Monday, February 13, 2012

Jalan-Jalan Di Bangkok #2

  19 comments    
categories: , ,


Breathtaking picture... amek kat sini







1. Floating Market

Haaaa.. ni tempat feveret aku sepanjang di Bangkok. Seronok rasenye dapat naik sampan sambil membeli-belah. Ahahaha. Sebelum sampai kat tempat jual-jual tu dapatla tengok rumah orang-orang Siam tepi sungai. Macam best je. Hehehe. Tapi kalau masa banjir tu cmane ek? Kan diorang hari tu kena bah besar kan?






Ni la antara rumah tepi sungai yang sempat aku snap. Cantik kan? Macam aman dan damai je. Huhuhu. Kalau bising pon bunyi boat la







Tadaaa.. jual jambu atas sampan. Friendly kan akak ni? Orang snap pic, dia senyum sporting giler! Hehehehe. Kat floating market ni yang best beli memang makanan & buah-buahan kat sini. Sebabnye.. memang murah and fresh. Air kelapa dia sedap dan manis tanpa perlu gula tiruan! Rasa macam nak beli banyak tapi susah plak nak bawak balik Malaysia. huhu






Makcik ni punya kedai jual T-shirt dan baju-baju kat tepi sungai. Tengok gaya dia, dia suruh kitorang senyap, jangan bagitaw orang lain yang dia jual murah kat kite. Komain lagi kan kak ni? Tapi sebenarnya takdelah murah sangat ponn


Tips:  Masa kat atas sampan tu, korang akan jumpa banyak la kedai dalam sampan2, yang jual macam-macam, kraftangan, souvenir, cantik-cantik giler! Tapi kebanyakan harganya mahal-mahal. Tapi untuk makanan & buah-buahan, ok memang murah.

So kat mana yang murah? Nanti bila sampan korang dah berhenti, korang akan jalan lagi , banyak lagi kedai-kedai kat atas tanah @ tepi sungai  yang jual barang-barang dengan harga yang jauh lagi murah dari barang kat atas sampan. Yang kedai dalam sampan tu jual mahal maybe sebab diorang amek kesempatan kot, yelah ingat takde kedai lagi kat atas, tamak haloba la nak beli dulu kat bawah.






Eden nak jugak interprem.. hahaha. Tapi ni kat hotel, bukan kat floating market ye






2. Night Cruise di Sungai Chao Phraya

Ini memang pengalaman manis yang tak boleh dilupakan sampai bila-bila. Makan atas kapal mewah ( cewahh mewah gitu tak nak kalah)  sambil tengok pemandangan malam di Bangkok. Cantik giler! Antara bangunan yang aku ingat macam... Kolej Perubatan, Istana- istana, kuil-kuil, hotel-hotel, dan macam-macam lagi la.. cantik wei.. Lampu kuning begemerlapan. waduh waduh, cantik banget!





Ni la contoh kuil yang ada kat tepi sungai tu. Tak sempat den nak amek gambar banyak-banyak. Terpaku dengan keindahan alam. Angin malam dah la sejuk.  Duduk atas kapal plak 2 jam setengah. Ngantuk pun ade. hehehe. Maklumlah lepas makan. Pendek kata memang best ah night cruise tu, cuma yang tak bestnye penerangan dalam bahasa ibunda mereka, aku terkulat-kulat cuba memahami (ada hati cuba nak paham, ingat lepas tengok cite Nang Nak boleh paham dah). Kalau dalam BI mesti lagi bagus


Nota: Sungai Chao Phraya banyak jambatan! Orang-orang Thailand bila kapal lalu bawah jambatan, diorang mesti bersorak sambil angkat tangan macam cuba nak pegang bawah jambatan. Hehe. Tapii.. memang tak dapat la kan.. Comel tol diorang ni :) 


Ok bye :)


Location: Bangkok, Thailand

19 comments:

  1. bestnye pergi bangkok. mahal tak gi sane?

    ReplyDelete
  2. saya dah dapat souvenier dari bangkok.. Thanks razfira <3

    ReplyDelete
  3. hidayah isa: Best3 :) Barang2 kat bangkok mahal sket. same macam lebih kurang dekat KL je. huhu.

    Kos ke sana: RM 600 (hotel+tambang flight+makan minum)

    ReplyDelete
  4. salam.. hehe. hv been ur silent reader quite a long time. hihi

    nk tnya, pegi sane under travel agent ke? rasa mcm nk pegi jgk la.. :)

    ReplyDelete
  5. sergeant keroro: lawa lawa lawa. (sambil angguk2 kepala depan desktop) :D

    ReplyDelete
  6. gEe:

    Argh! awat jadik silent jek? nape x bgtaw awal2, boleh la kite bertukar2 blog link. hehehe. Apa blog link kamu?

    Ermm .. nak kate travel agent tu, xdelah sgt kot. Ayah kawan saya, cikgu kat Perlis so dia dah selalu g Thailand, dia taw hotel mane yang halal, tempat shopping kat mane.. so dia arrangelah mcm travel agency suke2 je... gitulah citenye faham x?

    ReplyDelete
  7. mtak tolong..
    mcm mane nk ke floating market n kos die?
    mcm mane nk naik cruise mlm tu n kos die?
    thanks

    ReplyDelete
  8. @Anonymous

    floating market : naik bot kos dlm 10 ringgit kot

    cruise tu sy x taw sbb dah termasuk dlm harga pakej, tp makan satu kepala rm 25

    ReplyDelete
  9. Hi hello.. i was blog walking ... so which hotel yg u stay kat sana yer

    ReplyDelete
  10. hi hello''

    wondering, kat mana korang stay in bangkok ya?

    ReplyDelete
  11. @^^safia~

    hi safia!

    sy tidur di New World City Hotel

    No tel: (622) 281 5596

    website: http://www.newworldcityhotel.com

    ReplyDelete
  12. Hi, baru baca blog u..nk tnya u ade x tentatif jadual ke sana?coz i nk g hujung blan 2..nk compare tempat i nk g sana..huhu

    ReplyDelete
  13. Please email to me urgently syazwaniazizi@gmail.com
    Tq;)
    Harap sangat

    ReplyDelete

  14. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)