Monday, May 31, 2010

Rindu dekat Zoo

Lame dah tak pegi zoo.. last sekali pegi mase form 3 kot..haha zaman muda2 dolu.. Untuk mengubat kerinduan terhadap binatang, aku slalu la bukak  channel National Geographic. Ternganga la kejap tgok binatang2 nih.. Paling best Ular Kapak ni kalau time mengawan kalau si jantan tak dapat tackle awek ( ular betina ) yang dia minat, die bunuh terus ular betina tu, padahal ular betina tu tengah bunting.. Hoh takde sifat peri kemanusiaan kebinatangan langsung ular jantan tu.. hahaha

Sekarang nih bila duduk hostel tv pon xde.. kebosanan la jugak. Pastu aku pun saje la godeh2 google images carik gamba binatang..mula2 klua lagi yang comel2.. pastu lama2 banyak pulak binatang pelik2.. woo kagum sekejap aku. Jom tengokk



Sekali tengok macam comel lote, dua kali tengok macam geli la plak. Takde kat Malaysia nih, ade kat Mexico sane.. Axolotl ni haiwan amfibia..banyak duduk dalam air, ade insang sume. Binatang ni macam gamat sebab badan die boleh tumbuh semula.. Tapi sekarang ni hampir pupus sebab pencemaran air..! No..! Selamatkan Axololt..!



Yang ni plak ala2 kijang nama saintifiknya Saiga Tatarica. Nama glamour Saiga je hoho. Ade kat Russia, Kazakhstan dengan selatan Mongolia jer. Hidung dia digunakan untuk memanaskan udara masa musim sejuk dan juga menapis habuk masa musim panas..Mata Saiga ni cantik kan? Macam mata sedih...huhu




Ini nama dia Sea Pig @ Babi Laut..Err..adakah kita perlu menyamak selepas memegang ia..??? (_ _") Hoho tak perlu ye sebab die tergolong dalam spesis Dugong atau dolphin. Babi laut ni makan lumpur2 kat dasar laut... Sampai sekarang Saintis2 pening cmane binatang ni boleh duduk nun jauh di dasar laut.. hmmm..renung2kan..!



Sekali nengok macam tikus normal je si Jerboa nih. Tapi perasan tak? Kaki 2 je? Takde tangan ea?  Boleh didapati kat padang pasir China dan Mongolia.. Aku tengok Jerboa ni kat Kedai Pet harga dia boleh tahan best RM 25O. Ada bran? Kalau ikut dalam internet cakap binatang ni dalam kepupusan tapi boleh pulak dijual2 ye? hmm...



Ini namanya Hagfish. Walaupun nampak macam belut, tapi Hagfish ni langsung tak termasuk dalam keluarga belut ya kawan-kawan. Hagfish ni jugak disifatkan sebagai hidupan laut yang paling menjijikkan sebab tabiat makannya yang luar biasa. Ikan ni boleh makan haiwan laut yang cedera @ mati yang berkali2 ganda lagi besar dari saiz badan die. Hagfish jugak ade keupayaan untuk mengeluarkan selut. Menjijikkan ke? Okay la kan..xde la sume benda dia nak telan ..hehe


Banyak lagi sebenanye tapi tangan plak da lenguh..hehehe.. Tapi aku rasa banyak lagi binatang pelik2 yang tak dijumpai oleh Saintis terutamanya di dasar2 laut.. Siapa yang amek course Marine tu, blajarlah btol2.. buatlah banyak2 penyelidikan tentang dasar laut.. Ok merepek da bye2

Friday, May 28, 2010

Fairy Tale~Happily ever after..is that exist?


Last week I've watched Shrek 3 with its catchy title Shrek final chapter. OMG OMG that means there's no more Shrek after this? Ok must watch must watch. It's about Shrek who is boring with his marriage life & wants to back to his old time where he is an ogre whom being feared by all men. Then he realized his life is perfect and happy until its gone taken by the wicked Rumpelstiltskin. But of course as a hero, Shrek manage to get back his family and his life  and voila..another happy ending.. =)

As usual, Shrek's story never make me disappointed. means Without cute hero, I still can enjoy the story ya! Love all the characters, love the storyline and most of all in Shrek we can watch all fairy tale characters live together happily! We can see Snow White, Rapunzel, Sleeping Beauty having tea together in Shrek 3 if im not mistaken. Interesting rite?

