CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, April 16, 2012

Bagaimana Menghapuskan Tikus Dari Bermaharajalela Di Rumah Anda?





Rumah aku dulu aman dan makmur. Binatang yang ada pun, cuma semut - semut kecil yang menghurung gula. Yang selalu ada, burung - burung berkicauan di luar rumah. Cewahh ayat puitis la plak


Tapi.. tak lama selepas tu, ada sesuatu berlaku. Di tengah keheningan malam, kedengaran bunyi plastik sampah bergeseran. Mula - mula perlahan, lepas tu makin kuat. Eh pelik. Kami pun menjengukkan kepala di dapur, dannnnn....... tadaaa!! Kepala tikus menjenguk, kemudian ia mencicit lari di belakang mesin basuh. Hilang.


Aku terus rasa nak pitam. Pening jap aku, Camana dia boleh masuk ke rumah kami? Haish. Lepas tu fikir-fikir balik, macam bodoh je soalan aku tu. Rumah kami kan atas tanah, pandai-pandaila dia masuk dari lubang-lubang mane2 ntah yang kita tak aware.




Operasi penghapusan pun bermula! Mula-mula kami guna cara lembut, halau je dulu. Guna ubat Serai Wangi uollz. Tapi tak jalan daaaa... tikus-tikus macam sukaaa je bau tu, Siap suka hati sangat sampai kencing + berak kat dapur rumah kami! Haiss ini dah melampau ni! This means war!!!!!!!!


So, untuk halau, tangkap dan bunuh tikus:


1. Beli perangkap tikus. Aku punya yang petak macam sangkar tu. Lepas letak 2 hari, dapatlah tangkap.. geli siot.. Lepas pakai tu, jangan lupa basuh dan jemur kat tengah panas. Cek Ti ni hidung dia sensitif, so kalau dia pernah bau kawan dia dah mati kat situ, mestila dia tak nak masuk dah. Pakai gam tikus pun senang, lepas pakai terus buang. Easy peasy.



Huwaaaaaa... geli!!


2. Beli racun tikus. Aku pakai jenama King Kong. Warna pink. Orang kata bagus. Letak kat laluan si tikus. 


3. Letak daun durian belanda, jering bertangkai dan daun pandan kat tempat tikus lepak. Haaa try laaa mana tau jadik. Ni aku baca kat forum, tapi aku tak try lah 



4. Ada jugak kata letak kapur barus. Kapur barus kan wangi kan... tikus tak suka kot..


5. Bila dah sampai rumah, jangan maki hamun tikus hokayyy (Walaupun mungkin tikus telah menebuk baju baru korang). Sebab diorang ni binatang yang pendendam, so nanti diorang akan bawak konco-konco diorang.. kacau bilaukan rumah korang lagi. Haa cmana? Aku pun tak paham camana dia boleh faham bahasa kite, tapi aku ikut gak la petua ni.. tak baik marah2 kan. hehe


6. Bila dah buat semua ni, jangan lupa jugak tutup mana-mana tempat yang kau syak menjadi sumber/punca dia masuk ke rumah korang. Kalau macam aku, kat lubang bilik air dan toilet. Haa tutuplah dengan batu ke, baldi ke.. Ikut kreativiti koranglah. Asalkan tikus tak boleh masuk lagi ke rumah korang. Yahoooo!




Tapi kalau ada tikus berbakat macam ni masuk kat rumah korang, jangan sia-siakannya ya? ahaks!




So sekarang ni Alhamdulillah, lepas sesi mengemas dan membuang apa yang perlu (takut jadi markas tikus) dan melakukan pencegahan, tidur kami kembali nyenyak tanpa sebarang bunyi dari dapur lagi. Creepy weihhh.. hidup dalam ketakutan. Hidung kami pun boleh bernafas dengan normal, takdelah bau kencing mereka yang @!8&! itu. 

Sekian.

Selamat Berjaya!

67 manusia baik hati:

Aida Awie

mmg seram kalau tikus masuk rumah. tikus2 skrg xmakan saman dah. racun tikus cap King Kong tu mmg terbaik la.. bkn tikus je mati, org pun leh mati kalau termakan. so, hati2 bila simpan racun tu eh. pulak tu kaler pink, takut je kut terjumpe dek budak ingatkan gula2 ke... sumbat je dlm mulut. nauzubillah!!

