Friday, June 30, 2017

Hari Raya Aidilfitri 2017/1438 H

  No comments    
categories: , , , , ,



Assalamualaikum!

Tahun lepas aku tak pos entri pasal raya dan aku sangat menyesal.. So tahun ni aku nak pos cepat-cepat.. Tak nak tangguh lagi! Hehe






Melayan budak kecik ni.. sebok nak amek gambar dengan panda! Padanla muka aku.. dah aku yang ajar kan.. hahaha





Tahnu ni aku yang pilih warna tema.. Warna Rose Gold la kekononnya... Nasib baik terang sket dari warna dinding.. Kalau tak camouflage la pepagi raya






Family Paklong Maklong tinggal 2 je anaknye.. Haha! Lagi 4 tengah bekerja, on-call, berpantang dan balik ke rumah mertua. Sekian






Cantik warna gold.. I like! Maybe next year.. Hehehe







Purple pon I sukaaa







Niat di hati nak warna royal blue gak.. tapi rasa macam baru je kitorang pilih warna tema ni





Macam biasa family Paklang Maklamg memilih warna-warna sesuci hening pagi.. Hehehe.. tudung je colourful



Ok itu saja!

Dikesempatan ini aku nak memohon maaf kalau ade mengguris perasaan sesiapa.. Peace!

Bye



Thursday, June 8, 2017

Tips Mudah Bangun Malam untuk Tahajjud

  No comments    
categories: ,





Dah lama dah berangan nak bangun Tahajjud, tapi susahnya la haii.. Katil macam magnet menarik-narik dan akhirnya tewas. Haha. Bulan Ramadhan ni bulan yang sesuai untuk praktis bangun malam ni, sebabnya pahala time ni berganda-ganda, plus boleh terus sahur.. Kan senang tu

So, aku amek tips ni dari beberapa website, kalau nak baca yang lagi detail, boleh pergi ke link yang disediakan di bawah ye? :)


1) Tidur awal. Kalau bulan puasa ni, lepas terawih dah boleh tidur kot. Stop-stop la moreh tu. Hehehe

2) Niat dalam hati dan minda nak bangun untuk Tahajjud sebelum tidur. Set dalam fikiran dengan bersungguh-sungguh. Yang penting, jangan anggap bangun solat tu sebagai suatu benda yang membebankan.

3) Pasang alarm la.. Set kat handphone, set kat jam loceng, and kalau ade roomate, suruh dia kejutkan. Lagi elok kalau buat sekali. Heheh

4) Jangan makan banyak sangat sebelum tidur or masa buka puasa. Kalau makan banyak, serius memang lena sampai ke subuh la kau. Aku dah try. Kalau makan sket memang senang nak bangun.

5) Jangan banyak buat maksiat. Bila banyak buat maksiat, kita akan semakin lupa Tuhan, so tak mungkin la kau nak bangun malam kan..

6) Biasakan tidur siang.. tapi tidur kejap je tau! Bukan berjam-jam.. So kita takdelah rasa penat sangat , tidur siang ni macam charger la.. Untuk cas balik energy dalam badan.. Gituu

7) Sediakan spray muka, or air dalam besen, untuk basuh muka kat tepi katil. Bila dah bangun, terus spray or lap air kat muka. So ko automatik rasa segar and tak nak tido balik.. Bagus kan?

8) Sediakan air masak jugak kat tepi katil, so boleh terus minum and rasa segar




Okay itu je yang dapat aku rumuskan..

Untuk info lebih lanjut, boleh gi ke link di bawah:





“Hai orang yang berselimut (Muhammad), bangunlah (untuk sholat) di malam hari, kecuali sedikit (daripadanya), (yaitu) seperduanya atau kurangilah dari seperdua itu sedikit. atau lebih dari seperdua itu. Dan bacalah Al Qur’an itu dengan perlahan-lahan.” (QS. Al Muzzamil:1-4)






Sunday, June 4, 2017

Lirik Lagu No Vacancy - One Republic

  2 comments    
categories: ,




NO VACANCY 

ONE REPUBLIC


[Verse 1]
I used to leave the doors unlocked and leave the lights on
I used to stay awake, just counting hours all night long
I had so many empty rooms inside the chateau
Yeah, oh yeah
I'm done with sharing space with people that I don't know
Trading pieces of my heart, till I felt shallow
I had so many empty rooms inside the chateau, yeah

[Pre-Chorus]
But ever since I met you
No vacancy because of you
There's no vacancy, no empty rooms
Got no vacancy ever since I met you
No vacancy 'cause of you

[Chorus]
Used to be that I felt so damn empty
Ever since I met you, no vacancy
Used to be that I felt so damn empty
Ever since I met you, no vacancy
No vacancy, no vacancy
Used to be that I felt so damn empty
Ever since I met you, no vacancy
Used to be that I felt so damn empty
Ever since I met you, no vacancy
No vacancy, no vacancy

[Verse 2]
I used to be the type to never take a chance, oh
Had so many walls, you'd think I was a castle
I spent so many empty nights with faces I don't know

[Pre-Chorus]
But ever since I met you
No vacancy because of you
There's no vacancy, no empty rooms
Got no vacancy ever since I met you
No vacancy 'cause of you


[Chorus]
Used to be that I felt so damn empty
Ever since I met you, no vacancy
Used to be that I felt so damn empty
Ever since I met you, no vacancy
No vacancy, no vacancy

[Bridge]
Come on, come on, listen, oh yeah
Come on, come on, listen, oh yeah
When I fell, I fell, I fell, I fell for you
So no vacancy, no vacancy

[Chorus]
Used to be that I felt so damn empty
Ever since I met you, no vacancy
Used to be that I felt so damn empty
Ever since I met you, no vacancy
No vacancy, no vacancy

[Outro]
Come on, come on, listen
No vacancy, oh yeah
Oh yeah, no vacancy



Source: https://www.songtexte-lyrics.de/no-vacancy-lyrics-onerepublic/






Komen sket:
Ni pun antara lagu yang aku ulang dengar berbelas-belas kali sehari. Aku camtula, kalau dah minat satu lagu tu, hari-hari dengar sampai jemu. Pastu share merata, kat facebook, twitter, segala jenis la. haha.. Okay enjoy!