With this age which not so young now, why ar I still love fairy tales? Is that normal? I started to love fairy tales when my mom bought collection of books with the title 'Bedtime Stories'. In those books gathered all fairy tales like Cinderella, Snow White, The Little Mermaid and many more. Since that I'm not just read, but I watched, I also collect stickers of fairy tales characters. I just crazy about them!

I guess all kids love fairy tales.. okay not kids only, including me. Why? Because of one thing..the happy ending. Happy ending is important okay.. At India, if a movie ends with sad or tragic ending, they will burn the cinema..!  But in fact of life, our life, our goal..is it all end with happy ending..? Tell me if you do. I want to know what you eat..haha

As time goes by, I know whatever happen in fairy tales never be the same as in real life. Bye2 naive girl, lets face the cruel world. But I still still still love fairy tale..! This is list of my favourite story with a little change suits for my age now =p :


1. RED RIDING HOOD



Naive girl version : Little Red Riding-Hood goes off with food to see her grandmother. A wolf in the forest tricks her into taking a longer path while the wolf goes to the house first, swallows the grandmother, and pretends to be her when Red arrives. He swallows Red also, but then Red and Grandmother are rescued by hunters and wood-choppers who slice open the wolf's belly to let them out. The wolf is forgiven.




NOW :  Little Red Riding-Hood goes off with food to see her grandmother. A wolf in the forest tricks her into taking a longer path while the wolf goes to the house first, swallows the grandmother, and pretends to be her when Red arrives. He swallows Red , and the wolf also eat the  hunters and wood-choppers. 


2. GOLDILOCKS  & THE THREE BEARS



Naive girl version : It is about a little girl who wanders into the household of a family of bears while they are out for a walk. She eats their porridge, tests out their chairs and falls asleep in the little bears bed before they return home. When they discover her in their home, they wake her up and must decide whether or not to kill her or let her go.



NOW : Goldilocks wanders into the household of a family of bears while they are out for a walk. She eats their porridge, tests out their chairs and falls asleep in the little bears bed before they return home. When they discover her in their home, they wake her up. Then they treat Goldilocks nicely until Goldilocks don't feel to come back to her own home. After three days, the 3 bears curious the with the taste of Goldilocks so they eat her. Then they said; "Wow!The taste of human are far better than our porridge! Nyum nyum!" 


3. HANSEL & GRETEL


Naive girl version : It started when their Step mom told their Father who is a woodcutter, to bring the two kids at the forest and just leave them there. They are so poor that they cannot afford to feed them anymore. In the forest, the two found a house made of candies and chocolates. Because they were both hungry, they went inside to eat, not knowing that the woman who lives there was a witch who eats little children. The witch put Hansel in a cage and let Gretel do the house choirs. She also told Gretel to never forget to feed her Brother. But when Gretel Found out that if her Brother becomes fat, the witch will cook and eat him. She told Hansel about this and they came up with a plan. When the time came that Hansel will be cooked, Gretel told the witch that there’s something wrong with the oven. So the witch went inside the oven to take a look, Gretel took the opportunity and shoved her more inside and closed the oven. She freed Hansel and they ran away from the witches’ house. They found their father.Father realized that he can’t live without his two kids, so the three went home and lived peacefully with each other. 




NOW : After Hansel & Gretel survived from the witch, they return to their home. But their father chase them away. He said they are just a burden and he want to start new life just with their new stepmother. Open your eyes guys.. they are countless abandoned children now because of their irresponsible parents!