[sutera kasih]

tiba2 teringat stuart little hehe
kt rmh pon ada tau...bkin geram je nk kejar2 huhu

RazFiRa

@Aida Awie
a'ah.. btol3... nasib baik rumah kami dah xde budak kecik.. sume dah tua.. hehehe

RazFiRa

@[sutera kasih]


hehehe.. rumah kami xde sape nak kejar.. sume penakut nauzubillahiminzalik

Spudin

sedih tikus ni ..haish

chii

1stly..thanks utk info ni..sebabnya..cik Ti sangat2 bermaharajalela di umah chii skrg ni..kadang2 tgh tdo pun..dok terdgr dorang dok wat kerja xtra..before this..ada kucing kat umah..at least dia takut2 gak..tp krg ni..kucing pun da x mampu nak wat pape...T____T

cik Ti pendendam? aduh..oki2..pasni x marah2 dorang da..ehehe

budakampung

haa..baru je hari tu ada tikus masuk rumah gua..gila kecoh satu rumah duk kejar menatang tu..last2 dpt tngkap jugak lpas tu terus buang jejauh..tak bunuh sebab kesian! hahaha

eLLa n aLia

comel lah cek ti tu..

RazFiRa

@Spudin

aik? apesal tikus sedih lak?? hehe

RazFiRa

@chii

what???

kucing pun dia tak takut??

aduh ni parah ni. hua3

xpe cube lagi ye. lame2 nanti dia akan lari jugak. try ya!

RazFiRa

@budakampung

wowww baiknya hati sebab x bunuh! hehe.

kitorang sekua penakut.. so x brani nak kejar mereka. waaa

RazFiRa

@eLLa n aLia

aduh comel ke? yekk

bebeldotsorang

Pernah dulu kena gigit dgn tikus waktu tidur. Bila ingat balik pagi tu memang ada maki2 tikus tu...huhu

RazFiRa

@bebeldotsorang

sakit ke? pastu g klinik tak?

Shahrul Anuar

no.5 tu betul, kita tak blh marah mereka. petua orang2 tua :)

RazFiRa

@Shahrul Anuar

a'ah... tp kdg2 terlepas gak sebab sakit ati sgt. haha

bebeldotsorang

@RazFiRatak sakit la.tapi berparut kot...tak g klinik pn..

RazFiRa

@bebeldotsorang

tak sakit tp berparut. hmmm musykil cheq. x bahaya ke x g klinik? hehe

bmnsolution

Saya pun ada satu petua untuk masalah Cik Ti ni.
Boleh cuba produk dari Jepun "Rat Repellent"
Murah, DIY, dan tak seksa binatang. Produk ni keluarkan bau yang menyebabkan Cik Ti tak selesa dan cabut lari. BOleh tgk info produk di http://www.tenringgitshop.com
atau email saya tenringgitshop@gmail.com

Admin

walau aga pusing ngartiinya... tapi makasih yah tipsnya... terutama yg masalah cuci" perangkap tikus... penting tp kadang terlupakan...

RazFiRa

@Admin

tq for visiting! :)

dEdEQ dE wIshEs

ARGHHHHH .. TIKUS .. HAHAHA ..

BAU DARAH TIKUS TU MACAM ERRRR NTAH .. TP BLUEEERK ..
HAHAHAHA

RazFiRa

@dEdEQ dE wIshEs

yekkkkk

Pinkbubblegumprincess

ieeee memang takleyh tengok tikus, geli...(ckp pun leh wat naik bulu roma ayu ) ehehe

Razfira

@Pinkbubblegumprincess

ha same here

myfreeminded

Salam ziarah, jejalan tadi jumpa topik ni, topik menarik bagi saya sebab duk sibuk halau tikus sekor ni yang ada masuk rumah tetiap malam, guna cara 1 tu tak jalan, hebat tul dia ngelak kertas bergam tu, yang pink tu pun tak jalan, cam tau2 aje dia benda tu racun, so just halau camtu ajelah bila dia datang. So nak kena beli gam baru. Hehe

Razfira

@myfreeminded

susah gak nak lawan si tikus ni ek. hehe

::MaEstrO aMaD::

walau post ni dah lama tp baru je cari..hehe

maklumlah lately tikus masuk rumah mcm u lah..pantang tutup lampu mesti datang.meremang bulu badan.

u ni mcm ade pengalaman byk je tngkap tikus?haha..lawak pun ada.mcm no 5 tu. ye ke diorg pendendam??

apa2 pun thanks for the info!

Razfira

@::MaEstrO aMaD::

xde byk pon.. bjaya tgkap 1 tikus je pon.. hew3..

Razfira

@::MaEstrO aMaD::

org tua2 ckp la.. diorg pendendam.. tp kesahihannya x sure la plak.. hehe

welcome!

Nurjuana Morsidi

Bunyi mcm lawak tp mmg betol tikus phm ape kte ckp.lasnite denga tkus masuk dlm kabinet dapo...amik ridsect sembo 1 almari dgn harapan mamposlh kau dlm tu.nk tangkap geli...tgk2 pagi ni mengamok sakan dia.habis susu milo dkejekannye...dah mati akal xtau nk wat ape dah..

