Monday, October 31, 2011

Kesilapan Besar Dalam CuBaan Untuk menguruskan Badan

  1.  Mengelak dari makan makanan berkarbohidrat
  • Nak diet boleh tapi takdelah sampai tak makan langung kan.. Ape-ape hal pun kena jugak makan makanan karbohidrat sebab makanan tu lah yang membekalkan tenaga kat kite..Kalau tak cukup, nanti kite jugak yang lembik tak bermaya. Kalau dah lembik tak bermaya, baik ko tak payah diet sebab motif diet adalah untuk lebih sihat dan bertenaga. Sekian terima kasih.


Salah satu sumber karbohidrat yang tak boleh ditinggalkan setiap pagi ~~ <3





2. Zero-lemak ( Zero-fat )
  • Memang la ko nak kurus. Memang la lemak tu dalam B.I maksudnye fat. Memangla fat tu maksudnye dalam Bahasa Melayu tu gemok! Tapi tak semestinya ko tak boleh stop terus dari ambil lemak sebab lemak pun salah satu gizi penting dalam pemakanann seimbang taw. Contoh lemak yang bagus adalah di dalam kekacang. Tapi jangan lah amek saturated fats and trans fat. Memang nak kena r tu.. carik pasal la tu

Ni contoh saturated and trans fat yang perlu dielakkan tetapi sangatlah susah untuk menjauhinye.hihi





3. Makan banyak bila makan luar
  • Haa.. ni memang selalu terjadi kepada diri saya sendiri. Eh tibe2 saye. Mentang2 lah makan free kan, memang bantai semacam je aku. Lagi2 makanan hotel, arghh memang tak boleh tak makan. Jangan sebab sedap, semua ko nak bedal kan. Kalori tetap dikira. Lagi bagus, makan salad je. Hehe. Don't hog as there is no tomorrow bebeh






4. Menahan lapar 
  • Tahan lapar boleh menyebabkan kita akan jadi sangat kebuloq. Then bile kite jumpa makanan, kita akan makan dengan banyak sebanyak banyaknye. So avoid it okeh. 






5. Tak minum air
  • Taw tak? Minum air boleh meningkatkan metabolisme dan mempercepatkan proses pembuangan lemak dalam badan? Kalau kita minum air sebelum makan, kita akan rasa kenyang and takdelah makan banyak sangat. Air tak ada kalori. Bagus kan? Tapi air kosong je ea.. 



Okay..  setakat ni tu je lah dulu.. sambung di lain hari..

Ade kesilapan yang korang buat tak? hehe






SELAMAT MENURUNKAN BERAT BADAN :)


11 comments:

  1. Satu tips nak kurus: minum oren jus after makan. My friend ckp anak dia yg tetiba stop minum oren, terus jer naik berat right after.

    satu lg - diet kena btol. eat small portions of food 4 -5 times a day. kalau u cut down eating times, then your metabolism akan turun mendadak, sbb tu berat akan naik balik.

    sekian. =)

    ReplyDelete
  2. terliur plak tengak makanan dlm blog ni..nyum nyum!

    ReplyDelete
  3. yea!! thank u Mr Zamri A for ur useful tips!

    ReplyDelete
  4. nana: haha.. terliur plak.. :D

    ReplyDelete
  5. Aktiviti diet ni lah yg paling 'becinta' skali nak buat, teseksa koot..hehee

    ReplyDelete
  6. oh! saye suke minum banyak air :)

    dill.

    ReplyDelete
  7. hAnYS: AHAHAHA...taw xpe

    dill: eww~~ saye x suke.. huhu.. tu x kurus tu :p

    ReplyDelete
  8. saya dalam proses menguruskan badan dan alamak semua tips yg disebut tue lah yg saya buat hihi...kene reschedule balik diet camnie.

    ReplyDelete
  9. hhehehe.. yeke? bahaye tu... amalkan diet yg btol ye.. :D SY PON SDG MENCUBA NI :p

    ReplyDelete
  10. insyaAllah hehe sama2 ler kita mencuba....patut la saya asyik rasa xsihat dan disahkan gastrik...rupa2nya ini penyebabnya.

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)