Sunday, August 22, 2010

Terlalu Suka pada Aamir Khan

  22 comments    
categories: , ,
Bye bye Shah Rukh Khan. Dulu akulah peminat No 1 kau.. Semua gambar kau dalam majalah aku gunting, buat buku skrap. Sekarang tidak lagi..! Sekarang aku dah ada pengganti yang lebih ganteng. Esok aku nak download sume pic Aamir Khan pastu buat wallpaper desktop, tukar pic lain tetiap hari.  Wakaka

Kenapa tiba2 aku minat Aamir Khan plak? Sebab baru taw selain berlakon, Aamir Khan jugak seorang director dan producer filem! Shah Rukh Khan..? err..? ade ke..? Tak sure plak. Dan yang lagi best, filem2 Aamir Khan semuanya berkualiti, menepati citarasa aku dan memberi banyak mesej berguna


Contoh filem yang diarah dan dilakonkan oleh si Aamir ni yang baru aku tengok (sebenanye da lame kua wayang kot) ialah cite Taare Zameen Par atau dalam bhasa melayunya Kanak-Kanak yang Istimewa. Citer ni mengisahkan tentang seorang budak 8 tahun yang bernama Ishaan. Dia ni malas belajar, suka buat pranks dalam kelas, tapi sukakan ikan2, binatang2 dan sangat berbakat dalam melukis.


Inilah Ishaan



Tapi Ishaan kat sekolah sangatlah.. ermmm.. senang cakap, kategori bodoh la.. oppss.. macam tak proper.. tuka2, macam kurang pandailah kan.. Kawan2 lain bile test dapat 24/25, die plak paling tinggi pon 3/25.. Lama2 Ishaan pon fedup dengan alam sekolah, so dia pon ponteng sekolah. Ntah camana kantoi dengan ayah dia yang garang. Ayah die marah giler so masukkan die dalam sekolah berasrama

Sayang sekali, lepas masuk asrama. Ishaan bukan jadi pandai, tapi jadi makin teruk plak. Dia rindu kat keluarga + tension kena marah dengan cikgu ajer + hidup sorang2.Semua orang blame dia cakap die pemalas la, bodoh la, lembab la.. Lama2 Ishaan jadi pendiam dan lebih suka alone




Kena marah dengan cikgu sebab tak pay attention





Kena marah sebab tak reti kawad plak..Adoi..stress2



Ishaan sedih & trauma dengan kehidupan dia



Tal lama selepas itu.. jeng3.. datang lah hero kita encik Aamir Khan atau watak die dalam citer ni ialah Sir Nikhumb. Dia jadik cikgu pendidikan seni dalam sekolah tu. Dialah orang yang menyedari bahawa Ishaan ni bukan pemalas, bodoh tapi sebenarnya menghidap penyakit Dyslexia, yang menyebabkan penghidap mengalami masalah dalam membaca dam mengira





Kalau aku dapat cikgu macam ni, kelas 5 jam straight pon takde hal punyela..wakaka



Cikgu Nikhumb nilah yang menaikkan semula semangat Ishaan dengan mengajar Ishaan cara menulis & mengira dengan cara yang lebih effective. Beliau jugak menengahkan bakat luar biasa Ishaan dalam lukisan. Dia jugak menyedarkan ibu bapa Ishaan yang Ishaan ni bukannya degil dan tak berusaha, tapi sebab masalah dyslexia dia tulah!

Lastly, mestilah happy ending.. Ishaan happy semula. Dia pun dah boleh menulis dan mengira dengan lebih bagus . Yeaa~~!!






Kenapa aku suka cerita ni?

  • Sebab ada Aamir Khan la.. perlu ke nak bgtaw lg?
  • Sebab semua pelakon sangat superb dalam menghayati watak. Of course it goes to main character, Ishaan..! Ko dah lah comel, pandai berlakon plak tu! Salute ah! Mak die pun cun.. lembut jer.. I like
  • Lagu yang best dan menyentuh kalbu. Sila sediakan tisu sekotak sebelum menonton cerita ini..! 
  • Filem diadaptasi dari kisah benar.. memang feeling kalau tengok kisah2 benaran ni

Okay la tu jer.. kalau korang belum tengok, tengok la okay? Gerenti tak menyesal.

