Wednesday, June 10, 2020

Resepi Bubur Sumsum

  33 comments    
categories: 


Sumber gambar: SINI



Bubur Sumsum ni mak aku selalu buat time bulan puasa. Sedap sangat kombinasi bubur yang masin dengan air gula melaka yang manis. Aku pernah buat, tapi sebab salah beli tepung, pi pakai tepung pulut, maka bubur menjadi nasi. Haha tak, bubur jadi ape tah, tak boleh dimakan pun. Haish malu pulak bila teringat. Okaylah .. boleh cuba lagi next time, resepi pun dah diambil secara teliti LOL


Bahan-bahan:
  • Tepung Beras
  • Santan
  • Air
  • Garam
  • Daun Pandan
  • Gula Melaka


Cara Buat Bubur:

  1. Campurkan tepung beras (1 cawan) dengan santan dan air (4 cawan)
2. Kacau campuran tu, dan letak daun pandan, dan garam secukup rasa

3. Kacau sampai kembang (dalam 30 minit)


Cara Buat Air Gula Melaka:

  1. Campurkan air dan gula melaka dan daun pandan
  2. Kacau sampai air mendidih

Dah siap! Selamat mencuba!

33 comments:

  1. sedap.. lembut2 sejuk masuk tekak..

    ReplyDelete
  2. eh kenapa macam senang je nak buat dia..ingatkan susah. harap rajinlah nanti nak cuba. lama betul tak makan bubur sumsum ni. selalu beli je

    ReplyDelete
    Replies
    1. x susah cuma penat tangan mengacau je haha

      Delete
    2. aduh, kalau macam dalgona coffee sekali tu je lah akan buat sbb nak rasa. hihi

      Delete
  3. kita tak berapa suka makan bubur sumsum ni...hihi..hosmet suka lah..

    ReplyDelete
  4. Never heard of this dish before but might try it soon because my dad love all kinds of bubur. Thanks for the recipe.

    ReplyDelete
  5. mesti lembut rasanye kann..

    ps. sumsum tu bukan dari tulang lembu ke? :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade bermacam jenis sumsum.. yg tu sedap gak!

      Delete
  6. ni antara fevret mak akak.. but not mine.
    selera kami anak branak ni ada je yang tak sama.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha susah tu kalau nak masak kena macam2 hehe

      Delete
  7. assalamualaikum... hi everything! ;-) sihat ke tu? maaflah... baru laa ni dapat memunculkan diri. bukan sebab kuarantin tapi... err malaslah nak cakap hahaha... tak tau nak cakap apa. just harap lepas ni kita dapat bertegur sapa lagi macam dulu2... jgn lupa jenguk2 blog sy tu. sy dah bersihkan segala habuk dan sawang2 hahaha...see ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai okay nanti sy gi melawat :D

      Delete
    2. terima kasih... so bla nk update entry baru ni? ;-)

      Delete
    3. dah update... jemputt hihi

      Delete
  8. A great post! I love your blog. Your content is very interesting < 3
    I am following you and invite you to me
    https://milentry-blog.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Lama nya tak makan bubur ni. Dulu masa kecik2 mak selalu buat. Kenapa ntah sekarang dah takde buat dah. Nk kena belajar buat sendiri lah nampaknye. hihi..

    ReplyDelete
  10. bubur ni mmg sedap mkn selalu pun x apa hehehe

    ReplyDelete
  11. shedapnyaa!

    https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2020/08/cuya-join-pertandingan-sajak.html

    ReplyDelete
  12. Sha suka bubur ini.. Makan pula waktu berbuka, pergh!!

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)