Monday, April 16, 2012

Bagaimana Menghapuskan Tikus Dari Bermaharajalela Di Rumah Anda?

  79 comments    
categories: , , , ,




Rumah aku dulu aman dan makmur. Binatang yang ada pun, cuma semut - semut kecil yang menghurung gula. Yang selalu ada, burung - burung berkicauan di luar rumah. Cewahh ayat puitis la plak


Tapi.. tak lama selepas tu, ada sesuatu berlaku. Di tengah keheningan malam, kedengaran bunyi plastik sampah bergeseran. Mula - mula perlahan, lepas tu makin kuat. Eh pelik. Kami pun menjengukkan kepala di dapur, dannnnn....... tadaaa!! Kepala tikus menjenguk, kemudian ia mencicit lari di belakang mesin basuh. Hilang.


Aku terus rasa nak pitam. Pening jap aku, Camana dia boleh masuk ke rumah kami? Haish. Lepas tu fikir-fikir balik, macam bodoh je soalan aku tu. Rumah kami kan atas tanah, pandai-pandaila dia masuk dari lubang-lubang mane2 ntah yang kita tak aware.




Operasi penghapusan pun bermula! Mula-mula kami guna cara lembut, halau je dulu. Guna ubat Serai Wangi uollz. Tapi tak jalan daaaa... tikus-tikus macam sukaaa je bau tu, Siap suka hati sangat sampai kencing + berak kat dapur rumah kami! Haiss ini dah melampau ni! This means war!!!!!!!!


So, untuk halau, tangkap dan bunuh tikus:


1. Beli perangkap tikus. Aku punya yang petak macam sangkar tu. Lepas letak 2 hari, dapatlah tangkap.. geli siot.. Lepas pakai tu, jangan lupa basuh dan jemur kat tengah panas. Cek Ti ni hidung dia sensitif, so kalau dia pernah bau kawan dia dah mati kat situ, mestila dia tak nak masuk dah. Pakai gam tikus pun senang, lepas pakai terus buang. Easy peasy.



Huwaaaaaa... geli!!


2. Beli racun tikus. Aku pakai jenama King Kong. Warna pink. Orang kata bagus. Letak kat laluan si tikus. Lepas tu boleh jugak letak sebekas air di tempat berdekatan dengan tempat letak racun, sebab lepas dia makan racun, tikus ni akan rasa kepanasan, dan dia akan carik air. So bila korang dah letak bekas air tu, diorang akan datang situ dan lemas kat situ. Tak payahla lepas ni susah-susah nak cari bangkai tikus tu kan?

Bekas air tu kena besar sketla, yang membolehkan tikus tu lemas


3. Letak daun durian belanda, jering bertangkai dan daun pandan kat tempat tikus lepak. Haaa try laaa mana tau jadik. Ni aku baca kat forum, tapi aku tak try lah 



4. Ada jugak kata letak kapur barus. Kapur barus kan wangi kan... tikus tak suka kot..


5. Bila dah sampai rumah, jangan maki hamun tikus hokayyy (Walaupun mungkin tikus telah menebuk baju baru korang). Sebab diorang ni binatang yang pendendam, so nanti diorang akan bawak konco-konco diorang.. kacau bilaukan rumah korang lagi. Haa cmana? Aku pun tak paham camana dia boleh faham bahasa kite, tapi aku ikut gak la petua ni.. tak baik marah2 kan. hehe


6. Bila dah buat semua ni, jangan lupa jugak tutup mana-mana tempat yang kau syak menjadi sumber/punca dia masuk ke rumah korang. Kalau macam aku, kat lubang bilik air dan toilet. Haa tutuplah dengan batu ke, baldi ke.. Ikut kreativiti koranglah. Asalkan tikus tak boleh masuk lagi ke rumah korang. Yahoooo!




Tapi kalau ada tikus berbakat macam ni masuk kat rumah korang, jangan sia-siakannya ya? ahaks!




So sekarang ni Alhamdulillah, lepas sesi mengemas dan membuang apa yang perlu (takut jadi markas tikus) dan melakukan pencegahan, tidur kami kembali nyenyak tanpa sebarang bunyi dari dapur lagi. Creepy weihhh.. hidup dalam ketakutan. Hidung kami pun boleh bernafas dengan normal, takdelah bau kencing mereka yang @!8&! itu. 