4. THE THREE LITTLE PIGS






Naive girl version : The story follows three pigs sent out into the world by their mother. Each of them builds a house to protect them from the hardships of the world, but along comes a big bad wolf. One by one, the wolf blows each house down until he comes to the last pig's house, which was built on a strong foundation of brick. The wolf is unable to even scuff the brick house and attempts to sneak in through the chimney. The pigs are ready for his entrance, placing a pot of boiling water in the fireplace. When the wolf leaps into the chimney, he lands in the pot and the pigs make a stew out of him.




NOW : What i always see now  is people always use pigs in political issue..!


MORAL OF THE ENTRY : Never stop imagine happy ending & strive for it! You  can rule your life! And don't forget to pray because decision is depends on HIM. Pray for happy ending as fairy tale..  =)

Wednesday, May 26, 2010

Dunia Baru drama bersiri kegemaran ramai di tv3 dulu muncul kembali??

Ingat tak kat Opie yang cute comel kegilaan ramai di kampus dulu?

Ingat tak dekat Tajul budak otak bisnes memanjang?

Ingat tak dekat Anizah yang mata besar budak Dean's List tiap2 sem tuh?

Ingat kat Madihah gadis bertudung yang kecoh tu?

Ingat Hadif?Ingat mak die?Keberkatan?Ingat takk???Rindu tak??

Hey..they come back guyyysss

Reunion katanye

Mesti ade suprise yang best2 kan?

Satu dah kantoi..Opie jadi gemokk..hahaha..




Camane nih?Lariklah peminat2 die..hihihi

Tapi sekarang dah tak disiarkan kat tv3 lagiklahh

Sudah tukar la..

Nak tengok, meh tengok online


Apa?

Lecehhhh??

Kenape plak?

Bukan ke sekarang korang sume x boleh hidup tanpa internet..

mesti nak kene online jugak satu hari

Jom la spend time tengok Dunia Baru The Reunion nih

JOm jom jom




Sunday, May 23, 2010

Ulat buku? Ke ulat komik? atau Ulat Majalah?


Betul saya selalu confuse. Bila ada orang tanye ape hobi kamu? Mesti saya jawab membaca. Kalau jawab bersukan macam tipu sangat lah kan lagi2 kalau jawab bermain muzik. Lepas tu orang tu mesti cakap "Ooo..ulat buku la ni..". Ada keraguan di situ sebab saya bukan baca buku, saya baca majalah. Jarang sangat saya baca buku.. novel pun jarang beli. Buku sekolah pun baca dekat2 nak exam je.. 

Tapi tak kesah la kan sebab yang majalah ke, buku ke.. semua memberi informasi..Pandai-pandailah pilih informasi yang baik atau yang buruk..hehehe. Dulu masa kecik2 bila da start pandai baca buku, buku yang saya suka baca ialah buku KAWAN. Kandungannya ialah kartun2 atau komik bersiri yang berkisarkan tentang kanak2 la..memang best. Harge die 3 ringgit. Dulu saya kumpul dari bilangan pertama sampai yang dah 60 kot..pastu mak simpan dalam kotak, then jual kat recycle center..sampai sekarang rasa menyesal kot sebab KAWAN memang best..! Sekarang pon buku KAWAN ni ade lagi tapi dah tak best dan merepek sket.


tak jumpe pulak image KAWAN yang awal2, comel n compact! sekarang dah besar sket


Lepas tu masuk sekolah rendah saya mula berkecimpung dengan buku2 pelajaran dan dah mula memasang cita2. Lepas tu selain dari bercita2 ingin menjadi polis, ahli kajipurba, saya juga turut mahu menjadi seorang Saintis. So, amek feeling nak jadi Saintis dengan membaca  TUNAS SAINS. Sebenarnya sampai sekarang memang seronok baca TUNAS SAINS ni coz die terangkan fenomena2 sains macam fotosintesis, digest system dalam bentuk kartun yang fun dan senang difahami. Memang dulu saya hafal term2 atau hukum2 dalam fizik macam tuas, takal.. ikut dalam majalah TUNAS SAINS tu..siap hafal dialog kartun tu.Jawab exam terbayang2 muka kartun yg jadi takal, tuas,klorofil.. Tapi lepas dah belajar Bio, fizik, kimia masa tingkatan 4 rupa2nya semua tu dah jadi indah khabar dari rupa. Ciss.. dulu dalam TUNAS SAINS sume comel2 rupa2nya tipuuuu.. tapi masih lagi membaca TUNAS SAINS sepupu2 pastu ketawa sorang2


