Thursday, August 30, 2012

10 Kesilapan Tentang Tidur




1. Tidur Tak Tetap Waktu

Ini bahaya, boleh menyebabkan isomnia dan kepenatan yang melampau. Tu yang muka ko mengantuk je kat opis @ kelas.. Tak elok taw. Mesti muka pon nampak sememeh je. Kakaka. So untuk elakkan ia berlaku, set time untuk tidur di malam hari, paksa diri tidur.. lama2 nanti badan pun biasa 







2. Tekan Snooze Button!

Jangan sesekali anda tekan button itu! Bangun terus boleh tak?! Kenapa tak elok? Sebabnyer... butang snooze ni kan bagi ekstra 10 minit untuk korang tidur balik kan.. kan kan..  Sebenarnya snooze ni cuma mengganggu tidur anda je, dan boleh menyebabkan anda jadi lagi letih








3. Risau Tentang Tidur

Risauu tidur sebab takut dapat mimpi ngeri? Cuba tidur macam biasa dan jangan terlalu fikir. Anggap je mimpi tu sebagai mainan tidur






4. Caffeine

Tak elo minum caffeine lepas tengah hari. Ini kerana caffeine akan merangsang sistem badan anda untuk berjaga untuk 12 jam lagi.. 










5. Tidur Dalam Terang

Sistem dalam badan kita ni ada signal yang menunjukkan dia nak tidur, salah satunya ialah keadaan GELAP. So make sure bilik anda dalam gelap untuk mendapatkan tidur yang berkualiti.










6. Gula Sebelum Tidur

No no no.. sebabnya gula boleh mengganggu tindak balas kimia dalam sistem badan yang akan menyebabkan anda mudah terjaga di tengah malam. Haa pasni jangan ingat hantu kejut ea, sebab korang tu ha yang terlebih gula.. kih3






7. Stress

Stress akan menyebabkan sistem badan akan mengeluarkan hormon yang menyebabkan kita tak boleh tidur. So sebelum tidur, lupakan sekejap masalah supaya anda boleh tidur dan esok pagi bangun dengan ceria dan tenang dan bertenaga untuk menyelesaikan masalah anda tu :)






8. Alkohol Sebelum Tidur

Hmm.. ni tak payah explain panjang-panjang la kan.. Memang tak elok bila-bila masa jer ni









9. TV dalam Bilik Tidur!

Tapi best kan ada tv dalam bilik? Hehe.. TV kan bising, takut tengah tidur, terjaga sebab bunyi bising.. lepas tu tengok tv ada gambar hantu.. Huhuhuhuhu








10. Tidur Lama Sangat!

Percayalah.. tidur lama bukannya menyebabkan anda semakin segar, tapi sebenarnya anda akan semakin letih. Kecuali anda bayi yang sah-sah memang makan-tidur aje






37 comments:

  1. haha..eleh, kalau tidur berdengkur lagi laa..ini baru kesilapan...kalau sebelah saya org tidur berdengkur, itu memang lagi silap ..

    ReplyDelete
  2. lama tak jengah blog ni..huhu..pas jadi blogger selalu je tidor lewat tapi kena bangun awal sebab keje..nak ubah pun xleh sebab dah terbiasa..masa kat uni dulu selalu buat alarm nset jadi snooze..bunyi je alarm cakap 5 minit lagi r..tengok2 terlewat nak p kuliah..hahah

    ReplyDelete
  3. Ni lah info yg sy nakk..coz tdo sy dah terbalik skrg...hihii

    ReplyDelete
  4. salam
    paling tak suka tdo dgn org yg suka tekan Tekan Snooze Button..tergangu tido org sebelah... :)

    ReplyDelete
  5. sejak menjak ni asik terkena no.3 tu...ntah ler..fobia bila baca suwat kabo pasal kebakaran mula la tido2 ayam..kalau boleh nak tdo depan ruang tamu

    ReplyDelete
  6. @Nick Nashram

    hehehe..sedihnye jenguk2la slalu ek :D
    SNOOZE TU MMG MENYAKITKAN HATI LA

    ReplyDelete
  7. @cahayaituaku

    wsalam.. btol3.. kwn sebelah sy mcm tu la skrg. huhu

    ReplyDelete
  8. @mia izzati

    la ye ke.. jgn lupa tutup gas sblm tido.. hehe.. precaution je la.. lebih tu tawakkal tualallah

    ReplyDelete
  9. hoho kalo snooze kena bayar mmg dismiss terus la jawabnye..hehe. kalo tgh study tak pernah tido tetap. mesti akan ada tido lewat. mmg tak tentu langsung tido. time exam apatah lagi.

    ReplyDelete
  10. Thanks for the info. Sangat-sangat berguna :)

    ReplyDelete
  11. @nur hidayah isa

    a'ah kan.. tu yg mcm ting tong sket dlm kelas. haaha

    ReplyDelete
  12. huhu terasa pun ada dengan pendedahan di atas itu.huhuhu :)

    ReplyDelete
  13. Perkara no 2 tu tak dapat dipisahkan dengan PKE la... nak buat macam mana,nama pun lelaki kan..5 minit lagi bangun la..hehehe

    ReplyDelete
  14. masa bulan puasa dulu.
    wan selalu tidur awall.
    pukul 10-11 dah lelap dah.
    tapi sekarang,tak lagi.

    hehehe,
    good info by the way.

    ReplyDelete
  15. Assalam, memang selalu lambat tidur... hahaha... bangun pun kompomlah lambat juga... hahaha...

    ReplyDelete
  16. Kurangkan tidur supaya kita mampu tidur nyenyak di alam kubur..

    ReplyDelete
  17. yang terakhir tu paling tepat
    makin banyak tidur, makin tak berdaya badan

    ReplyDelete
  18. paling selalu tekan snooze button,, last-last lambat g keje...padan muke ayu hihihi...jgn ikut tau!

    ReplyDelete
  19. @Ikmal

    wsalam..

    ish3.. geleng kepala. hehe

    ReplyDelete
  20. tekan snooz button tu la kesilapan yg terbesar

    ReplyDelete
  21. alamak...saya pun selalu tidur tak tetap waktu !!

    ReplyDelete
  22. Hi your post on sleeping mistakes is awesome thanks for share and just keep up the good work.

    ReplyDelete
  23. betul la... sokong semua info dalam ni... hehehe

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)