Thursday, April 7, 2011

Cara Untuk Tambahkan Keceriaan di Chat Box Anda!

  2 comments    
categories: , ,
Hai! Selamat Petang! Hari ni nak buat kelas sket, ceh poyonye. Tadi ade orang tanye cmane nak tambahkan icon/monyet/benda joget2 kat dalam chatbox. Jadi.. meh sini nak ajaq sket. Ceh ceh ceh ( Gaya seorang guru berangan yang tidak berjaya menjadi guru). 


Actually aku pon taw mende alah ni dari tutorial blogger2 jugak, tapi tak ingatlah blog mane. Ape2 pon, terima kasih bebanyaklah pada tutorial blogger itu.  Sekarang banyak pihak sudi meletakkan iklannya di chatbox saya akibat kerana kecomelan shoutbox saye. Keh3 cukup2lah perasan minahh oiii

Dahhh dahh dah jangan melengahkan masa!



CARA-CARANYA:


1. Macam biasa, login di ShoutMix. Oleh kerana aku pakai ShoutMix jadi maybe cara ni berkesan di ShoutMix jela kot, kalau chat box lain,aku tak sure la plak. Hihihi.. Masukkanla korang punye User Name dan Password. :)



2. Bila dah login, akan terus terpapar page Shoutmix-Setting. Pastu, g kat kategori DISPLAY, pastu tekan SMILEY







2. Sesudah tekan, keluar la page untuk tempek smileys.. 








3. Okay, tak payah buat ape2 lagi kat situ. Sekarang, g carik smiley. Selalunye, aku pegi MsnRules . Ok jugak la, ade yang lawa, ade yang tak lawa. Kena pandai carik hokay?




4. Jeng jeng jeng. Dah jumpe yang comeii, I like.  Pastu, right-click je dekat emoticon yang disukai itu. Copy image location die ye!







5. Pastu korang paste balik image location yang korang dah copy tu dekat bahagian Smiley Image URL. Pastu korang letak la ape2 name yang korang nak dekat bahagian Code. Yang Optional tu tak payah susah-susah pikir, bia je kosong.  Tekan ADD. Last sekali tekan SAVE SETTING.









6. Dah siappppp! Dah boleh gune! Yipeee!









SELAMAT MENCUBA!!! 



2 comments:

  1. Bagus la ang buat tutorial ni. sng aku nak refer. Dulu dh penah buat mcm ni. Tapi x igt dh.

    ReplyDelete
  2. hehe...makasih.. !! ko plak buat tutorial. ehe

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)