Tuesday, December 18, 2012

Bagaimana Menghapuskan Lipas Dari Bermaharajalela Di Rumah Anda?

  39 comments    
categories: , ,




* Aku menulis entri ini dalam keadaan bulu roma meremang dan tekak loya nak muntah*



Okay sebelum apa-apa aku nak tanya rumah korang ada lipas tak???

Haaa.. takde??

Okay aku nak ucapkan setinggi-tinggi tahniah sebab bukan senang tu dan sila kekalkan prestasi anda! :)

Rumah aku kadang2 ada jugak la.. kalau ada abes laaa macam ada godzilla dalam rumah pon ada kecohnya tu

Ok jom tengok langkah-langkah mengurangkan lipas:


  • Kena la selalu cuci bilik air dan toilet.. jangan biarkan lipas bertelur dalam tu
  • Jangan biarkan sampah-sarap menyelubungi rumah anda. Plastik sampah tu kalau dah penuh cepat-cepat bawak keluar dari rumah dan buang
  • Jangan simpan bunga betul dalam pasu kat dalam rumah.
  • Sinki dapur kena cuci selalu.. dapur gas pun kena lap bagi bersih
  • Buang baju buruk, selipar buruk dan apa-apa lagi barang buruk.. Begitu jugak dengan kertas. Lipas suka makan kertas u know??
  • Lepas makan, sisa-sisa makan yang jatuh tu kena kemas terus. Kalau tak.. lipas la take over uools
  • Selalu2 la vacuum rumah, kemaskan laci, kasi buang telur2 lipas itu
  • Baju-baju kotor jangan bagi sepah.. terus masuk washer machine ok? Lipas suka bau peluh... ewwww
  • Boleh jugak letak daun pandan kat tempat yang diingini. Lipas tak suka bau pandan kot







Cara salah bunuh lipas:

Korang pukul sekuat-kuat hati lipas dengan selipar, penyapu, newspaper dan sebagainya. Memang la nampak best kan lipas tu dah mampus dan penyek. Tapi... what if korang terpukul lipas betina? Dalam perut dia ada beribu-ribu telur yang susah nak mati. So telur itu akan bertaburan. Korang memang la tak nampak lagi time tu.. huhu

Tapi if time darurat, korang dah terpukul, cepat2 bersihkan tempat tu dengan air sabun.. Pastu lap la bersih-bersih okay? 






3 ekor lipas paling annoying!


Bye!

Selamat Mencuba! :)


39 comments:

  1. dulu penah sekali nak bunih lipas.. kat bilik. tp sekali ternampak ibu lipas yg hujung badan dia ada telur.. terus tak jadi.. barkan mcm tu je la

    ReplyDelete
  2. Sy suka 3 ekor lipas paling annoying tu.. hehehe

    ReplyDelete
  3. saya guna GO GO insect crawling utk lipas tersesat...selalu sembur kat tepi pintu sebab kat belakang rumah mmg byk lipas. kadang2 bila bukak pintu dapur macam lipas kudung dia masuk rumah

    ReplyDelete
  4. ohh i hate lipas forever.....dlm bnyk2 binatang memg lipas musuh ku..tatau kenapa..pantang nmpk mesti mau kasi bunuh...dulu masa time anak dara..takot betol nak bunuh kan dia...mak n adik beradik la jadi tukang bunuh..spray tu kalau boleh habis satu botol dek kerana sekor lipas...bila lepas kawen ni..incik asben tau bini dia neh menci n takot lipas...so memula dia layan la tlg bunuhkan..pastu dtg angin khatulistiwa dia..dia kasi tepok2 je lipas tu bila ada lipas...dah tentu2 la lipas tu lari ....tnpa di bunuh..sudahnnyer mama syahmi ni hidup dlm ketakotan dek kerana lipas..benci betooolll...now sejak ada syahmi..kene jadi kuat utk jadi pembunuh lipas yg tegar !...pantang nmpk je memang di pijak atau dipukul dgn penyapu...spray tu memang dah stanby..kasi spray kawkaw nyer supaya dia pening...entah laa..memang tak suke lipas btl2..incik asben penah ckp..tak baek bunuh lipas..dia pon makhluk allah..nanti kat "sana" kene soal kenepa bunuh lipas..then u know my answer to incik asben? jawapnyer..lipas tu pengotor...karang buat nyer dia dok dlm makanan kita or makanan syahmi then kita plak makan...tak ke kita sakit..lepas tu buat nyer dia masuk dlm telinga syahmi ke....mulut syahmi ker..cemana? tak ke haru..dah la syahmi tido terbukak mulut...binatang yg memudaratkan ni harusnya di bunuh...tekanan btl la...ckp bnyk tau ayah syahmi ni..klu tlg bunuh tu lain la citer..ni tak membebel jer...eh..pnjg nyer komen...teremosi ckit bila citer bab lipas ni..huhuhu

