Monday, September 28, 2020

Jalan-Jalan: Ada Apa Di Kuala Kangsar?



Assalamualaikum w.b.t dan Selamat Petang


Sempena PKP ni dan tak boleh melancong ke luar negara ni, nampaknya ramai juga orang berjalan dalam negara. Baguslah kan? Dapat jugak membantu peniaga-peniaga tempatan dan memantapkan ekonomi negara. Gittuu..

So kami ni bosan jugak duduk di rumah, rasa macam nak jalan-jalan lah kan.. Fikir punya fikir, mak mencadangkan kita ke Kuala Kangsar.. Aku pun okay je.. Bandar diraja kan.. syok jugak kot, dan tak jauh sangatlah dari rumah aku

So destinasi pertama ialah Muzium Diraja Perak



Untuk pengetahuan, tiada bayaran dikenakan untuk masuk muzium ni. Tapi sayangnya.. bahagian atas muzium tak bukak pon, sebabnya masih dalam renovation. Renovation ape tu tak taw la plak. Sejujurnya takde ape sangat pun kat sini, selain architecture istana lama yang sangat cantik. So ini sebenarnya istana lama, tapi sekarang dah jadi muzium. Ada la sikit2 info pasal salasilah keluarga diraja Perak, tombak, itu jelah. Tapi memang cantik istana ni, wajib melawat kalau singgah Kuala Kangsar. Musim PKP ni, yang dibenarkan masuk sekali cuma 30 orang, kalau dah lebih kena tunggu kejap lah ye. 


Ni lah yang ade dalam muzium tu. Hopefully tak lama lagi diorang akan bukak atas, boleh la tengok apa di dalam :)




Destinasi kedua ialah Tasik Raban. Actually Tasik Raban ni dah masuk Lenggong Perak tapi takdelah jauh mana pun dalam 20 minit kot dari pekan. Tasik Raban ni adik aku cakap ade cerita horror tapi malaslah aku nak amek taw. Hahahaha. Tasik Raban ni dulu ada RnR pastu dah tutup tak taw la kenape. Tasik ni best la untuk lepak-lepak menenangkan fikiran.. Situ pun ade kedai-kedai kopi untuk minum-minum





Next is Victoria Bridge. Jambatan ini merupakan jambatan keretapi tertua di Malaysia, iaitu 120 tahun. Jambatan ni glamour untuk tempat photoshoot kahwin. Hehe. Panjang jugak jambatan ni, berpeluh jugak la nak merentas. Hati-hatila masa berposing takut tersepit kat lubang jambatan




Pemandangan dari bawah





Kat sini jugak terkenal dengan seni kraf tangan pembuatan labu sayung. Boleh la singgah mana-mana kedai yang jual labu sayung ni. Harga pun okay je takdelah mahal sangat




Masjid Ubudiah ni rasanya semua orang tahu kan, dan memang main attraction kat Kuala Kangsar ni. Kali ni kami tak singgah, tapi sebelum ni dah pernah solat dalam ni. Memang cantik dan bersih masjid ni


Okay setakat tu jelah jalan-jalan di Kuala Kangsar ni, rasanya 2 hari cukup dah kot untuk pusing 1 Kuala.. sebab tak delah besar mana pon.. Kesimpulannya kalau nak bercuti tempat aman dan tenang, moh la ke sini.. Hehe. Memang aman, cuma dekat roundabout kt pekan dia je cam pening sket ahahah



Okay lah itu sahaja buat masa ni. 

Bye!








Tuesday, September 1, 2020

Lirik Lagu Ice Cream - BlackPink & Selena Gomez

  24 comments    
categories: , , ,




ICE CREAM

Come a little closer 'cause you looking thirsty
I'ma make it better, sip it like a Slurpee

Snow cone, chilly
Get it free like Willy
In the jeans like Billie
You be poppin' like a wheelie

Even in the sun, you know I keep it icy
You could take a lick, but it's too cold to bite me

Brrr, brrr, frozen
You're the one been chosen
Play the part like Moses
Keep it fresh like roses

Look so good, yeah, look so sweet
Looking good enough to eat
Coldest with the kiss, so he call me ice cream
Catch me in the fridge right where the ice be

Look so good, yeah, look so sweet
Baby, you deserve a treat
Diamonds on my wrist so he call me ice cream
You could double dip 'cause I know you like me

Ice cream, chillin', chillin'
Ice cream, chillin'
Ice cream, chillin', chillin'
Ice cream, chillin'

I know that my heart could be so cold
But I'm sweet for you, come put me in a cone
You're the only touch, yeah, that get me melting
He's my favorite flavor, always gonna pick him

You're the cherry piece, just stay on top of me so
I can't see nobody else for me, no

Get it, flip it, scoop it
Do it like that, ah-yeah, ah-yeah
Like it, love it, lick it
Do it like, la-la-la, oh yeah

Look so good, yeah, look so sweet
Looking good enough to eat
Coldest with the kiss, so he call me ice cream
Catch me in the fridge right where the ice be

Look so good, yeah, look so sweet
Baby, you deserve a treat
Diamonds on my wrist, so he call me ice cream
You can double dip 'cause I know you like me

Ice cream, chillin', chillin'
Ice cream, chillin'
Ice cream, chillin', chillin'
Ice cream, chillin'
Ice cream, chillin', chillin'
Ice cream, chillin'
Ice cream, chillin', chillin'
Ice cream

Chillin' like a villain, yeah, ra, ra, ra
미친 미친 듯한 속도 In my LaFerra'
[Romanized: "Michin michin deuthan sokdo In my LaFerra'"]
[English translation: "Crazy insane speed in my LaFerra'"]
너무 빨러 너는 삐끗 원한다면 그냥 지름
[Romanized: "Neomu ppalleo neoneun ppikkeut wonhandamyeon geunyang jireum"]
[English translation: "So fast, you don't want a detour"]
Millis, Billis 매일 벌음 한여름 손목에 얼음
[Romanized: "Millis, Billis maeil beoreum hanyeoreum sonmoge eoreum"]
[English translation: "Millis, Billis every day, night and summer ice on your wrist"]

Keep it movin' like my lease up
Think you fly, boy? Where ya visa?
Mona Lisa kinda Lisa
Needs an ice cream man that treats her

Keep it movin' like my lease up
Think you fly, boy? Where ya visa?
Mona Lisa kinda Lisa
Needs an ice cream man that treats her

Na, na-na, na-na
Na, na-na, na-na
Ice on my wrist, yeah, I like it like this
Get the bag with the cream
If you know what I mean

Ice cream, ice cream
Ice cream, chillin'

Na, na-na, na-na
Na, na-na, na-na
Ice on my wrist, yeah, I like it like this
And I'm nice with the cream
If you know what I mean

Ice cream, ice cream
Ice cream


Sumber lirik: https://www.azlyrics.com/lyrics/blackpink/icecream.html




Komen sket:

Susah nak komen secara neutral sebab memang aku bias. Dua - dua memang favourite artis so camano? Hahahah


Lagu ni memang fun-fun aje.. Lain sket dari lagu BlackPink yang lain

Lagu ni comel comel je, macam lagu kanak-kanak sket

Apa-apa pon aku enjoy dengar suara diorang dalam ni

Video clip pon comel yang amat

Ok tu je

Bye!