Sekian.

Selamat Berjaya!

79 comments:

  1. mmg seram kalau tikus masuk rumah. tikus2 skrg xmakan saman dah. racun tikus cap King Kong tu mmg terbaik la.. bkn tikus je mati, org pun leh mati kalau termakan. so, hati2 bila simpan racun tu eh. pulak tu kaler pink, takut je kut terjumpe dek budak ingatkan gula2 ke... sumbat je dlm mulut. nauzubillah!!

    ReplyDelete
  2. tiba2 teringat stuart little hehe
    kt rmh pon ada tau...bkin geram je nk kejar2 huhu

    ReplyDelete
  3. @Aida Awie
    a'ah.. btol3... nasib baik rumah kami dah xde budak kecik.. sume dah tua.. hehehe

    ReplyDelete
  4. @[sutera kasih]


    hehehe.. rumah kami xde sape nak kejar.. sume penakut nauzubillahiminzalik

    ReplyDelete
  5. 1stly..thanks utk info ni..sebabnya..cik Ti sangat2 bermaharajalela di umah chii skrg ni..kadang2 tgh tdo pun..dok terdgr dorang dok wat kerja xtra..before this..ada kucing kat umah..at least dia takut2 gak..tp krg ni..kucing pun da x mampu nak wat pape...T____T

    cik Ti pendendam? aduh..oki2..pasni x marah2 dorang da..ehehe

    ReplyDelete
  6. haa..baru je hari tu ada tikus masuk rumah gua..gila kecoh satu rumah duk kejar menatang tu..last2 dpt tngkap jugak lpas tu terus buang jejauh..tak bunuh sebab kesian! hahaha

    ReplyDelete
  7. @Spudin

    aik? apesal tikus sedih lak?? hehe

    ReplyDelete
  8. @chii

    what???

    kucing pun dia tak takut??

    aduh ni parah ni. hua3

    xpe cube lagi ye. lame2 nanti dia akan lari jugak. try ya!

    ReplyDelete
  9. @budakampung

    wowww baiknya hati sebab x bunuh! hehe.

    kitorang sekua penakut.. so x brani nak kejar mereka. waaa

    ReplyDelete
  10. Pernah dulu kena gigit dgn tikus waktu tidur. Bila ingat balik pagi tu memang ada maki2 tikus tu...huhu

    ReplyDelete
  11. no.5 tu betul, kita tak blh marah mereka. petua orang2 tua :)

    ReplyDelete
  12. @Shahrul Anuar

    a'ah... tp kdg2 terlepas gak sebab sakit ati sgt. haha

    ReplyDelete
  13. @RazFiRatak sakit la.tapi berparut kot...tak g klinik pn..

    ReplyDelete
  14. @bebeldotsorang

    tak sakit tp berparut. hmmm musykil cheq. x bahaya ke x g klinik? hehe

    ReplyDelete
  15. Saya pun ada satu petua untuk masalah Cik Ti ni.
    Boleh cuba produk dari Jepun "Rat Repellent"
    Murah, DIY, dan tak seksa binatang. Produk ni keluarkan bau yang menyebabkan Cik Ti tak selesa dan cabut lari. BOleh tgk info produk di http://www.tenringgitshop.com
    atau email saya tenringgitshop@gmail.com

    ReplyDelete
  16. walau aga pusing ngartiinya... tapi makasih yah tipsnya... terutama yg masalah cuci" perangkap tikus... penting tp kadang terlupakan...

    ReplyDelete
  17. ARGHHHHH .. TIKUS .. HAHAHA ..

