Wednesday, September 17, 2014

Slang Johor :)

  7 comments    
categories: , , ,

Hai..

Aku orang Johor

Orang Johor ni takde loghat macam orang Utara.. Orang Negeri Sembilan, Orang Pahang.. Orang Perak.. 

Tapi orang Johor ada macam-macam..

Ade orang Jawa, Banjar, Bugis..

Jadi, maybe sebab itulah.. ada perkataan-perkataan yang menjadi slang Johor, yang negeri lain tak pakai..

Haha.. agaknyelah kot.. Aku pon tak pasti

Okay.. Mari tengok-tengok perkataan2 femes orang JDT




Okay.. ni selalu guna..






Hahaha.. ini jarang digunakan dan tak selalu didengari.. tak taw maybe ade certain daerah yang guna ni?







Rasa macam selalu guna masa kecik2.. sejak duduk KL ni jarang guna.. LOL







Ini masih digunakan sampai sekarang.. harap orang lain paham





Okaylah itu sahaja pelajaran kita hari ini..

Hehehe..

Sape orang Johor dan juga orang bukan Johor yang nak belajar (Hehe..ade ke), bolehlah follow Johor Slang kat twitter, Instagram, FB mereka.. Best gak.. kengkadang tu ketawa berdekah sebab lawak gak perkataan tu.. haha


Ok bye!

Assalamualaikum




7 comments:

  1. dulu akak dok johor 8 tahun..tau la sikit sebanyak cakap orang johor ni..sebenarnya lebih mudah faham berbanding bahasa terengganu kelantan,sabar atau sarawak nun..

    ReplyDelete
  2. unik!hehee...boleh bljr lenggok bahasa negeri lain..hehe

    ReplyDelete
  3. unik!hehee...boleh bljr lenggok bahasa negeri lain..hehe

    ReplyDelete
  4. poda = powder , kelang - kilang. ahahaha! omg.. XD

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)