Thursday, August 23, 2018

Spring Cleaning Blog

  10 comments    
categories: , ,


Assalamualaikum


Hari ni aku ada masa lebih, so aku mula la mengemas kini senarai blog yang aku follow. Macam rumah jugak, kalau ada barang yang dah tak guna, tak perlu la simpan ye tak?


Aku perasan ramai dah tak berblog sejak 2 tahun yang lepas.. Banyak yang aku unfollow tu last entry dia 2 tahun lepas.. Aku rasa masa tu jugaklah munculnya Instagram dan mungkin jugak zaman kemuncak YouTube, which masa tu banyak vlogger naik. Yelah, buat ape membaca kalau boleh tengok video kan? Lagi interaktif, lagi menghiburkan.. Eheh.


But still aku rasa blog ini tak patut la lupus ditelan zaman. Hehe.  Sebab pada aku blog ni lagi telus di hati. Kalau instagram, just tunjuk gambar je, gambar kadang-kadang boleh menipu. Kalau video plak memang menarik, tapi takes time nak buat 1 video.. Lepas tu contoh kalau nak refer resepi kena tengok video memasak, tapi tak kan nak tengok video dari awal? Aku prefer blog tulis resepi sebab bertulis so senang nak refer bebila.. Ceh sembang resepi macam selalu masak plak kan.. Hahaha


Anyway, aku TERpaksa unfollow blog yang dah tak aktif. Contohnya yang dah tak update, last update tahun 2015. Sedih gak sebenarnya sebab aku jumpa banyak blog-blog yang aku suka baca dulu, now sepi je.. Banyak jugak blog yang aku suka tapi dah tak aktif, tapi still aku follow jugak. Manalah taw hati blogger itu terbuka balik untuk mengaktifkan diri semula dalam arena blog. I'm waitingg.. heheh. Aku jugak tengah mencari jugak blog-blog yang best dan berinformasi untuk difollow.. Do drop your link! :D



Sebenarnya ni peringatan diri untuk aku jugak untuk rajin menulis. Aku suka je tulis-tulis ni cuma tula aku selalu malas. :D Nak rant jugak, kenapa blogspot a.k.a pihak Google macam tak pernah update user interface untuk Blogspot? Rasa macam outdated je taw feature-feature dalam blogspot ni (tudia nak komen lelebih plak.. dah lah benda free ><)

Okay bye.. Selamat berblog semua 


Till then



Tuesday, August 21, 2018

Jalan-Jalan: Taman Botani Putrajaya

  10 comments    
categories: , ,




Assalamualaikum dan salam sejahtera


Rasanya ramai dah pernah pergi sini.. Aku pun dah dua, tiga kali pergi sini tapi tahun 2018 ni barula aku try-try berbasikal, dan paddleboat bagai.. Heheh





Ni senarai harga untuk perkhidmatan kat sini.. Barulah aku taw Selasa taman ni tutup rupanya.. Hahaha.. untuk maintenance kot.. Aku sewa basikal Single Seater untuk sejam masa weekend.. so RM 10 la.. Sejam sebenarnya cukup kot kalau nak round 1 taman.. tapi kalau nak bersiar-siar dengan tenang, bolehla ambil 2 jam kot





Pemandangan kat sini not bad ye.. cantik jugak.. Basikal pun ade macam-macam jenis. Aku amek yang standard je, basikal tayar nipis Fixie tu pun banyak, harga sama je, tapi tidak berani plak aku nak naik yang tu > <





Sebelah sana yang macam ade jeti tu dah masuk Wetland, Putrajaya dah, tapi kalau naik basikal ade shortcut.. Heheh.. aku tak taw la legal ke tak jalan tu, tapi pak guard tak tahan ape pon so ok la kot.. Tapi kereta tak boleh ye.. sama ada jalan kaki or naik basikal je






Ade kanopi, so boleh jalan-jalan atas ni sambil belajar nama pokok






Ade kerusi boleh lepak-lepak :D






Last sekali kami main paddleboat kat Wetland Putrajaya.. alaaa sebelah je pun. Sejam RM 10 gak untuk 2-seater.. Penat jugak mengayuh paddleboat ni.. bolehla exercise sekali heh heh.. Gambar ni pukul 12 tengah hari ye tapi macam gelap pulak. Maybe nak hujan kot. Aku pun tak ingat



Okay tujelah critanya.. Kesimpulannya Taman Botani dan Wetland ni sesuai sangat untuk beriadah dan menenangkan fikiran bersama keluarga & kawan-kawan



Till then :)


Thursday, August 16, 2018

Jalan-Jalan: Pulau Jeju, Korea





Selamat Pagi!


