Sunday, August 12, 2012

Diari: Jalan-Jalan Di Paris #1

  28 comments    
categories: , ,


Hahaha berkurun sudah balik dari Paris, niat di hati memang nak update sesampainya kaki di Malaysia tapi itu semua tinggal impian. Huhuhu

Takpelah.. let's go hey ho! (Teka trademark siapa yang cakap ni? Hint: Blogger a.k.a photographer)




Gambar first dah gambar makanan kan.. ntah hape-hape.. hehehe.. Pizza Salmon.. Halal.. Tapi sayangnya masa tu aku selsema.. tak rasa la plak..








Tadaa.. Eiifel Tower in the house! Tapi tak naik pon sebab ramai sangat orang.. Dahlah time tu diorang tengah wat maintenance kat lift.. so .. amek gambar kat bawah je la.. jadi la.. :)








Wuhuuuu..!! Seronok..Alhamdulillah... dapat jugak naik bas doubledecker, walaupun bukan warna merah macam kat London.. hehe.. Cuaca pagi tu cerah dan matahari memancar dengan cemerlangnya, so mari nikmatinya.. jangan lupa pakai sunblock + sunglasses.. hehe







Tambang naik bas : 37 euro untuk 2 hari. Senang jugak. Nanti driver bagi earphone, pastu sumbat kat telinga (obvious kan? hehe). Then kita akan dengar penerangan tentang tempat & bangunan yang kita lalu tu.. Tapi aku tak dengar sangat pon, amaze dengan pemandangan yang cantik-cantik di Paris







Chapel of Saint-Louis-des-Invalides, Paris

Dibina pada tahun 1679, dahulunya digunakan secara rasmi sebagai pusat orang-orang tua lepas pencen dari berperang. Sekarang ni dah jadi muzium askar. Sebabnya: Orang-orang tua lepas perang dah semakin sedikit dan bangunan tu jadi terlalu besar so diorang dipindahkan ke tempat yang lebih sesuai








Ada patung emas.. eh emas betul ke ek..? Tak kot









La Madeleine Church 

Ini macam bangunan Roman kat Itali kan? Tapi ini adalah salah satu gereja yang femes kat Paris

p/s: Ada kawan aku cakap tak elok ambil gambar gereja, betul ke? Ada sapa-sapa boleh clarify?








Indahnya suria pagi :')








Bendera France! Hehe...








Arc de Triomphe

The most famous monument in Paris. Arc de Triomphe menjadi titik laungan tentera Perancis yang berarak selepas berjaya dalam peperangan dan untuk Perbarisan Hari Bastille tahunan Tentera. Sekarang ni jadi tempat bersejarah je la kan..



Hmmm ok la sambung untuk entri seterusnye la plak! (jari dah penat sebenarnya!)


Bye!


28 comments:

  1. bestnya asyik round the world. hehe. keje ke apa sbnrnya? serius jeles. btw, smpai skrg selalu keliru antara france & italy. :p

    ReplyDelete
  2. best nyeee!!! part makan tu yg xleh tahan tu!

    ReplyDelete
  3. Wow!! Bestnyer!!
    Nak sangat pergi Europe!
    Jealous sangat... huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. @Hansyirah Takezur

    hahaha. kerja bhagian IT. keliru ek? same la.. taw Paris ade Eiffel Tower je. haha

    bentuk bgunan diorg mmg lebih kurg saje

    ReplyDelete
  5. RazFira kerja kat sana ke?


    wan ada kawan belajar kat sana.
    maheynya 37 euro naik bas untuk dua hari.

    bestnya pizza salmon.

    best jalan jalan.

    ReplyDelete
  6. Wih cuma bisa terliur kalau lihat post sahabat tentang kembara seperti ini ke tempat-tempat Famous

    ReplyDelete
  7. @Syazwan Che Deraman

    oo tak keje kt Malaysia cume hr tu je outstation seminggu kt France. a'ah klu convert duit Msia mmg mahal. Piza mmg da best

    ReplyDelete
  8. @munir ardi

    InsyaAllah anda juga akan menyusul! :)

    ReplyDelete
  9. best nya dapat melancong ke tempat org ! :) nak belajar betul-betul, kerja betul-betul, kumpul duit, nak jelajah sedunia. :D insyaAllah. hehe

    ReplyDelete
  10. peh bestnye..jelesnye keje smbil jln2 cmni..haish bila la turn nana plak :)

    ReplyDelete
  11. Best giler pegi Paris!! Mmg x puas ah gi Paris...3 kali pun rasa still x puas. :)

    ReplyDelete
  12. Rajinnya pergi melancong ke luar negara :)

    ReplyDelete
  13. bestnya.dpt g jln paris.bilala cikjue dpt g sana.huhu

    ReplyDelete
  14. @Zamri A.

    BTOL3. RASe nak g tiap2 tahun.. heee

    ReplyDelete
  15. @nur hidayah isa

    thanks.. ! time siang ok, tp gambar mlm x jadi sgt. huhu

    ReplyDelete
  16. Wah bestnya dapat jalan2 ke Paris :)

    ReplyDelete
  17. Salam, wahhh jalan2 di Paris! Bestnyeee naik double decker..hihi
    owh tntg church tu, maybe lah kot tak elok..kalau aku pun, even church tu cantik camane pun, terasa mcm ish, xelok lah gambar kat church..huhu
    lagi satu abah aku selalu tegah aku ambil gambar dgn patung2..pun xelok lah agaknya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. owhh tula.. tapi mmg kt situ church and museum seakan sama je.. susah nak beza. hehe

      Delete

sila komen jangan segan-segan :)