Monday, July 23, 2012

Jalan-Jalan: Apa Yang Menarik di Montpellier, France? #2




1. Merry-Go-Round merata-rata

Tapi tak dapat main! Dah tua! Hahaha. Kalau ade pic kat atas tu mesti lagi meriah. :P







2. Banyak Kereta Comel!

Rasa macam nak amek satu bawak balik Malaysia. Hehehe. Naik 2 orang je. Barulah romantik. Hehehe









3. Summer time!

Okay bukan dekat Montpellier jelah. Seluruh France, or Europe maybe ( tak sure ). Tapi yang bestnya Montpellier ni dekat dengan pantai, so panas dia tu panas yang ala-ala hometown aku jugak lah. So it feels like home. Tee hee hee. Tak perlu pakai baju tebal-tebal. Dan waktu siang yang panjang menyebabkan aku tidak terkejar-kejar waktu untuk sembahyang. :)



Tengok.. bukti matahari memancar dengan cemerlangnya..










Waktu gambar ini diambil adalah sekitar pukul 9 malam. Terang lagi kan? Baru nak masuk maghrib ni.. Jom jom balik hotel smayang... pastu tidoq la.. apa lagi






4. Semua tempat hijau dan indah!

Kat sini banyak pokok. Redup dan udara pun segar. Kereta pun tak banyak. Tapi maju. Tengok, walaupun dah maju, teapi kehijauan dunia tetap diutamakan.



Daun dalam cerita Mohabbatein. Apa nama dia..? Daun maple?





Tengok pokok belakang tu.. cantik.. nak tanam kat sekeliling rumah ! Agak2 brape lame die jadi tinggi macam tu? Ke sampai aku dah beranak cucu?





5. Pengangkutan Awam Yang Cool dan Sistematik

Tak perlu risau untuk kemana-mana.. Berpeluh menunggu bas? Tidak perlu. Berjanggut tunggu teksi? Oh tidak tidak. Mari guna tram yang cantik dan efficient! Stesen ada banyak dan tram selalu available. Dan yang paling penting.. tak sesak. Hehe. Taw tak kat sini kalau tak beli tiket pun takpe, sebab takde orang check pon, tapi orang kat sini tak mengambil kesempatan pun.. Diorang bayar je..







6. Makanan Berkhasiat

Bila time lunch, ramai orang dekat sini makan salad dan buah-buahan je. Patutlah diorang slim dan kulit cantik & glowing.. :) Minuman pun jus tomato. Sihat lagi menyihatkan.



Kat sini jelaa aku makan salad. Balik Malaysia, mari bantai kari ikan kepala mamak, sotong tepung, air batu campur, cendol dan murtabak kambing. :D




Kesimpulannya: Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri...??? (Tolong sambung )





Saya mahu ke France lagi! Doakan ya :)


24 comments:

  1. waaa...jauh jalan....bestyerrrr...:)

    ReplyDelete
  2. Wah, berjalan sakan nampak. Bestnyaaa dapat merantau di negeri orang.

    ReplyDelete
  3. best woo jln2 france.. npe x bwak skali kreta comel tu?... hehe

    ReplyDelete
  4. wah sonokkkkkk nyeeeee melencongggsssss ! hehehe

    ReplyDelete
  5. waaahhh beshnyee...
    tringin sgt nk p tp ntah bile laa...
    Selamat Berpuasa miss raz~!

    ReplyDelete
  6. lebih baek di negeri sendiri :D

    ReplyDelete
  7. @MaMa sYahMi

    hehehe.. jauh.. sakit pungkoq dlm flight

    ReplyDelete
  8. @NaNa

    insyaAllah in one fine day ..! (igt x ombak rindu?) hehe

    slamat berpuasa!

    ReplyDelete
  9. bestnye pergi france. nak pergi jugak...

    ReplyDelete
  10. bestnye france...paling suka part kereta tu..comel !!

    ReplyDelete
  11. harap2x malaysia pun akan ada sistem pengangkutan yang bagus cenggini.... tak macam tak praktikal je makan salad ari2x....hahahhaa

    ReplyDelete
  12. @hazman aka species1980

    Pengangkutan di Malaysia sebenarnya dah bagus,cuma yg bagus tu ade kt kl je... tmpat lain xde lg

    hahaha kurus kering lah jadinye

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)