Razfira

@Nurjuana Morsidi

aiyakkk seramnyaaa

bloody marry

Hehhe lawak post ni tp mmg btul. Since last 2 mgu lps de anak tkus masuk rumah aye dr bwh pintu.. Muat pulak dia.. Dah halau masuk lg.. Tahinya merata2 kena cuci tiap2 pg.. Wpon kecik tp kuat btul berak. Hinggala satu hari weol tglkn umah 2 hari tanpa mknn apa2.. Agaknya tikus tu bengang kelaparan dia korek pintu tu sampai habis berterabur habuk2 dlm pintu.. Adusss sakit hati toksah ckpla. dah tu dia stay je dlm pintu tu xmo kua2. Esoknya br bli perangkap tikus ltk umpan kpla ikan bakar.. Yeszzz 3 jam je dia dah terperangkap. Hepinye weol toksah ckpla.. Siap terlompat2... Pastu weol buang tikus tu skali ngn perangkap besi tu sbb geli nk kuarkan dia.. Hehehe... Bolehla tido dgn aman... Lubang bwh pintu tu weol tutup kms2 ;-)

bloody marry

Hehhe lawak post ni tp mmg btul. Since last 2 mgu lps de anak tkus masuk rumah aye dr bwh pintu.. Muat pulak dia.. Dah halau masuk lg.. Tahinya merata2 kena cuci tiap2 pg.. Wpon kecik tp kuat btul berak. Hinggala satu hari weol tglkn umah 2 hari tanpa mknn apa2.. Agaknya tikus tu bengang kelaparan dia korek pintu tu sampai habis berterabur habuk2 dlm pintu.. Adusss sakit hati toksah ckpla. dah tu dia stay je dlm pintu tu xmo kua2. Esoknya br bli perangkap tikus ltk umpan kpla ikan bakar.. Yeszzz 3 jam je dia dah terperangkap. Hepinye weol toksah ckpla.. Siap terlompat2... Pastu weol buang tikus tu skali ngn perangkap besi tu sbb geli nk kuarkan dia.. Hehehe... Bolehla tido dgn aman... Lubang bwh pintu tu weol tutup kms2 ;-)

Rogon Gayo

tikus ada sekolah tu yg reti elak gam apela..

Razfira

@bloody marry

hahaha mengerikan la tikus ni kan.. suke mengamuk.. x sukeeee

Razfira

@Rogon Gayo hahaha

Diela

tq untuk tips ni...huhuhu...kat rumah ni takde sape yang berani nak main kejar2 dgn cik ti ni...hahaha...bab tak leh marah2 tu mmg betul kot...ish macam dia tau2 je kita ngumpat dia ke marah dia ke...scary mary sungguh la...

Diela

tq untuk tips ni...huhuhu...kat rumah ni takde sape yang berani nak main kejar2 dgn cik ti ni...hahaha...bab tak leh marah2 tu mmg betul kot...ish macam dia tau2 je kita ngumpat dia ke marah dia ke...scary mary sungguh la...

Razfira

@Diela

memang scary pon.. geli satu hal.. hope dpt membantu :)

anje rizqi

bru tnpk cik ti ni kt dapur smlm. dh try letak gam ti tp blom mengena. nk kne cbe cre len ni klu x mmg x berasap la dapur..huuuuaaaaa pls cik ti kua dr umh sy

jieha nur

blik sy dpan dpur...wsau wse...sblum nie dh tgkap...ad lak yg bru...bru je jmpe tdi...wsau ye msuk dlm blik jer...

Razfira

@anje rizqi

sabar2.. try sume cara ea.. gudluck!

Razfira

@jieha nur bunuh! hahaha

zul akmal

Natang ni mmg xleh runding...dh la besar...besar anak kucing...abis satu umah dia berak kencing...penat cuci ngemop...besok nk try letak black pepper cengkih..nak beli reppelen tu... perangkap xjalan...

zul akmal

Natang ni mmg xleh runding...dh la besar...besar anak kucing...abis satu umah dia berak kencing...penat cuci ngemop...besok nk try letak black pepper cengkih..nak beli reppelen tu... perangkap xjalan...

Razfira

@zul akmal

hhihihihiih gud luck!

Qayra Nafiysah

Tikus dh brmaharajalela kt umh ni...memule dulu pakai gam..byk yg kne..pastu skang pndai btol "mereka" tu..x dilayan nye ikan bilis yg kite dok tabur kt atas kotak plekat tu..ni 4 hari gi outstation..blk umh tgok abih gabus dlm aircond tu dok berterabur atas sofa...smpai dlm2 aircond pun die masuk..sungguh no manners..

Qayra Nafiysah

Balik dr outstation 4 hari...tgok abih gabus dlm aircond tu berterabur atas sofa...heh..smpai dlm aircond pun "mereka" masuk....

