Thursday, June 18, 2015

Marah Dengan Blogspot

  18 comments    
categories: , , ,


Aku tengah marah dengan Blogspot ni...

Sebabnya gambar aku tak boleh rotate.. Padahal gambar tu aku dah rotate elok dah sebelum diupload ke blogspot.. Aihh

Aku pun google lah cmana cara nak merotatekan gambar kat blogspot ni. Jumpe la satu cara, iaitu kena rotate kat Google Photos (kat Google +).. Adoi satu hal plak nak kena bukak Google Photos and rotate manually kat situ.. Tak suka kot. Aku bukan jenis bukak pon Google + yang tandus macam padang pasir tu.. 

Lepas tu bila dah rotate kat situ.. Kena tunggu plak rotation tu menjadi kat blogspot.. Lambat taw, bukan automatik terus rotation tu jadik btol

Lepas tu plak, bila dah rotate, gambar plak jadi tak berkualiti! Stressnya! Pixelated sangat! Macam pakai kamera 2 megapixel. Sedihla sebab dahla memang tak pakai camera canggih DSLR ke Gopro ke ape.. Sekali masuk dalam blog jadi macam tu aduhaiii sedih hati cheq



Eh choppp knape yg ni ok plak?? Aikkkkk serius tak fahammm


Korang ada tak mengalami situasi yang sama macam aku?

Kalau ada, apa cara paling senang dan pantas tanpa menghilangkan kualiti gambar?

Ok tu je tq




18 comments:

  1. Tak pernah lagi kak kene mcm tu hee . Sorry cant help

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh awak ok je ke? sob sob sob am i alonee

      Delete
  2. Tidak apa belajar. Nanti kalau masalah berulang , kacang nak settle.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. gambar ni ok je.. gambar kt previous entri x ok.. xpe nnt kite tgok balik

      Delete
  4. kalo marah dengan blogspot, nampaknye kena tukar ngan wordpress plk ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa mcm lagi susah je wordpress.. macam la.. heheh

      Delete
  5. Setuju... dah la tu... posting kita selalu je lambat masuk dalam feeds blogger... post kul 8 pg, kul 2 ptg pun belum tentu masuk dlm bloglist member... dari cerita terkini dah jadi berita basi... hampeh tul
    Pasal gambar tu... rasanya dlm blogger dia ada rekomen pixel yg terbaik utk post... maksudnya saiz gambar... jgn terlalu kecil dan jgn terlalu besar... cuba tgk dlm blogertipsandtricks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. woahh banyak problem rupanya.. ok tq for the tips

      Delete
  6. Tak pernah lagi jadi macam tu... hm...

    ReplyDelete
  7. oh, masalah picture upload tak ikut orientasi yang dah ditetapkan sebelum upload ni belum pernah dialami lagi kat blogspot... kalau kat tempat lain tu, biasa jadi... huhuh, apa2 pun, gua godek bloggertipsandtricks je kalau nak setel masalah blog, hehe ;3

    btw, salam ramadhan ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeker.. sy sorang je ke terkena ni .. sedih zzz.. tq

      Delete
  8. Salam, owh aku xalami pulak masalah ni, maybe sbb aku selalu edit pic guna photoshop kot utk rotate segala bagai tu..xpernah direct upload from Phone...so entah..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. ahh jeles kenapa semua orang okay jek. kenapa aku sorang yg suffer kekeke

      ok tq nnt try rotate kt photoshop

      Delete
  9. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  10. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)