    BAU DARAH TIKUS TU MACAM ERRRR NTAH .. TP BLUEEERK ..
    HAHAHAHA

    ReplyDelete
  18. ieeee memang takleyh tengok tikus, geli...(ckp pun leh wat naik bulu roma ayu ) ehehe

    ReplyDelete
  19. Salam ziarah, jejalan tadi jumpa topik ni, topik menarik bagi saya sebab duk sibuk halau tikus sekor ni yang ada masuk rumah tetiap malam, guna cara 1 tu tak jalan, hebat tul dia ngelak kertas bergam tu, yang pink tu pun tak jalan, cam tau2 aje dia benda tu racun, so just halau camtu ajelah bila dia datang. So nak kena beli gam baru. Hehe

    ReplyDelete
  20. @myfreeminded

    susah gak nak lawan si tikus ni ek. hehe

    ReplyDelete
  21. walau post ni dah lama tp baru je cari..hehe

    maklumlah lately tikus masuk rumah mcm u lah..pantang tutup lampu mesti datang.meremang bulu badan.

    u ni mcm ade pengalaman byk je tngkap tikus?haha..lawak pun ada.mcm no 5 tu. ye ke diorg pendendam??

    apa2 pun thanks for the info!

    ReplyDelete
  22. @::MaEstrO aMaD::

    xde byk pon.. bjaya tgkap 1 tikus je pon.. hew3..

    ReplyDelete
  23. @::MaEstrO aMaD::

    org tua2 ckp la.. diorg pendendam.. tp kesahihannya x sure la plak.. hehe

    welcome!

    ReplyDelete
  24. Bunyi mcm lawak tp mmg betol tikus phm ape kte ckp.lasnite denga tkus masuk dlm kabinet dapo...amik ridsect sembo 1 almari dgn harapan mamposlh kau dlm tu.nk tangkap geli...tgk2 pagi ni mengamok sakan dia.habis susu milo dkejekannye...dah mati akal xtau nk wat ape dah..

    ReplyDelete
  25. Hehhe lawak post ni tp mmg btul. Since last 2 mgu lps de anak tkus masuk rumah aye dr bwh pintu.. Muat pulak dia.. Dah halau masuk lg.. Tahinya merata2 kena cuci tiap2 pg.. Wpon kecik tp kuat btul berak. Hinggala satu hari weol tglkn umah 2 hari tanpa mknn apa2.. Agaknya tikus tu bengang kelaparan dia korek pintu tu sampai habis berterabur habuk2 dlm pintu.. Adusss sakit hati toksah ckpla. dah tu dia stay je dlm pintu tu xmo kua2. Esoknya br bli perangkap tikus ltk umpan kpla ikan bakar.. Yeszzz 3 jam je dia dah terperangkap. Hepinye weol toksah ckpla.. Siap terlompat2... Pastu weol buang tikus tu skali ngn perangkap besi tu sbb geli nk kuarkan dia.. Hehehe... Bolehla tido dgn aman... Lubang bwh pintu tu weol tutup kms2 ;-)

    ReplyDelete
  26. Hehhe lawak post ni tp mmg btul. Since last 2 mgu lps de anak tkus masuk rumah aye dr bwh pintu.. Muat pulak dia.. Dah halau masuk lg.. Tahinya merata2 kena cuci tiap2 pg.. Wpon kecik tp kuat btul berak. Hinggala satu hari weol tglkn umah 2 hari tanpa mknn apa2.. Agaknya tikus tu bengang kelaparan dia korek pintu tu sampai habis berterabur habuk2 dlm pintu.. Adusss sakit hati toksah ckpla. dah tu dia stay je dlm pintu tu xmo kua2. Esoknya br bli perangkap tikus ltk umpan kpla ikan bakar.. Yeszzz 3 jam je dia dah terperangkap. Hepinye weol toksah ckpla.. Siap terlompat2... Pastu weol buang tikus tu skali ngn perangkap besi tu sbb geli nk kuarkan dia.. Hehehe... Bolehla tido dgn aman... Lubang bwh pintu tu weol tutup kms2 ;-)

    ReplyDelete
  27. tikus ada sekolah tu yg reti elak gam apela..

    ReplyDelete
  28. @bloody marry

    hahaha mengerikan la tikus ni kan.. suke mengamuk.. x sukeeee

    ReplyDelete
  29. tq untuk tips ni...huhuhu...kat rumah ni takde sape yang berani nak main kejar2 dgn cik ti ni...hahaha...bab tak leh marah2 tu mmg betul kot...ish macam dia tau2 je kita ngumpat dia ke marah dia ke...scary mary sungguh la...