Cover depan yang comel melampau..tiap2 minggu mintak duit lebih kat mak nak beli majalah ni


Bila dah masuk sekolah menengah, minat kepada pelajaran dah semakin berkurangan. Yelah hormon tengah berubah la katekan. Jiwa remaja.. kot..? Haha. Saya jatuh cinta plak pada majalah GEMPAK. Peristiwa bermula di mana saya sangat boring pada masa itu jadi saya menyelongkar bawah meja classmates saya untuk carik apa2 yang boleh jadi hiburan (masa tu budak2 lain tengah dengar ceramah kat dewan..teruk kan saya?). Kemudian terus terjumpe majalah GEMPAK isu ke 21..baca2 terus minat giler. Masa tu GEMPAK ni x glamour lagi, tapi saya gigih mencari isu seterusnya sampailah terjumpa satu kedai nyonya yang jual majalah ni..Punyalah banyak kedai buku, kedai nyonya tu je yg ade?Pelik tak? Sejak dari hari tu tak miss lah setiap bulan. Sekarang GEMPAK ni memang ada berlambak kat mana2 tapi aku plak yang dah tak selera sangat nak baca..da tua katekan. Uhuk2



GEMPAK isu pertama.. saya pun tak pernah baca sebab tak jumpa. Menarik kan cover dia?


Masuk tingkatan 4, masa tu sibuk kenal2 artis antarabangsa, hafal lagu Inggeris, curik2 beli walkman RM100 Sony (tapi lepas tu kene rampas dengan cikgu disiplin. warning: walkman tidak dibenarkan di sekolah berasrama), ada handset 3310, ala yang baling anjing, anjing boleh mati tu... Ingat tak handset tu boleh compose ringtone? Best kan? Maka majalah yang sesuai untuk semua tu ialah majalah UTOPIA di mana die cite pasal artis2 hot, ade column lirik2 lagu hot dan key untuk compose lagu2 hot kat dalam henpon. Memang suke ah UTOPIA mase tu!


Avril yang menjadi inspirasi aku mase zaman sekolah menengah atas aku dulu..wakakaka..apa khabar die sekarang ??


Bila dah habis Form 5, mula la ade sifat2 keperempuanan yang lebih menebal. Pastu dah ade feeling jiwang2.. wakaka.. suka kepada alat2 kosmetik tapi dalam waktu yang sama nak jugak concern kepada isu2 semasa supaya tak ketinggalan chewahh. So, majalah yang agak sesuai ialah majalah REMAJA dan CLEO. Kat sini, banyak info2 pasal wanita of coz dan ada pasal isu2 semasa yang x berat untuk dibaca.




So sekarang ni masih membaca majalah2 ni belum lagi baca majalah MIDI. Kadang2 baca jugak mak punya.




Tapi sume majalah di atas ialah majalah bermusim di mana ianya sesuai untuk peringkat umur tertentu sahaja.. Bila umur dah meningkat pastinya majalah itu tak akan dibeli lagi. Tapi ada juga majalah yang menjadi all-time-favourite saya dari zaman hingusan hingga mungkin zaman bongkok tiga nanti insyaAllah. Majalah apa? Majalah UJANG dan GILA-GILA. Lawak spontan dan selamber korang memang BEST GILE kot. Korang memang EVERGREEN,MALAR HIJAU dan AWET MUDA selalu. Cume poket aku je yang tak selau segar. Hidup UJANG dan GILA-GILA!

Dulu rm2.20 je..sekarang?huhu


Mereka teman anda ketika anda berduka.

Apa majalah kesukaan anda?




Saturday, May 22, 2010