Tuesday, December 20, 2011

Nyahkan Saja Word Verification Itu

  4 comments    
categories: ,

Pernah nampak tak benda ni? Mesti familiar kan di kalangan blogger2 yang suke mengomen ni kan.... heheheh


Nampak tak huruf-huruf itu? Dan nampak tak orang berkerusi roda itu?


Itulah nama dia Word Verification. Apa gunanya? Untuk mengelakkan spam masuk ke dalam blog kita yang suci itulah kononnyerrr.... 

Kira macam bagusla jugakkan adenye benda word verification ni. Elakkan spam membajiri blog kekdahnye..


Tapi

Tapi 

Tapi aku sebagai seorang blogger dan pemilik sebuah blog, aku tak rasa benda tu patut ada kat blog aku.  


KENAPA?

  • Aku taw Word Verification n fungsinya untuk mengelakkan spam (as I mentioned above), tapi.. tapi kan, aku rasa tak perlu kot sebab komen2 yang aku dapat tak lah banyak mane, so aku boleh lagi la.. nak delete mane2 spam. Anyway, bukan ke blogspot dah dividekan mane spam mane komen btol, so lagi senang ah keje. Lagipon, kadang2 WALAUPUN dah guna word verification, still ade jugak spam yang terlepas, yelah name pun untuk reduce je kan. So... senang cakap menyemak je ah word verification ni

  • Aku sayang readers di blog ini.. sayang sangat! Ikhlas dari hati ni!Kira aku cukup berbesar hati kalau ada orang baca blog aku ni. Lagi la bertambah sayang kalau ada readers yang komen. Soooo.. aku taknak menyusahkan readers2 aku dengan mengisi Word Verification ni, dahlah kena bace.. pastu nak komen kena plak isi macam-macam... No no no

  • Dahlah kena isi huruf-huruf tu, lepas tu kalau salah kena isi lagik! Buat readers takde mood je kan kena isi balik. huhuhu

  • Maybe pada sesetengah orang, benda ni nampak macma remeh, tapi pade aku.... time-consuming la jugak.. Huruf besar huruf kecik lagi kena consider... Dont like lah 



SO CAMANA NAK BUANG WORD VERIFICATION NI??


1. Pergi ke Blogspot Dashboard  -> Setting -> Comments




2. Scroll ke bawah, pergi ke sini :



3. Lepas tu, pilih la NO.




Tadaaa... Senang je kan? 

Now my readers don't need to fill the annoying word verification :) 

Happy blogging!


4 comments:

  1. thanks for the tips babe!

    ReplyDelete
  2. word ni tak perlu kot..
    kadang2 rasa malas nk komen..
    lagi yg kena tinggu refresh page bila word tu silap taip ker apa ker...

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)