Saturday, March 31, 2012

Riot Di Marriot Putrajaya

  17 comments    
categories: , ,


Riot? Takdelah... Sebenarnya aku ada training je kat Putrajaya. Ape kes pulak kan nak riot kat Putrajaya. Tempat aman damai tu.. hehe.

Anyway satu office hari tu kena g training, tapi sapa ada project tak payah g dulu la.. nanti tak siap lak project, client marah plak..

Objektif training tu adalah untuk mengubah mindset kitorang daripada seorang pekerja yang malas, kuat gossip menjadi pekerja yang amanah dan berdedikasi terhadap kerjanya. Hahaha! So persoalannya... does this training work for me? Hmmm~~






Basically Mindset Training ni menarik jugak r.. training macam menyuruh kita empoyee memahami employer and vice versa. Ada banyak input dalam training yang harus dipraktikkan oleh setiap pekerja supaya company jadi lebih maju. Hoho


Antara input yang aku dapat:

  • Apa - apa hal pun SABAR... Jangan asyik nak marah, nak melenting jer

  • Jangan bergosip di office.. sebab bila bergosip, kita akan influence orang lain untuk memburuk-burukkan seseorang atau membencinya. Padahal orang tu tak salah dengan kita pon!

  • Jangan curik tulang kat office! Hmmm ni macam biase buat je kan... haha!

  • Banyakkan MEMBACA. Baca buku motivasi, buku tambahkan pengetahuan. Kalau kita selalu baca buku, kita takkan marah pada dunia ni ~ trainer kata...

  • Bila nak marah, tutup mata, jangan fikir. Bertenang, kemudian baru fikir dengan rasional apa nak buat :)


Kesimpulan:

Trainer ni Chinese, agama dia.. ermm tak dapat dipastikan la pula. Tapi semua benda yang dia cakap dalam training tu semuanya ada dalam Islam. It is all stated in AL-Quran. Pelik tak seorang yang bukan beragama Islam mengingatkan kepada majoriti ummat Islam dalam sebuah training? 

Memang banyak yang dia tekankan tu macam Sabar, jangan cepat marah, jangan mengumpat, jangan merungut.. semuanya patut dipraktikkan dalam kehidupan seharian orang Islam.

Like, kalau kita semua ni memang dah mengikut semua tu (which is not obviously), kita tak akan membazirkan duit company dengan menghantar staff2nya ke sebuah training yang.. memelukan jumlah wang yang agak besar kan. Yelah staff ramai kan. 

Aku sebagai orang Islam menjadi agak malu.. Mengapa dia yang menerangkan sume ni pada kita? Haishh..


Surah Al-Asr:


1) Demi Masa,

2) Sesungguhnya SEMUA manusia itu di dalam kerugian,

3) KECUALI mereka yang beriman, dan beramal soleh

4) Dan berpesan2 pada kebaikan, dan berpesan2 pada 

kesabaran





By the way, kek chocolate di Restoran Tuscany sangat sedap






Ini juga :)




17 comments:

  1. tu dia sedappnye la kek tu..saboo saboo....

    ReplyDelete
  2. @mia izzati

    hehe.. mmg sdap shingga menjilat jari :p

    ReplyDelete
  3. Nampak kek tue terus... *Speechless*
    wanna try it! absolutely! XD

    ReplyDelete
  4. @Razil Tahir

    hehehe try la.. restoran tuscany marriot putrajaya :)

    ReplyDelete
  5. bermotivasi la untuk pergi kerja lepas ni :-)



    ps: mohon bantuan 'like' sesuatu boleh?

    ReplyDelete
  6. @delarocha

    hahahaha.. mesti!

    eh, like ape ye?

    ReplyDelete
  7. best training dapat tambah ilmu untuk lebih maju.btw kek tu nampak sedap.^_^

    ReplyDelete
  8. @Azhafizah[フィザ]

    yup btol! yg penting no more gossip in office! hehe. sedap2

    ReplyDelete
  9. bab makan tu je yang kena fokus..
    eheheheee

    ReplyDelete
  10. terliur gila tengok kek cokelat ngan strawberi tuh!

    ReplyDelete
  11. @mie
    hahahha.. fokus dah ilang dah.. org cite pasal training... hoho

    ReplyDelete
  12. wahhh sedapnya makanan di atas..btw nice sharing:')

    ReplyDelete
  13. This design is incredible! You most certainly know how
    to keep a reader entertained. Between your wit and your videos,
    I was almost moved to start my own blog (well,
    almost...HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say, and more
    than that, how you presented it. Too cool!
    Here is my page GFI Norte

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)