Thursday, September 10, 2009

Kerjaya yang tidak harus dipandang remeh : Pengawal Keselamatan

  10 comments    
Pak guard.


Pak Guard bersamaan dengan SECURITY GUARD. Orang Johor panggil pak guard ni JAGA. Eh ke negeri2 lain pon ade panggil JAGA? Ntahlah aku pon x sure sangat. Dalam bahasa melayu dipanggil PENGAWAL KESELAMATAN.

Tak kiralah ape yang dipanggil. Pokok pangkalnya ade perkataan keselamatan, security yang bermaksud pak guard seharusnya menjaga keselamatan tempat yang diawasinya. Pada aku kerja pak guard ni satu kerja yang mulia. Yelah dengan adanya pak guard yang meround kawasan rumah kita setiap malam, kita akan merasa lebih selamat. Nak tido pon lena je, walaupon xde pak guard pon memang lena sesangat. Pak guard jugak selalu membantu masyarakat di sekitarnya. Contohnya kalau nak pinjam screw driver ke, penukul ke, pak guard slalunye ade barang2 seperti itu. Mase skolah plak kitorang gunakan pak guard untuk pinjam motor, round2 keliling asrama. Owh so nice la pak guard skolah saya dulu..Kitorang excident, lampu signal die pecah tapi dia x marah pon..

Tapi skarang pak guard da banyak tugas. Ksian pak guard, kene multi tasking.Dah la tido x brape nak cukup, keje plak banyak. Kasihan mereka.. Sekarang diorang ade kerja baru, iaitu menjaga tepi kain orang. Btol, ini bukan tipu. Buktinya, saya sudah dijaga oleh mereka. Saya tak pakai stoking, mereka pun menahan saya dan menyuruh saya mengambil stoking di tingkat 4 padahal saya 2,3 langkah sahaja lagi nak masuk ke dalam bas. Sungguh mulia kerja pak guard, saya terharu. Akibatnya saya terlambat 20 minit ke kelas. Mereka juga memberi nasihat kepada saya supaya saya jangan kecoh2 kepada benda yang ringkas. Ya pak guard, saya akan ingat nasihat berguna dari pak guard tu. Owh saya xtaw name pak guard itu, tapi sebab die putih + pucat, saya panggil dia pakcik zombie. No offence okeh pakcik, Pontianak pon skarang da vegetarian,hensem lagik..Edward Cullen.hehe..

Satu lagi perkara yang membuat saya puji mereka ialah pak/mak guard juga sangat bekerja keras siang dan malam. Orang lain malam2 sume rehat2, smayang tarawikh di masjid, tapi mereka masih lagi memperjuangkan kerjaya mereka itu dengan berborak2 kosong di pejabat kiut mereka sambil mata terus mengawasi kami. Hebat kan mereka? I like!! Semalam pada pukul 10 malam, mereka menumpukan sepenuh perhatian kepada pakaian saya lagi. Pak guard menahan saya dan menyuruh saya memakai seluar yang lebih besar dengan alasan sakit mata melihat seluar saya yang kecil. Adui saya bersimpati dengan pakcik sebab pakcik mungkin terlalu memaksa mata pakcik bekerja hingga ke malam yang gelap sampai seluar yang saya pakai tu nampak kecil padahal seluar saya tu memerlukan saya memakai belt ( menunjukkan seluar saya bukan skinny jeans ). Mata pakcik mungkin memang dah rosak sebab seluar saya pakcik nampak, tapi dua makhluk yang berlainan jantina berdua-duaan dalam gelap di belakang pagar bermadu asmara pakcik dah tak nampak!! So sorry to u la pakcik, ade baiknya pakcik pegi check mata pakcik. Pakcik juga ade membuat permintaan supaya saya memakai seluar yang lebih besar selepas ini. Saya mengangguk sahaja, saya ingat pesanan Pak cik Zombie supaya jangan kecoh2 kepada benda yang simple. Padahal saya nak jaga ati pakcik sahaja, sebab even kalau pakcik bagi saya duit untuk beli seluar baru yang besar pon, saya TAK AKAN beli, saya guna duit tu beli token untuk men netball. Takpon saya sedekahkan kat masjid. Pakcik pon dapat pahala.. :)

Ingin saya tegaskan di sini, saya sayang pak guard. Majulah pak guard untuk Negara!!!

10 comments:

  1. woih...salute2...
    keje gurad neh memang tugas yang mulia...sian kan diorang keje siang malam...

    dusss2*...(tumbuk meje)

    tapi,bab cari pasal.guard memang ske..sbb die kate
    "U R MY ENTERTAINMENT"...!

    ...i like...!!

    ReplyDelete
  2. haha shue...x larat la...

    asek gadoh dgn pak guard jer...

    lama kelamaan kesabaran makin hilang

    ReplyDelete
  3. ann ko bertuah!

    pak guard tu jaga ko sorg je kt stu..

    ~nnt kita bling mercun kt guard ramai2

    ReplyDelete
  4. dasyat la ko ann, guard pon ko layan...

    zaman aku duk sutera dulu, guard siap masuk bilik aku nyembang lagi.

    bajet friendly gitu jaga tepi kain orang, walhal; IT'S FREAKING ANNOYING!

    ReplyDelete
  5. pzah:

    hahaha..bertuah sangat la ..

    adekah ko mahu tuah aku ni??

    aku pass kat ko

    haha

    ReplyDelete
  6. alanne :

    ceh baik gile pak guard sutera

    jeles2

    mmg annoying..

    annoying sgt2!!

    ReplyDelete
  7. wohoho

    jgn ler men pass2 lak.

    aku tak nak !

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)