Monday, March 5, 2012

Cara Untuk Hidup Tak Gembira!





Pelik tak? Orang lain bagi tips untuk happy, aku bagi tips untuk tak gembira! Ape ke gila? Anyway, senang je... just avoid this 10 things okay fella?? :)




1. Complain... complain.. complain... kutuk sana sini.. Semua benda ko tak puas hati.. Asyik complain je sampai ko lupa dan ko abaikan benda yang indah-indah .. 







2. Mengelak dari masalah dan cabaran. Hidup ko hari-hari benda yang same je.. Makan, tido, keje, berak.. Come on... hidup mesti ada cabaran kan, takkan nak duduk dalam comfort zone je.. Bila ada problem, fikir cmana nak selesaikan problem tu, bukan mengelak ye






3. Sibuk membandingkan diri anda dengan orang lain. Bandingkan plak apa yang kita takde. Jangan gitu ok.. bersyukurlah dengan apa yang kita ada.. baru lah hepi :)




4. Bimbang dengan perkara yang belum berlaku lagi. Kita sibuk fikir benda2 yang tak jadi lagi. Asyik terkalau-kalau, dan asyik benda yang tak elok... Pessimist la orang kata






5. Asyik fikirkan masalah, sampai terbawak-bawak dalam mimpi.... Tapi bukan nak selesaikan pun!

Sapai mati pun problem tak akan selesai... hohoho




6. Buat benda yang kita TAK SUKA!




7. Setia dalam hubungan yang tidak menjamin apa-apa. Tak semestinya hubungan percintaan, hubungan persahabatan pun boleh je. Contohnya: Ko kawan dengan orang yang selalu buat ko down.. For what? Tak pun kawan ko yang selalu berfikiran negatif.. lama-lama ko pun jadi macam dia.. Rugi kan?



8. Cuba untuk mengubah orang lain. Sebenarnya, ko tak boleh nak ubah orang melainkan dia sendiri nak berubah. Apa yang kita boleh buat ialah, cuba menasihati. Tapi kalau dia tak berubah? Dia yang rugi! Ko jangan nak kecewa plak...





JOM KITA ELAKKAN PERKARA-PERKARA INI!

TAK ELOK!

:)


Source: sini

22 comments:

  1. hihihi yes cuba elak pkara diatas..tp kdg2 terpaksa jgk wat bnda yg tak suka sbb dah tugas..huhuhu

    ReplyDelete
  2. Nana:

    hahaha taw xpe.. buat2 je macma suke :p

    lame2 nanti tersuka la kot :D

    ReplyDelete
  3. aZAHARI yASSIN:

    EH TERIngat Upin Ipin.. hehehe

    ReplyDelete
  4. ye saya sedang cuba buat benda yang saya tak suka,huhu..

    ReplyDelete
  5. LiYa_Exora:

    hehehehe..cube sukekan :p

    ReplyDelete
  6. dah lama tak buat math. entah2 dah best sekarang. hehe

    ReplyDelete
  7. riff:

    best.. math memang best sebenarnye. hahaha

    ReplyDelete
  8. saling pasang blogroll yuk..
    Sudah terpasang silahkan chek saja http://zalarsip.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. salam singgah...

    eh.. bagus jugak tips ni.. thanks for sharing..

    btw.. jemput singgah blog madam juga.. ;)

    ReplyDelete
  10. madammondoq:

    terima kasih sudi menyinggah :)

    jom amalkan tips ni . :D

    ReplyDelete
  11. Cik Nurul:

    Takpe.. yakinkan diri.. yakin boleh!

    hehe

    ReplyDelete
  12. slalunya kita akan buat benda benda ni scara tak sengaja.. thanks sbb ingatkn :D

    ReplyDelete
  13. betoi tu..asik pk masalah je..sampai mati pun x abisss

    ReplyDelete
  14. @mia izzati

    yup! kalau fikir cmane nak selesaikan dan bertindak, xpe gak... hehehhehehee

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)