22 comments:

  1. ak mmg ske mamat ni dari dlu..antara 3 khan yg plg popular dlu; shah rukh khan, amir khan, salman khan die la yg ak plg mnat sbb ak rs dia yg plg kacak..haha

    btw, pnah tgk cita 3 idiots?..yg ni pn sgt best..ALL IS WELL! HAHA

    ReplyDelete
  2. hye..saya pun suka aamir khan..cite ni memang best...
    tapi my first hero is salman khan..hehehe

    ReplyDelete
  3. yorke kun: tengok3! hahaha suke sgt... mmg comel la citer tu.. aku siap download lg soundtrack die..hehe

    ReplyDelete
  4. amyza_nia: ooo knape salman khan? sbb body die berketul2 kah? hehe

    ReplyDelete
  5. tu la pasal..best kot..huhu..tp ak tgk dia ni,mcm x tua2 je kn..menten jambu je sjak dlu..macam aku!hahaha

    ReplyDelete
  6. I sekarang tengah gila2kan Hrithik roshan. hu hu hu... hensem siot... mata cantek, body pun mantap. Tak caya nengok cerita Jodhaa akbar. hu hu hu... untungnya laaa bini dia. he he he

    ReplyDelete
  7. yorke kun: a'ah ek jd student pon boleh..mmg awet muda kot.. mcm ko? hahaha yelah2 layankan jer =p


    waahh x sangke ko layan hindustan..kah3

    ReplyDelete
  8. sultana: hrithik best gak..suke tgok die menari..hehehe...

    bini die cmane? cun x?

    okey nnt nak download la citer tu

    ReplyDelete
  9. Jawapan jeles: tak cun pun bini die... tak padan ngan dia.. he he he... google sussane khan. Okaylah kot, nampak sweet, kulit putih. Tak nampak Indian cam dia jugak.

    ReplyDelete
  10. tu la pasal..sape sangka kan..budak jambu tgk hindustan..hahaha

    ReplyDelete
  11. sultana:
    hehehe jeles semacam jer tuh..boleh tahan la kan. haha..saba la ek

    yorke kun:
    haha mmg jambu la ..mesi nangis sebaldi nih =p

    ReplyDelete
  12. suka amir khan.hensem.HAHAHA.lagi2 dalam 3 idiot. best!! ;)

    ReplyDelete
  13. xla..bukan sebab body dia pun..cuma saya rasa dia hensem..hahaha..lagipun saya memang suka laki mata besar..kuyu skit..hehehe
    lagi sorang pelakon baru..ritesh deshmukh..best...

    ReplyDelete
  14. ooo yeke.. hehehe

    ritesh deshmukh? x penah denga plak..hehehe

    ReplyDelete
  15. Checkout interesting and researched biography of Aamir Khan at http://www.kaneesha.com/Aamir-Khan. Also find his posters, pictures and juicy Bollywood news.

    ReplyDelete
  16. Salam ziarah,
    Saya pun minat cerita2 lakonan dan arahan beliau.
    Saya suka dia bukan sebab dia handsome tapi saya suka cara kerja dia.
    He is a perfectionist. Setiap lakonannya jarang ada cacat celanya.

    Saya tengah cari filem2 lama dia tapi susah nak jumpa...

    ReplyDelete
  17. mekasih kerana ziarah

    ya die memang teliti

    filem lama?

    ermm

    a'ah

    die lagi minat mengarah kot

    hihi

    ReplyDelete
  18. Aku dua kali tengok ni di TV3 lah baru juga kuar dulu di tayangkan lagi kelmarin.

    Yer aku memang tersentuh sangat kisah budak ni sampai mengalir ngalir air mata. Ditambah dengan background lagu fuh buat hati sebak.

    Aku pon dari kecik suka and kategori pandai melukislah n selalu terpulaukan oleh orang sekeliling. Sampai sekarang pon hehe kelmarin control macho tak nak nangis. Tapi tak boleh nangis gak

    ReplyDelete
  19. ard:

    ohh ko pon suke lukis gak? bestnye....memang sedih la cite tu. pandai budak tu berlakon kan?

    ReplyDelete
  20. Citer 3 idiots pun best ape. tengok ulang-ulang kali pun tak bosan ^^

    ReplyDelete
  21. @Eika AMD

    yup. 3 idiots is the best 4-eva :D

    CITE NI SEDIH SKET

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)