Friday, March 9, 2012

Cara Menjimatkan Petrol & Gas

  14 comments    
categories: 

1. Jangan memandu dengan laju yer
Bila tekan pedal minyak dengan lebih kerap dan lama, maka makin banyak la minyak yang digunakan kan.. Kalau kereta korang ada cruise control, maka gunakanlah ia.  Lagi satu tips dari kawan aku, kalau nak jimat lagi, masa turun bukit, free gear. Wakaka. Try la






2. Jalan Kaki La.. Hohoho
Kalau agak-agak tempat yang ko nak gi tu cuma sekangkang kera, tak payah la malas sangat pungkoq hang tu. Jalan jelah kaki kan.. exercise la sket beb. :) Sihat pun sihat gak ape.. Kalau parking tu, tak payah pusing bangunan tu 2, 3 kali sebab nak carik parking paling dekat dengan pintu masuk.. pe salah nye jalan sket kan? 







3. Pastikan tayar mempunyai  tekanan angin yang betul
Tekanan angin dalam tayar mestilah tak kurang dan tak lebih ok. Kalau tayar kurang angin, kempis, maka kita akan menggunakakan lebih petrol. Kalau terlebih angin tayar akan cepat botak pulak. So better check tekanan angin tayar sebulan sekali ke.. sebulan 2x ke... gitulah ..





4. Jangan biarkan enjin hidup tanpa memandu 
Selalu buat kan? hehe.. Sementara tunggu mak beli barang kat kedai runcit, kita pun duduk dalam kereta dengar radio. Sejuk je dalam aircond. Tanpa kita sedari, sebenarnya kita telah membazirkan petrol. Kalau 5 minit, okay lagi.. Kalau 1/2 jam? 2 jam? 3 jam? Hahaha. over la plak gitu. Baik balik rumah tido







5. Gunakan Public Transport dude! 
Jimat minyak dan jimat duit parking! Hoyeaaaahhhh. Komuter dan LRT  for the win! Dan tak perlu menempuh traffic jamjuga. Tak payah tekan hon! Tak payah marah-marah sumpah seranah!  Isn't that great?? Puchong SILA ADA LRT sekarang







6. Elakkan waktu puncak sewaktu di jalan raya  a.k.a TRAFFIC JAM
Tapi kalau dah duduk KL mesti jammed punyelah pagi-pagi. Cis. Kena kluar pagi2 subuh la. Argghhh!!!!!




7. Pastikan enjin selalu diselenggara
Bawak la gi servis selalu, tukar minyak hitam dan lain-lain lagi.



ok bye :)


Sumber imej : sini 



14 comments:

  1. duk rumah je..senang :P


    http://kalampatah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. dah malas nak guna perkhidmatan awam ni..tak suka bersesak sesak -_-'

    ReplyDelete
  3. tip berguna utk di bebelkan pada sang asben ketika memandu sebabnya cik wife dia tak reti memandu. kekekekke

    ReplyDelete
  4. @THE LEKAT LEKIT STORY

    ooo.. hehehe jgn lupa pesan kat hasben ok? ;)

    ReplyDelete
  5. Tip yang membantu..

    Berjalan tu cara yang paling efektif.. Jimat minyak, kesihatan meningkat.. ;D

    Gambar moto melambak tu 'mengerikan' je.. haha

    Gambar last tu tak pasti nak tunjuk enjin ka nak tunjuk body? heheh

    ReplyDelete
  6. ahh kenapa servis kereta je ada gamba lelaki tak pkai baju?

    ReplyDelete
  7. @YOUsoF

    Yeah!

    Hensem kan mekanik tu? hahahaha

    Gamba moto banyak tu kat Thailand. hehe

    ReplyDelete
  8. @rafiq

    sebab selalu mekanik tak pakai baju kan? kah3

    ReplyDelete
  9. Askm. gambar no.3 tu cantiklah...heee
    tip no.1 free gear turun bukit...boleh cuba kalau berani

    ReplyDelete
  10. @Denaihati
    Wsalam... hehehe try jgn tak try taw :)

    ReplyDelete
  11. @Muhammad Saiazuan Norhalik

    hahahaha kantoiii selalu membazir kete minyak. Hahahahahha :P

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)