Tuesday, February 21, 2012

Tips Merehatkan Mata Yang Penat Menghadap Komputer




Kerja aku memang kena menghadap komputer non-stop selama 9 jam. Okay tipu.. tolak lunch hour, solat, gi toilet, lepak jap kat bay orang lain, basuh mug kat pantry.. ermmm.. 6 jam 1/2 kot. Tapi the point is 6 jam 1/2 tu lama kot.. tak campur lagik dengan bukak laptop kat rumah lepas office hour (macam aku buat sekarang nih). Arghh! Bercinta dengan komputer rupanya aku selama ni. Kesian.


So alkisahnya petang tadi time tengah buat kerja, aku seperti biasa sedang merenung komputer aku dengan harapan automatik semua kerja siap sekelip mata, tiba-tiba je mata aku macam sakit. pastu rasa pening-pening lalat. Aku pun tutup mata jap, tutup lama-lama kang boss aku ingat aku tido plak, barulah aku dapat rasakan yang mata aku ni dah letih.. Oh kasihan mataku. Aku pun google la tips mengurangkan keletihan mata, so aku gather semuanya, nilah jadinya:


Tips Merehatkan Mata Yang Penat Menghadap Komputer


  • Jarakkan pandangan mata anda dari skrin komputer sebanyak 50-100 cm. Okay esok bawak pembaris/tali tape sila ukur ye kawan-kawan :)

  • Tukar setting skrin komputer anda. Korang boleh reduce brightness komputer. Kalau skrin komputer tu terang sangat, memang boleh menyebabkan mata letih sebab banyak warna masuk ke dalam mata. Huhu. Kalau rajin lagi, tukarlah contrast color ke, ape ke, asalkan mata anda dalam keadaan selesa.

  • Alihkan pandangan mata anda dari skrin komputer. Walaupun anda ingin menjadi pekerja terbaik di office (konon2 busy buat kerja padahal tengah baca blog), anda perlu juga mengalihkan pandangan mata anda dari menghadap skrin berterusan. So tengok lah benda-benda lain plak, baca buku ke, g pantry makan ke, buat ni 5 mimit dalam setiap jam. Barulah mata boleh relax sket .. :)

  • Selalu kelip-kelipkan mata. Bukan kenyit mata kat dak opis plak! Hehe. Kalau tenung je skrin, mata akan menjadi kering disebabkan oleh radiation. So slalu2 lah kelip-kelipkan mata anda tu.. untuk mengurangkan keletihan...

  • Bsuh muka dan mata. Kalau dah letih, basuhlah muka dan mata dengan air sejuk. Kurang sket ketegangan otot mata



Okay sekarang mata anda dah segar macam gini.. hik hik hik cubit die comel sangat (^^,)





Mata kucing ni pon cumil sesangat <3 <3



Kalau nak buat exercise mata, sila baca ni --> http://www.wikihow.com/Exercise-Your-Eyes



Selamat Mencuba :)




15 comments:

  1. hehe boleh amalkan ni..biasa mmg menghadap pc 24 hours hehe

    ReplyDelete
  2. bebeldotsorang:

    yup amalkan ye! :D

    ReplyDelete
  3. nasib baik pc I jauh dari mata tapi rabun gak,huhu.. Thank u 4 the tips!

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum

    terima kasih berkunjung dan komen di beberapa entri di blog saya

    kunjungan sdra amat saya hargai

    salam perkelanan dr saya

    semoga berkunjung semula ke blog saya ya :-)

    ReplyDelete
  5. LiYa_Ex0ra:

    hehehe makan karot banyak2 :p

    ReplyDelete
  6. sahromnasrudin:

    waalaikumussalam..

    no problem bro!

    ReplyDelete
  7. yang tertarik adalah mata dak comel tu je ahhahahaha...
    tu je dapat restkan mata kuang2

    ReplyDelete
  8. akan diamalkan, insyaallah ler..hehe..
    bulat gile mata budak bawah tu! pakai kontek leng ke hape?haha

    ReplyDelete
  9. dinet FM:

    Comel giler dak tu! kan? huhu

    ReplyDelete
  10. hanys:

    amalkan ler awak.. hew3

    x taw la.. photoshop mungkin?

    ReplyDelete
  11. Anon:

    jgn byk sgt nanti jd bugs bunny plak. hohoho

    ReplyDelete
  12. Jika ada yang mempunyai masalah mata rabun/ silau/ katarak/ selaput/ berair, saya sarankan anda mencuba minum Kopi Mata / Coklat Mata Pertama Di Dunia iaitu CEN-Roma & CEN-Coco. Sila hubungi 012-678 0401/ 012-9120401 (sms/call) @ 010-5202192 (whatsapp). Boleh juga layari http://asyranilegacy.blogspot.com/ atau http://www.facebook.com/bizcenroma =)

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)