ni yer

      Delete
  75. Rumh baru je kena msuk tkus smlm ada 2 . Dah buat gam tkus tu letak ayam ngn ikan tp dua2 dia xsntuh pun mknan tu . Xtau nk halau mcm mna dah la besr gila . Xda sape berani nk kejar tkus tu coz smua lelaki kt rumh g keja jauh .tngal mak nenek ngn saye dlm rumh ni ... Any tips yg paling berkesan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pada saya, paling berkesan letak perangkap tikus tu.. pastikan masa letak umpan tu tangan tak terkena umpan, sebab tikus ni sensitif dengan bau..tapi takes time jugak dia nak masuk perangkap, kdg2 1-2 hari..

      kalau rasa susah sgt, maybe kena panggil orang jugak la kot..

      Delete
  76. lama dah x nampak tikus kat rumah...2 ke 3 hari ni nampak tahi tikus bersepah2..hari ni penutup tupperware pulak kena gigit..aku berdendam dengan kau tikus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa banyak2 barang diorang suka gigit tupperware ek? dah ramai dah orang citer.. selamat membasmi tikus

      Delete
  77. Masalah tikus ni dh lama dh.. mula2 tu pasang la jugak perangkap.. dpt dlm 3 ekor lama2 tu die lalu je tepi perangkap.. nak kata kucing kat rumah ni banyak kucing semua dok kejar tapi xberjaya.. die siap berani keluar siang hari.. siap lalu bawah kaki. Die boleh lagi curi makanan kucing depan kiteorg.. sakit hati.. xtau mcm mana nak buat.. perangkap pasang dh tiap2 hari.. tapi tetap xmenjadi.. nak pasang racun tapi takut kucing yg makan.. dh la pernah kucing mati kne racun bukan rumah kiteorg yg pasang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ganas ye tikus awk ni... alaa ksian kucing .. huhu.. better seek professional penangkap tikus kot sebab macam advanced tikus yg awak describe ni

      Delete
  78. Nk komen jugak..sbb dah gram sgt nie...tikus abad 2020..gam tak jalan dia boleh lompat..racun pon tak jalan bangakai pon tak nmpk...perangkap dia boleh mkn ikan masin 2 lagi...dah gram nk wat apa lagi...dah mnggugat kesabaran nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm mana perangkap tu x function? huhuhu.. Bijak tikus rumah awak ni. Cuba lagi ea.. ikan masin tu letak atas2 sket..

      Delete
  79. Che ti,adoi..td dh tibai 2 ekoq.tp tgk dok belambak lg.bunyi tu buat geram.kawasan perumahn pun main peranan.letak p la apa pun.dok byk lagu tu la.haiishh.geram2

    ReplyDelete
  80. Che ti..td dh tibai 2 ekoq.tgk belambak lg.aii..bunyi tu..geram ja..kawasan perumahan pun punca jgk.boh p la apa pun..geram2..mikior nak buat gena ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lagi awak.. cuba tutup lubang2 kt rumah so tikus x boleh masuk.. lubang or ruang kecik pun dia boleh masuk tau sebab dadan tikus fleksibel uhuhuhuuhh

      Delete

sila komen jangan segan-segan :)