Saturday, January 14, 2012

Fakta Tentang Mimpi

  4 comments    
categories: ,






1. Anda akan lupa 90% daripada mimpi anda

Lepas bangun tidur, aku selalu berfikir sejenak, "Eh tadi aku mimpi ape ek? Macam best tapi lupelah!". Rase macam rugi jek.. Macam tengok wayang tapi lepas klua wayang lupa terus. Lepas tu tengok skali lagi excited macam tak pernah tengok. Hohoho. Berbalik kepada mimpi, kalau ingat pon ingat sket je.. 


Best kan kalau ada bantal camtu?



2. Kita hanya mimpi orang yang kita kenal

Pernah tak mimpi kena bunuh? Tengok muka pembunuh tu macam tak pernah jumpa, tapi sebenarnya mungkin pembunuh tu orang yang kita pernah nampak masa shopping, masa dalam LRT ataupun pegawai dekat dalam pejabat pos masa nak kemaskini buku bank. Sebenarnya kita pernah jumpa dia cuma kita je tak ingat.. So kalau korang mimpi korang kawen dengan sesorang yang korang rasa korang tak pernah kenal pon.. tapi sebenarnye orang tu kita pernah jumpe dah.. Haa kat mane la tu yek? hehe



3. Mimpi tak semestinya ada color

Kalau mimpi P Ramlee, mimpi anda jadi hitam putih kot. hehehe..  



4. Mimpi yang biasa bagi setiap manusia:

Mimpi berkaitan sekolah/universiti, mimpi jatuh, mimpi dikejar, mimpi basah, mimpi sampai lambat, mimpi orang yang kita sayang mati, mimpi gigi patah (selalu jugak ni), mimpi kemalangan kereta, mimpi fail exam dan mimpi boleh terbang. 


Aku pernah mimpi rumah terbang... best!




5. Anda menjadi lumpuh semasa tidur.

Percaya tak? Masa kita tidur rupenye kita menjadi lumpuh sementara?  Menurut Wikipedia, "Kelenjar mula merembeskan hormon yang membantu mendorong tidur dan neuron menghantar isyarat kepada saraf tulang belakang yang menyebabkan badan untuk berehat dan kemudiannya menjadi dasarnya lumpuh.



6. Anda tidak bermimpi semasa anda berdengkur


7. Apa yang anda mimpi, tidak bermaksud straight-forward, tetapi dalam bentuk simbolik dan perlu difahami dan ditafsir dengan cara tertentu


8. Orang buta juga mimpi, tetapi dalam bentuk sentuhan, bunyi, bau dan emosi. Manakala orang yang tidak buta sejak lahir akan bermimpi dalam bentuk imej, macam manusia normal.







4 comments:

  1. mimpi basah? hehehe

    ReplyDelete
  2. mimpi.... ermm... kadang2 susah nk baca maknanya.. adakala menakutkan juga bila pk2..
    tp anggap saja mainan tidur dan doa yg terbaik.

    ReplyDelete
  3. ermm same la sy pon tak pike sgt pasal mimpi.. tp zaman dulu kalau nabi mimpi, memang btol kan? kadang2 Allah bg petunjuk ikut mimpi cuma sama ada kita sedar atau tak je . eh tibe2 bg ceramah plak kt cni huhu

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)