Thursday, January 15, 2015

Movie Yang Patut Ditonton: Big Eyes

Image from here


Kalau korang jenis peminat kisah sebenar or based on true story.. Cerita ni memang sangat recommended!

Sinopsis:

"Big Eyes" menceritakan kisah benar yang melampau ke atas salah satu penipuan seni paling epik dalam sejarah. Pada akhir 1950-an dan awal 1960-an, pelukis Walter Keane (Christoph Waltz) telah mencapai kejayaan sukar dipercayai, merevolusikan pengkomersialan seni popular dengan lukisan membingungkan tentang anak yatim dengan mata besar. Kebenaran yang pelik dan mengejutkan akhirnya akan ditemui walaupun kerja Walter ini sebenarnya tidak dilukis olehnya, tetapi lukisan-lukisan itu dihasilkan oleh isterinya Margaret (Amy Adams). The Keanes, ia seolah-olah, telah hidup dalam dusta yang amat besar dan telah menipu seluruh dunia. "Big Eyes" menceritakan tentang kebangkitan Margaret sebagai artis, kejayaan luar biasa lukisan beliau, dan kisah huru-hara hubungan beliau dengan suaminya, yang telah melontarkan kepada kemasyhuran antarabangsa ketika mengambil kredit untuk kerja-kerja beliau.




Mengapa cerita ini perlu ditonton?

  • Plot yang menarik di mana seorang isteri yang dianiya oleh suaminya yang mengambil kredit dengan mengatakan lukisan itu dilukis okeh dia, dan akhirnya dia berani mengumumkan kepada seluruh dunia yang lukisan itu dilukis oleh dirinya sendiri. U go girl! 
  • Mula-mula memang geramlah kan sebab penat-penat dia yang lukis, idea dia, tapi yang popular, kaya, masyhur suami dia! Of courselah memang lah suami isteri tapi kalau sampai menipu cakap ko yang lukis tu memang teruk la kan
  •  Oleh kerana cerita ini berlatar belakangkan tahun 1950-an, zaman tu wanita memang tak berani nak melawan cakap suami  dan meninggalkan suami, so kiranya Margeret ni memang wanita yang berani lah, dan berani menegakkan hak dia dengan membawa kes ini ke mahkamah. 
  •  Pelakon yang hebat dan cantik-cantik semua...
  • Sebab ini kisah benar, Margeret pun hidup lagi and korang boleh tengok lukisan-lukisan dia yang cantik and unik kat dalam website dia.. hehe
  • Pengarah cerita ini ialah Tim Burton.. Korang taw jelah kan cerita dia arah cmana? Sume macam segar, dark, mystery, unik, lain daripada lain.. Pendek kata memang terkesan dalam jiwa dan menghiburkan hati..

Okay aku bagi 8/10 !

Bye! Assalamualaikum



6 comments:

  1. assalamualaikum, kaknoor jenjalan dan singgah follow sini tengok si mata besar ni, macam best gak kan ceta ni

    ReplyDelete
  2. @Nooriah Abdullah

    waalaikumussalam tq kak for visiting.. memang best movie ni!

    ReplyDelete
  3. Salam, perghhhhhh kalau Tim Burton punya aku suka!! hahaha..based on true story pulak tu, best2..nt aku download gak lah! Thanx review, suke sgt! haha

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)