Sumber gambar: SINI
Bubur Sumsum ni mak aku selalu buat time bulan puasa. Sedap sangat kombinasi bubur yang masin dengan air gula melaka yang manis. Aku pernah buat, tapi sebab salah beli tepung, pi pakai tepung pulut, maka bubur menjadi nasi. Haha tak, bubur jadi ape tah, tak boleh dimakan pun. Haish malu pulak bila teringat. Okaylah .. boleh cuba lagi next time, resepi pun dah diambil secara teliti LOL
Bahan-bahan:
- Tepung Beras
- Santan
- Air
- Garam
- Daun Pandan
- Gula Melaka
Cara Buat Bubur:
- Campurkan tepung beras (1 cawan) dengan santan dan air (4 cawan)
2. Kacau campuran tu, dan letak daun pandan, dan garam secukup rasa
3. Kacau sampai kembang (dalam 30 minit)
Cara Buat Air Gula Melaka:
- Campurkan air dan gula melaka dan daun pandan
- Kacau sampai air mendidih
Dah siap! Selamat mencuba!
Comments
ps. sumsum tu bukan dari tulang lembu ke? :p
selera kami anak branak ni ada je yang tak sama.. hehe..
I am following you and invite you to me
https://milentry-blog.blogspot.com
https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2020/08/cuya-join-pertandingan-sajak.html