Razfira

@Qayra Nafiysah

ganasnye tikus rumah awak ni.. xpe cuba semua tips ye..iA hilanglah diorang

zul akmal

Gam xjalan...sangkar xmasuk trap spring pon xkena....minggu lepas war gila gila punggah semua bilik jumpa seekor dapat katuk sampai mampoih....ingatkan dah habis ada seekor lagi bawah washing mashine...xsempat katuk sempat capai ridsect dan lighter....lari keluar cuma meninggalkan bau hangit hahahaha (dah tahap marah dah ni) sempat sound sekira nya nampak kelibat akan berperang habis habisan....Alhamdulillah belum ketemu lagi buat masa ni....

Razfira

@zul akmal

jangan marah2 nanti tikus tu mengamuk. diorang pendendam. hehe


jangan lupa tutup lubang2 yg boleh menyebabkan dia masuk ke dalam rumah. termasuk juga syiling rumah

good luck! :)

haters cik ti

Erm..nk sebut pasal geli mmg jd 1 keluarga la nga cik ti...tp kena berani sikitla...sbb binatang memudaratkan...gelii nk sentuhh brg2 kt umahh so altnatif kemas sikit2 umah yg mcm stor hehhehe...pastu beli prangkat tok dy..ahh pandai lak dy wt muka sedihh da kena tangkap...ni tggl ank2 dy yg mjd mangsa strusnya

haters cik ti

Erm..nk sebut pasal geli mmg jd 1 keluarga la nga cik ti...tp kena berani sikitla...sbb binatang memudaratkan...gelii nk sentuhh brg2 kt umahh so altnatif kemas sikit2 umah yg mcm stor hehhehe...pastu beli prangkat tok dy..ahh pandai lak dy wt muka sedihh da kena tangkap...ni tggl ank2 dy yg mjd mangsa strusnya

Elly Wong

Tikus kt umah saya bijak jgk..letak perangkap dia msk amek bau mknan Je...ayam plk tu..huhu...x blh jd neh..arini nk beli racun king kong tu..blh saya tau kt mana nk dpt eh...t.ksh

Elly Wong

Tikus kt umah saya bijak jgk..letak perangkap dia msk amek bau mknan Je...ayam plk tu..huhu...x blh jd neh..arini nk beli racun king kong tu..blh saya tau kt mana nk dpt eh...t.ksh

NFP Resources

Tikus pun asyik masuk umah..soap mati kat dlm bilik lg cz xle kuar. Tp.. Lepas sekor mati dtg lg yg lain..huhu

Abi Miza

Masalah tikus? Boleh try alat halau tikus ultrasonic. Halau tikus melalui bunyi.
http://abimiza.blogspot.com/
013-3345281

Razfira

@Abi Miza

owh thanks for the info

Razfira

@haters cik ti

jangan pedulikan muka sedih dia.. kakakak

Razfira

@Elly Wong

racun king kong tu saya beli kt kedai hardware mcm MR HAMMER tu

fzf

salam..baru search info ni. Thanks a lot. Kat rumah ada tikus.kat dapur. Nak guna racun kingkong tu, tapi nanti dia mati, kita kena cari bangkai dia ke?takut tak jumpa bangkai dia. Or dia mati immediately kat tempat yg kita racun dia tu?helpp :(

Razfira

@fzf

mengikut ckp org2 expert.. hehe.. bila dia makan racun tu.. nanti dia panas.. then dia akan cari air.. better sediakan 1 besen air.. berdekatan dgn tempat racun.. air kena banyak la.. bila dia masuk nanti dia lemas.. tadaa problem solved

Azwani Wani

Kalau tikus yg bsr mcm tkus mondok tu mkn ke umpan?sbb penah letak umpan ikan xmkn..pstu yg gam tu pun dia xpegi..plastik pnutup lubang air kt tndas hbs digigitnya..mlm2 dia bpesta kt dlm blik..penah kejar bsr sgt tp xdpt.smpai kami yg penat.ntah mne dia menyorok.spray ridsect pun xjalan.huhuu..mmg tgh hangin skrg ni.mlm2 xlena tdo..last2 mmpi pun tkus..hukk

Razfira

@Azwani Wani

inshaAllah boleh awak.. btol kalau dah terfikir sangat benda tu mmg masuk dlm mimpi..sabar lah ek

Encik JI

snang je xnk bg tikus mmerintah. bela kucing byk2 mcm Encik Ji. Perghhh dh lama xdengar bunyi tikus main kt siling

Razfira

@Encik JI teringin nak bela.. tapi kite kerja nnt xde sapa jaga mcm menyeksa pula

Post a Comment

sila komen jangan segan-segan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...