    ReplyDelete
  5. lipas bau dia memang tak than. huhu. :')

    ReplyDelete
  6. Akak memang takut lipas sebab kaki dia ada duri2 bau plak busuk...Tapi kalu cicak siap boleh tangkap guna tangan lagi...hehehe

    ReplyDelete
  7. kartun ni best juga...
    tgk kartun mesti xgeli..
    ehehehee

    ReplyDelete
  8. akak pn geli geleman dgn lipas ni..yg geram kat opis ni byk lipas.. sampai dh berbau kat dapur..eeiii

    ReplyDelete
  9. @iKhRam

    aaa pastu die menetaskan ribuan lipas..... waaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  10. @MyraQhairel

    haaa.. btol tu? lipas adalah serannga perosak so harus kan bunuh? huhu

    tula skrg beli shieldtox utk lipas tu bg die pening n cpat mati. hihi

    so x perlu pukul2

    ReplyDelete
  11. @eyna

    ya Allah cicak lg 1 hal.. geli gakkkk

    ReplyDelete
  12. @mie

    versi kartun comel.. colorful. hehe

    ReplyDelete
  13. masa kat umah ade letak ubat putih yang bulat2 tu..tak tau nama pe..tapi baunya busuk r..huhu.

    ReplyDelete
  14. eiii geli nengok lipasssss.... sy penakut ngan lipas tapi tak sampai ati lak nak bunuh lipas...

    ReplyDelete
  15. oh ho.. tak suka kartun lipas ittew.. cyda baru tau yg telur lipas tu blh menetas even mak dia dah kena penyek-penyek.. :)

    ReplyDelete
  16. waa... selama ni silap cara bunuh lipas... ekekee
    tp kartun oggy and the cockroaches tu best... hehe xD

    ReplyDelete
  17. memang annoying gila cockraches 3 ekor tu...sakit hati..sian oggy haha..

    http://pinkbubblegumprincess.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. kalian tuh pada nulis apa sih, ribet banget gua bacanya.. pake ejaan bahasa indonesia yang telah disempurnakan donk.. #aneh

    ReplyDelete
  19. sangat setuju dgn lipas paling annoying tu.. huhu.. kitorang duk kolej tingkat 4, susah nak jumpa lipas, kcuali kat tndas.. ew, geli..

    ReplyDelete
  20. @Nurlyla

    HAAAA kalau jumpe kt toilet menangis den

    ReplyDelete
  21. akak selalu time nak tidur, plastik sampah mmg diikat... nak elakkan lipas kat sampah...

    ReplyDelete
  22. Org indon mana sesat kat sini komen suruh tulis dalam bahasa indon. Dia tulis bahasa indon pun bukan original

    ReplyDelete
  23. @Danial Darmin hahaha biarkan saja.. malu bertanya sesat jalan.. LOL

    ReplyDelete
  24. Eiii... x suka lipassss..da la degil x kuar bilik hostel ... pastuh terbang2... eiii geli.. jenuh nak halau dia

    ReplyDelete
  25. Eiii... x suka lipassss..da la degil x kuar bilik hostel ... pastuh terbang2... eiii geli.. jenuh nak halau dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna spray pon ok... bagi dia pening.. hahaha

      Delete

sila komen jangan segan-segan :)