Setelah beberapa bulan tak kemaskini blog ini, mari kita cuba menulis semula! Heheh. Bulan 4 haritu aku gi Pulau Jeju, Korea. Aku tak tau ape yang menarik sangat kat Jeju ni sebelum menjejak kaki ke sini sebab aku ni jenis yang tak buat homework sebelum gi mane-mane hahaha. Aku memang serahkan kat kawan aku je, jahat kan? Jangan contohi :D. Cuma aku pernah tengok siri The Return of Superman, alaaa cite baby-baby Korean yang comel so ade la nampak tempat-tempat menarik kat Jeju ni.. Selain tu aku taw jugak tanah kat Jeju ni bagus untuk kulit sebab produk kosmetik dan skincare dari Korea selalu pakai bahan-bahan dari Pulau Jeju






Tempat pertama yang kami lawati di  Jeju ialah Air Terjun Cheonjiyeon. Harga nak masuk seorang sebanyak 2,000 KRW , so dalam RM 7.20 lah kalau convert. Time kami pergi ni baru je nak musim bunga, so pemandangan dan kecantikan bunga-bunga memang superb lah. Oh ye, kat sini kami sewa kereta 9 seater kat AJ CAR RENTAL, kawan aku book siap-siap online so bila sampai Jeju tu just tunjuk resit dalam phone, then settle.. memang senang lah walau pun kitorang tak pandai cakap Korea. :D





Pokok pelbagai warna.. Cantik kan.. Suhu nyaman-nyaman je time ni.. dalam 18- 20 darjah celcius kalau tak silap






Patung ni macam trademark kat Jeju ni.. souvenir pun banyak patung ni.. aku tak beli. Haha





Cherry blossom di mana-mana.. Its so beautiful






Setelah berjalan dalam 15 minit, tadaa inilah air terjun tu.. tak de orang mandi.. sejuk kot. Hahahaha







Destinasi kedua kami ialah Gasiri Wind Power Plant. Sepanjang jalan kat sini memang pokok bunga cherry blossom dan Canola ni tengah mengembang mekar. Memang cantik sangat.. Tengoklah kereta-kereta berhenti sebab nak posing dalam semak tu. :D





Subhanallah





Sampai dah tempat kincir angin ni.. Boleh masuk free of charge! I like free things.. Heheheh.. Takde aktiviti ape pun.. just bergambar je kat situ.. Bunga Canola kuning tu memang cantik sangat.. Jangan risau walaupun langit nampak cerah, tapi suhu nyaman sangat.. So tak berpeluh ketiak masa photoshoot heheh





Next, Udo Island Lighthouse Park. Nice view sebab tepi laut kan..





Makan sotong bakar tepi laut! Jangan risau.. halal.. sebab dia bakar je tak letak minyak ape pun.. Sambal cicah dia kitorang tak amek.. hihihi






Kami sembahyang kat tempat parking je, belakang kereta.. wudhu' amek kat toilet. 






Dinner kami makan kat Restoran Dangwaego.. Halal jugak.. Korean Halal restaurant agak limited kat Jeju.. Kalau kedai arab tu banyak kot tapi kami nak makan korean food.. Agak pricey tapi berbaloi..


Ade lagi tempat kami pergi di Jeju ni macam Maza Park, Cat Park, tapi takde apelah nak cite sangat.. Kami pun tak lama sangat kat Pulau Jeju ni, 1 hari 2 malam je. Next time, nak pergi lama sket sebab pulau ni besar taw! Tak cukup nak explore 1 hari.. Jeju ni sesuai untuk relaks-relaks, santai-santai dan untuk orang yang suka alam semulajadi..  



Ok lah sambung tempat lain pulak nanti..

Bye!