Friday, June 2, 2017

Desaru Dah Cantik.. Tapi.. Batu Layar Still The Best





Hahaha .. aku pun tak taw kenapa aku buat title gitu





Sebenarnya aku terkejut sket melihat Desaru haritu.. sebab pantai dia dah nampak clear dan lebih berseri gitu.. Dulu kalau pergi, macam suram sket and tak boleh mandi. Tapi sekarang nampak ramai mandi manda dengan riang gumbira so okay lah. Tapi tiket masuk makin mahal kau. 2 tahun lepas RM4, sekarang RM6. Adakah penangan GST? Entahlah aku pun tak sure





Apa-apa pun, aku still suka Batu Layar, sebab pantai ni banyak batu.. Hahaha! Dekat Batu Layar jugak aku pernah nampak ikan belacak/tembakul melompat-lompat kat atas batu secara live.. And yang penting tak ramai sangat orang, sesuai untuk dating.. eh!? Hehe.. Tak la.. sesuai untuk berangan sorang-sorang sambil kepanasan. Hahaha






Kan aku dah cakap.. sesuai untuk berangan dan bertafakur sorang-sorang.. Until ade orang mengacau dan mengambil gambar curi-curi






Cantik angat,, Subhanallah. Ramai gak orang memancing kat tepi-tepi batu ni





Gambar kenang-kenangan



Till then :)

Selamat Berpuasa!



Thursday, June 1, 2017

Video Raya 2017 Yang Kelakar Amat

  2 comments    






Knapa aku rasa video ni lawak gila hahahhaah

Tuesday, May 30, 2017

Lirik Lagu True Love - Dhany Katahati

  4 comments    
categories: ,



TRUE LOVE

DHANY KATAHATI


Malam malamku tanpamu
Dingin sejukku terasa
Disini harummu mewangi
Sejujurnya ku selalu ada

Kau penyeri dalam hidupku
Ku kan menjagamu tiap detik waktu
Moga kita bahagia

Seribu batu terpisah
Takkan berubah kasihku
Hanya kau saja yang kumahu
Sejujurnya

Kau penyeri dalam hidupku
Ku kan menjagamu tiap detik waktu
Moga kita bahagia
Selamanya

Genggam tanganku
Jangan pernah lepaskan
Izinkan aku mencintai dirimu
Moga kita bahagia

Uuuuuu..
Uuuuuu..

Till the day I die
You'll be by my side 
Forever You and I
Oh my love trust in me
Could this be they called true love

Kau penyeri dalam hidupku
Ku kan menjagamu tiap detik waktu
Moga kita bahagia
Selamanya

Genggam tanganku
Jangan pernah lepaskan
Izinkan aku mencintai dirimu
Moga kita bahagia
Moga kita bahagia
Moga kita bahagia







Komen: Tengah menggila dengar lagu ni.. Repeat 1000x sehari hahah!


Friday, March 10, 2017

Filem Collateral Beauty

  2 comments    
categories: ,




Assalamualaikum semua!

Hehe lama betol tak menaip kat blog ni.. Sudahlah. Benda lalu jangan dikenang. Ahaha. Okay harini nak review satu filem yang aku download .. hihi busy sekarang susah nak menonton di pawagam.. Tajuknya Collateral Beauty.. Aku pun tak taw ape makna Collateral tu sebenarnya.. Tapi bila dah google maksudnya ialah cagaran.. So kalau diterjemahkan secara menyeluruh, tajuk filem ni dalam Bahasa Melayu ialah Cagaran Kecantikan.. Hmm.. still confusing pada aku. Haha

Anywayy.. sebab utama aku download filem ni ialah melihat kepada pelakon-pelakonnya.. Pelakon suma gempak-gempak wei.. Ada Will Smith, Keira Knightly, Kate Winslet.. Fuh pelakon Gred A tu. So tanpa membuang masa aku pun mendownload la..

Aku assume genre filem ni romantic comedy la.. Aku memang suka sangat filem jenis-jenis gitu.. Kadang-kadang boleh tengok berkali-kali tanpa rasa jemu.. Hehe. Rupa-rupanya filem sedih da.. Haha.. Filem ni mengisahkan pasal si Will Smith ni down gila lepas anak dia meninggal dunia sebab kanser otak. Will Smith ni ada company, tapi lepas peristiwa sedih tu.. dia mengabaikan company dia dan kawan-kawan dia sampai banyak shareholder dari company lain nak tarik diri

Kawan - kawan si Will ni pun buat memacam lah untuk bagi si Will ni bersemangat balik and fokus kepada company diorang. Tapi macam tak berhasil, sampailah diorang hire private investigator and pelakon teater untuk berinteraksi dengan Will ni. 

And the rest.. kena tengok sendiri lah.. Hehehe. Yang penting filem ni tak cliche sebab aku pun tak sangka tu penamatnya.. Overall filem ni takdelah best sangat, and takdelah mengecewakan. Kira okay lah. Agak boring sebab filem ni banyak bercakap je. Tapi dialog-dialog dia best and deep jugak. Haha, Aku bagi 5.5/10. 

Okay tu je.. bye!