Tuesday, April 7, 2015

Jalan-Jalan: Hong Kong (Peak Tram, Sky Terrace & Madame Tussauds)



Assalamualaikum

Hi! Pekaba? Dalam diam diam, dah bulan 4 dah tahun 2015 ni.. dan dah sebulan dah aku tak mengemaskini blog. T_T Bye bye azam nak update blog 2x seminggu. Kebizian mengganggu jadual hidupku

Ok back to the main topic..Siapa kat sini suka tengok drama Hong Kong? Aku! Dulu TV3 pukul 7 takdak cite Melayu macam Ariana Rose ke, Teman Lelaki Upahan ke.. Dulu cite cina dari Hong Kong la seperti Green Green Grass In The River (macam ni kot tajuknye.. lupa), The Hotel dan macam-macam lagi! Basically cerita diorang memang best.. Sampai melekat aku kat depan TV.. Pastu kena marah dengan sebab melewat-lewatkan semayang Maghrib! Hahaha sila jangan contohi,

Baru-baru ni aku jalan-jalan kat Hong Kong. It was fun! 5 hari 4 malam.. tak lama sangat so kitorang memang kena padatkan setiap hari dengan sume tempat menarik kat Hong Kong ni! So kali ni kita tengok Sky Terrace & Madama Tussauds dulu..




Tiket Peak Tram, Sky Terrace & Madame Tussauds = RM145. Ni beli online.. Kalau beli on the spot mungkin lebih mahal.. Lagi pun takde masa nak beratur bagai, online senang! Duduk je la depan komputer. Hehe






Pemandangan masa naik Peak Tram. Ala ala macam nak naik Bukit Bendera tu.. hihihi. Sekarang ni kita nak naik atas nak ke The Peak. Dekat The Peak ada shopping mall, ada pemandangan yang indah la. Tazabarr




Tadaaa! Dah sampai kat Sky Terrace 428. Sky Terrace ni terletak kat tingkat atas shopping mall. Ok Sky Terrace 428 ni berdiri pada 428 meter dari aras laut. Sebab tinggi kan, so boleh tengok pemandangan seluruh Hong Kong dari sini. Best kan? Cantik sebab banyak bangunan pencakar langit. Udara pun sejuk je. Nasib baik tak hujan! Takde bumbung taw.. Heheh. Kat sini nanti dia ade bagi macam handphone and earphone, so nanti cucuk dan dengarla.. Ade la explaination pasal tempat ni kan. Tapi aku tak dengar pon. Sebok amek gambar. Keh3




Ni lah bangunan yang ada Sky Terrace tu. Tingkat paling atas. Unik kan? Nampak tak ada orang kat atas bangunan tu?






My faveret place! Madame Tassauds! Suka sebab jumpe banyak artis-artis antarabangsa! Well.. tak kesahla lilin ke ape ke.. Macam real okay! Ada Johnny Depp, ada Iron Man, Doraemon pun ade.. Hehe. Kat sini banyak gak artis-artis Hong Kong.. Dah negara dia kan? Hehe. Jackie Chan, Bruce Lee, Andy Lau, Jay Chou.. dan ramai lagilah! Oh ye.. Michael Yeoh pun ade.. Asal Ipoh tu.. hihiih

Mesti rambang mata kan nak bergambar dengan patung mana satu.. Hihi. Anyway orang kat sini ramai. Kena tunggu turn jugak la nak amek gambar. Aku kalau boleh nak amek gambar dengan sume even tak kenal pon.. Hahahha. Tapi masa tak cukup.. zz...





The Hulk ni siap ada bunyi.. takut aku






Ini sapa sebenarnya? Main bantai je amek gambar.. hahahaha




So kesahnya patung lilin ni memang detail dan tepat.. Ketinggian, even tahi lalat kat tangan pun dia buat taw! So memang terserlahlah ketinggian Yau Ming di sini!





Baru taw ke? Keh keh keh





Lovely couple




Ok lah sambung lain kali di kawasan-kawasan menarik di sekitar Hong Kong nanti ye

Stay Tune!!! :p

Bye!


15 comments:

  1. fuyoo. seronoknya razfira.. patung lilin tu sangar real.. yela dulu layan gak drama Hong Kong petang2. tp suka cite kung fu terbang2 tu... HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. aku suke tgok costume diorang

      Delete
  2. ha'ah kite pun peminat drama hong kong dulu. petang2 pukul 6 kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup pukul 6! Balik skolah tercongok depan tv tak tukar baju. hehehe

      Delete
  3. Salam. Hee atas the Peak tu waktu malam amek gmbr memey chantekk kann., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke.. x pegi plak malam.. sampai petang je

      Delete
  4. The view is almost perfect! My mom has been there & she said Hong Kong has many outstanding sceneries. ;)

    ReplyDelete
  5. Hai, sis.. sy dlu pn peminat drama hong kong tue. Mcm2 siri. X ingat dh apa tajuknya.
    Hope, dpt ke sana one day :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah... kalau ada plan tu dipermudahkan :)

      Delete
  6. Masa sampai sini, dah malam. Takde perancangan pun nak gi sini tapi sebab contact orang HK sendiri, so dia bawak laa kami jenjalan kat The Peak. Walopon pemandangan waktu malam adalah sangat ohsem, dan sejuk, masa sampai, MT dengan Sky Terrace dah tutup. Koh koh koh... maka, duduklah kami berborak sambil pekena kapucino berborak di cafe kat situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala sayangnya dah tutup.. tp xpela.. dpt minum kopi.. haha

      Delete
  7. salam sis..ada iti untuk trip HKG ni x??? kalau ada emailkan kt sy norsaliza.mikman@gmail.com
    tq....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam hi saya dah email kat awak

      Delete
  8. salam sis, saya br baca blog ni. boleh saya dapatkan itinerary utk ke HK ni. boleh emailkan dekat wnhwa87@gmail.com thank you

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)