    ReplyDelete
  30. tq untuk tips ni...huhuhu...kat rumah ni takde sape yang berani nak main kejar2 dgn cik ti ni...hahaha...bab tak leh marah2 tu mmg betul kot...ish macam dia tau2 je kita ngumpat dia ke marah dia ke...scary mary sungguh la...

    ReplyDelete
  31. @Diela

    memang scary pon.. geli satu hal.. hope dpt membantu :)

    ReplyDelete
  32. bru tnpk cik ti ni kt dapur smlm. dh try letak gam ti tp blom mengena. nk kne cbe cre len ni klu x mmg x berasap la dapur..huuuuaaaaa pls cik ti kua dr umh sy

    ReplyDelete
  33. blik sy dpan dpur...wsau wse...sblum nie dh tgkap...ad lak yg bru...bru je jmpe tdi...wsau ye msuk dlm blik jer...

    ReplyDelete
  34. Natang ni mmg xleh runding...dh la besar...besar anak kucing...abis satu umah dia berak kencing...penat cuci ngemop...besok nk try letak black pepper cengkih..nak beli reppelen tu... perangkap xjalan...

    ReplyDelete
  35. Natang ni mmg xleh runding...dh la besar...besar anak kucing...abis satu umah dia berak kencing...penat cuci ngemop...besok nk try letak black pepper cengkih..nak beli reppelen tu... perangkap xjalan...

    ReplyDelete
  36. Tikus dh brmaharajalela kt umh ni...memule dulu pakai gam..byk yg kne..pastu skang pndai btol "mereka" tu..x dilayan nye ikan bilis yg kite dok tabur kt atas kotak plekat tu..ni 4 hari gi outstation..blk umh tgok abih gabus dlm aircond tu dok berterabur atas sofa...smpai dlm2 aircond pun die masuk..sungguh no manners..

    ReplyDelete
  37. Balik dr outstation 4 hari...tgok abih gabus dlm aircond tu berterabur atas sofa...heh..smpai dlm aircond pun "mereka" masuk....

    ReplyDelete
  38. @Qayra Nafiysah

    ganasnye tikus rumah awak ni.. xpe cuba semua tips ye..iA hilanglah diorang

    ReplyDelete
  39. Gam xjalan...sangkar xmasuk trap spring pon xkena....minggu lepas war gila gila punggah semua bilik jumpa seekor dapat katuk sampai mampoih....ingatkan dah habis ada seekor lagi bawah washing mashine...xsempat katuk sempat capai ridsect dan lighter....lari keluar cuma meninggalkan bau hangit hahahaha (dah tahap marah dah ni) sempat sound sekira nya nampak kelibat akan berperang habis habisan....Alhamdulillah belum ketemu lagi buat masa ni....

    ReplyDelete
  40. @zul akmal

    jangan marah2 nanti tikus tu mengamuk. diorang pendendam. hehe


    jangan lupa tutup lubang2 yg boleh menyebabkan dia masuk ke dalam rumah. termasuk juga syiling rumah

    good luck! :)

    ReplyDelete
  41. Erm..nk sebut pasal geli mmg jd 1 keluarga la nga cik ti...tp kena berani sikitla...sbb binatang memudaratkan...gelii nk sentuhh brg2 kt umahh so altnatif kemas sikit2 umah yg mcm stor hehhehe...pastu beli prangkat tok dy..ahh pandai lak dy wt muka sedihh da kena tangkap...ni tggl ank2 dy yg mjd mangsa strusnya

    ReplyDelete
  42. Erm..nk sebut pasal geli mmg jd 1 keluarga la nga cik ti...tp kena berani sikitla...sbb binatang memudaratkan...gelii nk sentuhh brg2 kt umahh so altnatif kemas sikit2 umah yg mcm stor hehhehe...pastu beli prangkat tok dy..ahh pandai lak dy wt muka sedihh da kena tangkap...ni tggl ank2 dy yg mjd mangsa strusnya

    ReplyDelete
  43. Tikus kt umah saya bijak jgk..letak perangkap dia msk amek bau mknan Je...ayam plk tu..huhu...x blh jd neh..arini nk beli racun king kong tu..blh saya tau kt mana nk dpt eh...t.ksh

