Sunday, December 12, 2010

Mari guna RockMelt kawan2 :)

  6 comments    
categories: 


Hai! Korang mesti pernah dengar kan pasal RockMelt ni? Jangan cakap tak taw, malu je la tak mengikuti perkembangan semasa. Hahaha. Kiddin'. RockMelt ni satu lagi web browser keluaran terbaru. Dalam bahasa Melayu, RockMelt ialah batu cair! Hehehe.. Sedap gak. "Weh, jom guna pelayar carian Batu Cair! Hehehe"



Ada Apa Dengan RockMelt??

  • RockMelt ni ade kait mengait dengan Google Chrome sebab tu bentuk dan function die lebih kuranglah. So maknanye browser ni super duper laju. Menyenangkan pencarian dan pelayaran internet. Tapi kalo speed internet kawasan korang memang secara aslinya macam siput tak dapek lah den nak nolong eh

    • RocMelt ni sesuai untuk orang yang sosial. Haha.. I mean, RockMelt ialah sejenis web browser yang memberi kemudahan untuk anda melayari pelbagai laman web sosial dalam satu masa tanpa perlu bukak tab atau window banyak2 ! Maknanye kite leh bukak chat or update status kt twitter, facebook, myspace, friendster dengan menggunakan satu browser je. Cool kan? 

      • Sesuai untuk kaki sharing and kaki chatting. Menyenangkan keje.. tak payah la nak gune  banyak2 application kan.. nak bukak tweetdeck lah, itulah, inilah. Bagi yang suke offline je fb chat @ update twitter sebulan sekali, sangat tak sesuwai hokay.. sebab maybe anda akan terasa browser ini annoying. hehe





      Bila dah download RockMelt, ni lah pop up yang keluar dulu.. 







       Haa.. ni lah interface RockMelt ni. Macam gabungan Google Chrome dan Opera kan? Tengok belah kiri, kat situ die tunjukkan semua kawan2 fb kite yang tengah online. So kalau nak chat dengan diorang, click jek ah kat muka/gambar diorang tu.. then chatla sampai lebam. Belah kanan pulak untuk twitter. So, bleh la bace twit2 yang terbaru dengan senang.







      Ni lagi satu yang aku suka pasal browser baru ni ialah : interface untuk chat kat Facebook lagi cantik!! Tadaaa..! Takdelah perlu chat di interface fb yang sungguh membosankan itu. Lepas ni aku mesti rajin online chat kt fb. Hehehe

      p/s : Sapa nak ngorat Zuliskandar Hakimi? Kawan aku tu single lagik! hahaha






      Kat belah kanan, boleh la  tgok tweet tweet baru. Hmm..personally, aku tak layan sangat twitter sebab member pon x ramai pakai. x syokla kan layan sorang2.. so xdelah teruja sangat dengan feature ni. Tapi sebenanye, memangbest la sebab kalau nak tweet pape, just tweet je kat atas tu ha..









      Kalau nak update status fb ke, twitter ke, senang jer... g kat atas belah kanan, klik kat profile pic kite then tulis jelah status anda di situ.. 







      SAYA SUKA INI :


      • RockMelt ada notification kat tepi belah kiri. Tak kirelah facebook @ twitter. So senang kan.. sambil bace komik online, sambil bace status orang. waa.. multiple task. I loikeee!!



       Notification for facebook




      Notification for twitter plak...


      p/s : Bagi sesapa yang tak suka feature ni, rase macam menyemak jer,, boleh tuka setting okayh.. no worry :)




      Summary :

      Actually saya pun tak habis explore lagik RockMelt ni.. baru je gune 2, 3 kali. Tapi yang pasti, RockMelt ni bukan untuk je untuk Facebook dan Twitter je.. Korang boleh tambah lagi ape2 je korang nak feed. Banyak lah kegunaan die. 

      Keburukan?? Kelemahan??

      Hmm.. kadang2 tak boleh nak login.. sebab ramai user. Pelik gak...



      Kalau suka, boleh download RockMelt di sini :







      6 comments:

      1. wow..menarik2..tapi alisya tak aktif sgt twitter..sbb xda geng sangat..x syok lah..hehe

        ReplyDelete
      2. Menarik gileeee! Yang menariknye, die siap kasitahuu "No battery detected". Hahaha =P

        ReplyDelete
      3. kah3

        salah print screen la plak.. haha

        adeh nampak je.. bagus mata anda :D

        ReplyDelete
      4. 1st: Bagi yang suke offline je fb chat @ update twitter sebulan sekali, sangat tak sesuwai hokay.. sebab maybe anda akan terasa browser ini annoying. hehe
        -> sbb ko dh kte maybe annoying, so aku set trus la eh mnde ni annoying..sbb ak mmg jrg on9..haha

        2nd: Maknanye kite leh bukak chat or update status kt twitter, facebook, myspace, friendster dengan menggunakan satu browser je.
        -> ko men lagi ke mnde alah friendster tu????..haha

        ReplyDelete
      5. 1. >> alamak.. try la dulu.haha.. ntah2 ko rase best kot sbb tibe2 ramai rupenye org nak chat dgn ko.. hahaha

        2.>> kah3.. ksian la wei.. friendster dah banyak berjasa kt aku.. x kan nak tinggalkan camtu aje.. habis madu sepah dibuang.. haha

        ReplyDelete

      sila komen jangan segan-segan :)