Wednesday, March 14, 2012

Lupakah Engkau Kepada Rakib Dan Atid?

  14 comments    
categories: 


Aku sebenarnya mempunyai masalah

Masalah aku sekarang ialah hati aku selalu tak tenang

Aku sedih

Aku murung

Aku pon tak tau kenapa.. Nak cakap aku ada masalah, okay masalah kecik je.. tak payah la nak sedih sangat kan

Aku rasa macam ada yang tak kena

Fikir punya fikir

Aku tersedar sendiri

Aku ni kerja, dapat gaji bulan-bulan..

Dengan duit gaji tu, aku beli macam-macam

Aku beli makanan, aku beli baju, aku bagi duit tu kat mak ayah aku

Tapi..

Aku terfikir

Adakah duit gaji tu setimpal dengan apa yang aku buat?

Aku banyak main

Aku surf internet, aku surf website yang tak sepatutnya

Peratus kerja sedikit, dengan peratus main, buat kerja tak berfaedah lagi banyak

 Kerja tak siap

Bila boss lalu, buat-buat bizi

Masa buat tu aku tak rasa bersalah pon

Aku rasa benda yang aku buat tu macam biase je..

Macam takde pape

Betullah orang kata, benda salah kalau dah biasa buat tak rasa apa-apa

Sampai aku rasa macam kalau buat kerja lebih sket, eleh poyo rajin sangat..

Orang kata makan babi dengan anjing tu haram

Tapi apa bezanya dengan makan gaji buta? Duit gaji tak berkat?

Ya Allah 

Ampunilah dosa hamba-Mu 

Berilah aku ruang dan peluang untuk berubah Ya Allah


Bantulah hamba-Mu ini untuk berubah 

Jauhilah aku dari perkara yang keji dan orang-orang yang zalim


14 comments:

  1. selalu macam tu lah yang berlaku, dekat ofis aku pun selalu jugak jadik macam tu....sekarang ni tak lagi, ada orang tolong sedarkan aku.....

    ReplyDelete
  2. tol tu raz..aku pon camgitu gak.. ekceli berblog n fb tu pon lagi melalaikan..aku sekarang kontrol sket la..kalau idak..24jam tuu..so skrg..da tersedar sket..so, nak berblog or fb time anak da tido..ni kat opis bila takde keje..leh ke camtu???

    ReplyDelete
  3. Entri yg menarik.
    Bagus utk perkongsian :)

    ReplyDelete
  4. @mia izzati

    heehee.. time xde keje leh la kot...aku ni keje melambak2 tp leh lagi tgok youtube, twitter bagai.. dahsyat kan?

    Jom la kite same2 berubah ke arah kebaikan..

    mau gaji halal :)

    ReplyDelete
  5. dah dpt hidayah tu.. elok la betulkan mana yg salah

    ReplyDelete
  6. baru ingat nak berblogging arini tapi tak jagi la.. Thanks Ann:)

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)