Friday, April 27, 2012

Angin Satu Badan??





Punca Badan Berangin:

  • Makan makanan yang berangin seperti kacang, sayur kubis, bawang, makanan bergoreng. Kalau anda baru berjinak-jinak dengan makanan yang banyak fiber seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, anda juga akan rasa berangin tapi lama-lama anda akan pulih. :)  Dengan syarat minum air banyak-banyak taw!

  • Tekanan. Stress. Huh. Susah ni nak elak. Patutlah slalu angin satu badan. Rupanya bila tertekan akan menyebabkan banyak tertelan angin. Hoh. Weird

  • Merokok. Eheh. Tak perlulah nak huraikan dengan panjang lebar tentang pembunuh ini ya 

  • Makan makanan yang banyak lemak dan minum air gas berbikarbonat. Hahah. Ini pakej biasa kalau pergi ke FaSt Food Restaurant. Beragak la ye



  • Makan produk tenusu. Sebabnya kita kekurangan enzim laktase yang menyebabkan laktosa tidak dapat dicerna lalu terus dipindah ke usus. So banyaklah gas terkumpul dalam perut.

  • Makanan manis yang mengandungi gula fruktosa. 




Cara Untuk Elakkan Angin Dalam Badan:


  • Elakkan makanan yang manis-manis yang berangin contohnya gula getah, gula-gula, pemanis makanan



  • Makan perlahan-lahan ea.. kunyah 40 kali. Jangan gelojoh sangat tau! Hee hee. Kalau kunyah cepat sangat, banyak tertelan udara.

  • Kurangkan makanan yang banyak gas macam taugeh, kacang, brokoli, buah epal, buah pear. Makan boleh, tapi jangan banyak sangat. Orang kata, bersedehana lah ye :)

  • Minum air masak banyak-banyak. Air penting uollz


  • Banyakkan bersenam. Sebabnya, senaman merangsang usus untuk mengeluarkan makanan yang tidak dihadam dari badan. 

  • SILA BERHENTI MEROKOK! I'M SERIOUS! (Geram sebab tadi ade orang merokok tepi meja, nak makan pun tak senang. haish!)



okay itu sahaja.. selamat beramal... :)




Sumber asal petua : sini

Sumber imej : sini


17 comments:

  1. hi dear... updated my blog... sy buat entry about your request... thanks for asking :)

    http://nedzblinkblink.blogspot.com/2012/04/how-to-make-your-face-look-thinner.html

    ReplyDelete
  2. @Nadhira Izzati

    yahoo~! thanks! akan melawat secepat mungkin :)

    ReplyDelete
  3. oh ! ingatkan angin satu badan apelah tadi, rupenye angin byk dlm badan :))

    kita x byk angin tp slalu naik angin :D

    ReplyDelete
  4. patutlah berangin je skang..rupa banyak makan angin..hehe

    ReplyDelete
  5. @AmyZana

    slalu naik angin?? uii bahaye tu :0

    ReplyDelete
  6. Thanks for sharing this info!:)
    Tapi, nih bukan cara elak angin satu badan YM pagi nie, kan?ekekeke.

    ReplyDelete
  7. @YaYaNsMuM a.k.a YM

    haha! bukan..tp jgn stress jgk, sebab nanti boleh menyebabkan angin dlm bdn jgk :)

    ReplyDelete
  8. kalau angin dh keluar, lega satu badan hehe

    ReplyDelete
  9. patut la saya selalu hangennn satu badan..makanan ni tak pernah pantang...pantang tengok jee hehe

    ReplyDelete
  10. heheh..susah gak kalo badan byk angin ni kan..jgn nnt sampai naik angin udah la kan :p

    ReplyDelete
  11. @chii

    naik angin mmg susah nak elak kan

    hehe

    ReplyDelete
  12. I will immediately snatch your rss feed as I can not to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please permit me understand in order that I could subscribe. Thanks.

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)