Tuesday, April 29, 2014

Throwback~ Pantang-Larang Menulis Blog


Bila dah lama menulis blog ni (tapi jarang update..puiiiii), aku dah pandai memilih dah jenis blog apa yang aku nak baca. Hahaha demand tak? Ngengade macam lah blog aku best sangat kan.. Hehe. Tapi bukan content la yang selalu aku tengok.. sebab aku okay je apa-apa content, jangan cerita lucah sudah laaa.. Tapi aku lebih tekankan kepada look-and-feel.. Keh3.. Maksudnya rupa dan format blog tu la.. (Dasar manusia memlih rupa..Hahahaha)..  So, antara pantang larang aku dalam blog ialah:


1. Tulisan KeJaP BeSaR KeJaP KeCik

Aku tak faham.. kenapa orang tulis macam ni. Rajin plak tekan button CAPS LOCK dekat keyboard berselang seli? Serious man.. ada masa plak nak berfancy-fancy macam tu ek? Masa zaman kekanak dulu, rajin gak la tulis cenggitu kat buku biodata tu.. Nampak macam kreatif gitu.. Tapi bila tengok sekarang, macam.. macam.. err..




2. Tulisan Colourful Bagai...

Sakit mata tahu? Especially bila background putih macam blog ini. Kalau background gelap, acceptable lagi..





3. Gambar Blur & Tak Clear

Ok lah fahamlah kadang-kadang kita tak bawak camera canggih manggih yang berat bagai, so pakai camera handphone je so gambar memang pecah-pecah dan tidak sekualiti gambar guna DSLR kan? (Tapi ade je pakai DSLR , gambar still blur... keh3). Ataupon... kita memang tak mampu so pakai jelah camera apa-apa pun yang menyebabkan gambar pixelated... paham.. paham.. Tapi.... kalau gambar google dalam internet pun pecah-pecah.. ermmm.. kurang menarik jadinye..kot..










Anywayyyyy....







Merujuk kepada gambar di atas, semua benda yang aku mention pantang-larang tu.. Sebenarnya... aku pun pernah buat.. Kah kah kah... Mengata dulang paku yang serpih... Em betul tak peribahasa tu? Hahaha..

Tulah.. tu zaman dulu kala la.. Sebenarnya font tu kaler kuning.. Aku edit sket bagi nampak untuk dibaca.. Aku pon rabun.. Hahaha.. Tapi dulu background blog kaler hitam.. So takpe kot.. hehe. Tapi dahla pakai short form? Aku jadi AK? Gila malas aku menaip.. Kah2.. Tapi rajin plak tulisan kecik tulisan besar berselang seli? Hahaha

So.. kesimpulannya di sini..

 Marilah kita sama-sama berubah menjadi insan yang lebih baik di masa akan datang

:)

Assalamualaikum

Bye!

 

7 comments:

  1. Tang pantang larang tu, sama laa...
    Tp tau tak apa yg lagi pantang?
    Bila bukak blog, pastu ada muzik kuat autoplay memecah suasana bilik...
    Terkezut den...

    ReplyDelete
  2. hehe..besa la. kalau yang tulis camtu konpem blogger baru.
    baru buat blog katakan.

    ReplyDelete
  3. Ok, aKu pUn PeRnaH bUaT macam tu.. (lecehlah kecik besar kecik besar ni) hehehehehe
    bab warna tu aku ok lagi, orang kata tak tamak warna lagi hehe.

    Ok la tu dapat kumpul ramai². Tahun ni inshaAllah kitaorang mungkin dah ok raya tanpa abah ;)
    Semua akan pergi kan, redha..

    InshaAllah sama² kita baiki diri.

    *Mata tuan blog yang mana satu tu ek?

    ReplyDelete
  4. Saya time mula2 ada blog dulu yang nombor dua tu selalu buat. Rasa meriah gila blog kalau font nya colourful tapi setelah semakin *cough* matang *cough* dah tak buat lagi dah :P

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)