Thursday, February 9, 2012

Jalan-Jalan Di Bangkok

  16 comments    
categories: , ,






1. Bangkok International Airport
Hehe.. sini takdela ape-ape pun.. Anyway, Bangkok punye airport ni memang besar and cantik.. Lebih kurang macam KLIA jugakla.. Canggih pun memang canggih! Luggage pun tak hilang..! Hehe.. terima kasih AirAsia :)







Kat Bangkok banyak giler teksi bermeter, color dia pun meriah, terang, striking punyer so tak susah la pelancong-pelancong nak carik teksi. Bagus kan? Teksi dia pun komain lagiii.. Toyota Corolla Altis. Huhu







Sumber Gambar : Sini  (tak sempat ak ambil gambar, rambang mata.... )

2. Pasar Chatuchak
Kat sini memang best tak hengat kalau nak bershopping ye. Banyak sangat barang. You name it, semua ade. Ikan emas ade, kala jengking pun ade jual. Lipas goreng, ulat goreng, cengkerik goreng... Hurmmm Nyum Nyum! Kat sini banyak sangat kedai taw, kawan aku cakap ade 4000++ kedai kat sini. Kedai kat sini takde aircond, so macam murah la jugak barang-barang dia berbanding kedai ada aircond. Hehehe.

  Tips:

  • Kalau anda ade barang berkenan sangat, beli je.. sebab nak carik kedai tu balik memang jenuh r nak carik! Banyak giler kedai, barang-barang diorang jual dah la unik-unik. geram aku. 2 jam memang tak cukup. Huhu. Patutnya dua hari :P







3. MBK Mall
MBK Mall ni pun sangat besar. Tempat parking je banyak bertingkat-tingkat. Bak kata ayah kawan aku, boleh habis duit minyak RM10  nak sampai ke tingkat paling atas. Hohoho. Kat sini memang banyak barang la. Handphone pun katenye murah-murah kat sini, tapi kena pandai tawar-menawar la. Bonus kalau ko pandai cakap Siam. Hahaha. Kat sini jugak banyak jual barang-barang branded (tapi celup punyer) dengan harga yang jauh lebih murah dari di Malaysia. Tapi murah dia tu jangan lah ko budget kalau RM200 kat Malaysia jadi RM10 kat Bangkok! Adela murah jadi 100 kot.. gitu lah.. Barang-barang kulit macam kulit buaya, kulit ikan pari melambak... Tapi aku tak larat jalan sini ramai gilak orang!

Tips:


  • Kalau anda rasa betul-betul nak beli, barulah anda tawar-menawar. Kalau sesaje, janganla.. kebanyakan diorang macam akan paksa beli sampai anda terperangkap. Lagi-lagi bagi anda yang hati tisu (cepat kasihan pada orang). 



  • Kalau dah dapat harga rendah, pastu tetiba anda tak jadi nak beli, bersedialah kena maki hamun! Hahaha


16 comments:

  1. wah bestnya..teringin nk g melancong luar negara... :(

    ReplyDelete
  2. bebeldotsorang: best jugak... tgok negara orang :)

    ReplyDelete
  3. wowww....pg obesea...hehehe hebat jgk teksi dorg eh...

    ReplyDelete
  4. ermm.. memang. kete kat sane sume toyota, honda, kete cantik2. hehehe

    ReplyDelete
  5. untung la razfira dpt gi oversea.. nanti gi chiangmai plak nah!hihi

    ReplyDelete
  6. jom liyana kite g same2. hehehhee

    ReplyDelete
  7. jomm... mari kita start kumpul duit banyak2 mulai skarang pastu shoppping kat sana sampai lebam,hihi..

    ReplyDelete
  8. Liya Exora: belanje la.. hehehhe

    ReplyDelete
  9. Waaaahhh! Bestnyer gi Bangkok! Mmg teringin nak pi jugk, tp still x sampai2 lg. (sampai yg jauh nun di utara Eropah dulu...huhu). Teringin nk pi Chatuchak, shopping!! :)

    ReplyDelete
  10. Mr Zamri A:

    hehehe yang jauh da sampai, yang dekat x sampai lagi camane ni? hehe

    Chatuchak mmg best.. tapi syg hari tu sempat pegi 2 jam je..sedey2

    ReplyDelete
  11. Kalau beli tpon kat cni, kat Malaysia leh pakai ke geng..

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)