    ReplyDelete
  44. Tikus kt umah saya bijak jgk..letak perangkap dia msk amek bau mknan Je...ayam plk tu..huhu...x blh jd neh..arini nk beli racun king kong tu..blh saya tau kt mana nk dpt eh...t.ksh

    ReplyDelete
  45. Tikus pun asyik masuk umah..soap mati kat dlm bilik lg cz xle kuar. Tp.. Lepas sekor mati dtg lg yg lain..huhu

    ReplyDelete
  46. Masalah tikus? Boleh try alat halau tikus ultrasonic. Halau tikus melalui bunyi.
    http://abimiza.blogspot.com/
    013-3345281

    ReplyDelete
  47. @haters cik ti

    jangan pedulikan muka sedih dia.. kakakak

    ReplyDelete
  48. @Elly Wong

    racun king kong tu saya beli kt kedai hardware mcm MR HAMMER tu

    ReplyDelete
  49. salam..baru search info ni. Thanks a lot. Kat rumah ada tikus.kat dapur. Nak guna racun kingkong tu, tapi nanti dia mati, kita kena cari bangkai dia ke?takut tak jumpa bangkai dia. Or dia mati immediately kat tempat yg kita racun dia tu?helpp :(

    ReplyDelete
  50. @fzf

    mengikut ckp org2 expert.. hehe.. bila dia makan racun tu.. nanti dia panas.. then dia akan cari air.. better sediakan 1 besen air.. berdekatan dgn tempat racun.. air kena banyak la.. bila dia masuk nanti dia lemas.. tadaa problem solved

    ReplyDelete
  51. Kalau tikus yg bsr mcm tkus mondok tu mkn ke umpan?sbb penah letak umpan ikan xmkn..pstu yg gam tu pun dia xpegi..plastik pnutup lubang air kt tndas hbs digigitnya..mlm2 dia bpesta kt dlm blik..penah kejar bsr sgt tp xdpt.smpai kami yg penat.ntah mne dia menyorok.spray ridsect pun xjalan.huhuu..mmg tgh hangin skrg ni.mlm2 xlena tdo..last2 mmpi pun tkus..hukk

    ReplyDelete
  52. @Azwani Wani

    inshaAllah boleh awak.. btol kalau dah terfikir sangat benda tu mmg masuk dlm mimpi..sabar lah ek

    ReplyDelete
  53. snang je xnk bg tikus mmerintah. bela kucing byk2 mcm Encik Ji. Perghhh dh lama xdengar bunyi tikus main kt siling

    ReplyDelete
  54. @Encik JI teringin nak bela.. tapi kite kerja nnt xde sapa jaga mcm menyeksa pula

    ReplyDelete
  55. TQ sharing..mmg ade mslh dgn tikus yg suke msk umah sesuka hati nie..mgkn betul la ade marah2 dia..huhuu

    ReplyDelete
  56. Stress gila..ni kali ke 2 rmh diserang tikus busuk tuh. Sekor dh mati racun,dtg plak sekor lagi. Ntah suami ker bini dier. .. Eee geli nyaaaa, tgh angkat beg, tikus melompat! Apa lgi, lompat kijang plus sound effect la.. Alahai..tengik 1 rmh ngn bau benda alah tuhhhh

    ReplyDelete
  57. @lamansusuibu alamak susahnya macam tu... huhu.. selamat menghapuskan la ye

    ReplyDelete
  58. Replies
    1. okay.. goodluck u! better try all the tips! hahaha.. cek ti ni degil taw! :p

      Delete
  59. Cik ti rumah saya dendam Kat saya dia pi gigit selipar saya sebab sblm tu saya gam anak2 dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. gigit selipar ok lagi klu dia gigit awak naya gak kan hahaha

      Delete
  60. Sy mmg geli dan fobia dgn tikus ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita.. Alhamdulillah skrg xdak lg

      Delete
  61. semalam dah bagi racun tikus..dah Innalillah ke blum ntah..jap lg balik nak tgk, dah arwah ke blum..huhuh..sebelum ni elok dia masuk tak usik apa2, kali ni elok bertebuk kabinet dapo dikerjakannye..sabo jelahh..thanks for the info yer..

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)