Monday, April 9, 2012

Fakta & Kebaikan Jogging




Bidadari-bidadari dari Victoria's Secret pun berjogging uolls.. Patutlah body mantap!



1. Jogging membantu kita untuk mendapat tidur yang lebih berkualiti.
Bila kita selalu berjogging, kita dapat tidur dengan lebih senang. Tapi jangan terlebih plak, nanti asyik tidur je, tak pon... susah nak tidur plak. 


2. Jogging boleh membantu kita mengurangkan tekanan. 
Sebenarnya semua jenis sukan boleh membantu kita menghadapi tekanan. Ia menambahkan kapasiti dan ketekunan kita dalam kerja dan mendorong kita ke arah kehidupan yang lebih aktif. Takdelah ngantok je kan kat opis.. 







3. Jogging boleh membantu menghilangkan lemak degil di perut anda.
Jongging membakar lemak dan menambahkan tahap metabolisme dalam badan. Yang bestnya, jogging boleh hilangkan lemak degil kat perut! Wow! Really? Tapi kena la jogging slalu dan konsisten.. Kalau sebulan sekali tak payah la ea.. hihi 







4. Jogging membantu menguatkan otot dan tulang.
Jogging membantu menambahkan kepadatan tulang . Cuba korang tengok nampak kaki atlit-atlit yang lari jarak jauh tu, nampak macam kurus macam lidi kan kaki diorang, tapi sebenarnya kuat taw. 





TIPS PENTING DALAM JONGGING

1. Kalau baru nak start jogging (dah 5 tahun tak jogging ke), sila jogging sket2 je.. 10 minit pun dah cukup. Jangan over sangat nanti pitam plak. hohoo


2. Jangan lupa warm-up sebelum jogging okay! Penting tu.. Kalau tak nanti otot-otot dalam badan terkejut


3. Bila dah beberapa hari jogging, jangan guna laluan yang sama Cuba tukar - tukar sket.. Bila dah bertukar tu, takdelah kita rasa boring.. so ko akan terus rasa semangat dan bermotivasi. hehehe


4. Sila pastikan anda makan ringan-ringan sebelum berjogging, paling bagus 2 jam sebelum ok? Tapi jangan plak lepas ko lunch ke dinner ke, ko g jogging.. berat plak perut tu.. hohoh



Emma Watson pon gi jogging! Suke! <3

13 comments:

  1. best kalau dapat jogging..dulu dah rajin jogging tapi sejak anjing liar banyak kat situ tak berani dah..sob sob..nak jugak body macam dorang tu..slim!

    ReplyDelete
  2. @Azhafizah[フィザ]

    hehehe taw xpe slim kan jeles giler tgok.
    ermm bab anjeng tu memang susah sket la.... kena report r.. :)

    ReplyDelete
  3. adoi..jogging ada kebaikkan eh?ekeke keburukkan dia apa?haha

    ReplyDelete
  4. @bebeldotsorang

    keburukan dia muka berpeluh sms berjoging. ahahaha

    ReplyDelete
  5. aku mau buang perut. . .arghhhh. . .suma ckap prut ku bsar. .even pemly n buah hati sndri pn siap ngutuk lg. . .arghhh. . .!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  6. arghhhh. . .perut . . .kau buat ak gila. . .

    ReplyDelete
  7. @Anonymous

    huhu sabar la ek.. jogging slalu taw!

    ReplyDelete
  8. I jog sebelum angkat berat burn more.
    => jln 1min => jog 1min total 20mins
    tips kalau nak burn lebih lagi, cuba pakai seluar panjang + baju win breaker.

    ReplyDelete
  9. betul tu.. akak pon lama dah sgt tak joging, dulu last year punya cerita la.. pergi gym.. hihi.. semput.. ni sekarang rasa otot2 mcm mengelebeh la.. memang rasa cam nak exercise.. rasa elok jugak stat kalo joging kan.. ;D

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)