Thursday, November 11, 2010

Hey Orang Johor :)

1. They end 9 out of 10 sentences with Ekkk… Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal (question mark). Contoh :- Ni awak punyer ekk? Nama awak saper ekk? Kenapa kite kaler tak cantik ekk ? Dan macam-macam ekk lagi. Aku teringat semasa aku sekolah dulu, aku dan member sebelah aku boring yang amat di dalam kelas, so to keep us awake, kami dok mengira berapa kali Cikgu sebut ekk. In a period of 40 minutes, dekat 100 kali! Lepas tu kami gelarkan Cikgu tu as Cikgu Fadzillah* Ekk. (*bukan nama sebenar).


2. They refer to Johor Bahru as Johor and not JB. Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it meant Johor Bahru (JB), the city dan bukan Johor, the state. Biasa digunakan oleh mereka yang tinggal di luar Bandar Johor Baru seperti di Masai- chusettes umpamanya. Contoh : Beb, gua nak turun Johor laa. Lu mahu ikut gua tak? So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana – if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak bongok** berkata, ” Eh, lu kan dah ada kat Johor?” Or worse, jangan memandai nak tambah ekk with that question.


3. They pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit) In fact you pronounce everything that ends with “AR” as “OR”. Contoh : Aku kena pakai seluor besor untuk main bola kat Bandor Muor besok. (Aku kena pakai seluar besar nak main bola di Bandar Muar besok). Aku teringat Kakak tegur aku bila aku cakap macam tu. Kenapa Mama sebut besar, BESOR ? Slipper , SLIPPOR ? Aku tergelak. Aku Cuma speak like that bila berjumpa dengan true blue Johorean aje. Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar) dan lain-lain.



 Mee Bandung MUOR sangat sedap ohhh



4. They are brash with a CRAZY sense of humour. Honestly, I belum pernah jumpa orang Johor yang serious or square to a T. Or cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour boleh tahan gak. Almost all of them (yang aku jumpa dan kenal lah) are either loyar buruk or bigor **. Baik di kampung mahu di Bandar. The sense of humour is unique that I find kadang-kadang orang luar (non-Johorean) agak takut with the brashness of budak-budak Johor. (Did you see Majalah 3 the other night – see how Tunku Yem (nama manja Tunku Mahkota Johor) bercerita pasal anakanda dia Tunku Ismail ? Haha…. that is exactly my point!)


 Yelah.. why so serious kan?? Okay..mamat ni takde kena mengena dengan Johor


 Oraitt..ni baru orang Johor!


5. Diorang ada ENDUT **. Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut. Contoh ayat : Haa…kau dah ada endut yer ? Kau pergi berendut kat mana ? Orang berendut dia pun nak berendut.


6. Diorang Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Kandy, Bobotok….Dah lama aku tak tengok atau makan gula tarik, sagun or kandy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor ? Aku tak boleh nak describe dengan teliti these things cos it has been 30 years since I last tasted them. Seperti Kak P cakap – makanan seperti botok botok. Kalau out of Johor, botok-botok dikenali dengan nama PAIS IKAN. Jangan tanya aku how to describe the ingredients cos aku tak berapa gemar makan sebab guna banyak sangat daun ( aku tak suka makan sayur – especially ulam). Yang aku tahu – pakai daun segala daun, termasuk daun betik dan gunakan kari ikan and balut dengan daun-daun tu dan kukus. Aku pernah tanya my Dad dulu – kenapa buruk benor nama dia bebotok. Then my Dad cerita : Di zaman dulu ada seorang nenek yang tinggal seorang diri. Everyday cucu dia akan datang bawak makanan. Nenek ini suka sangat pais ikan dengan bubur so dia suruh cucu ni bawak tetiap hari. Bila cucu tu bawak makanan lain, Nenek akan tanya “Mana Bubur Tok? “. Lama-lama Bubur Tok jadilah Bebotok – kesan dari cakap cepat-cepat. Itulah ceritanya. Aku kecik lagi masa my Dad cerita tu. So, kalau dia kelentong aku – maka kelentonglah cerita bebotok tu. Sekian adanya.


7. Pernah (or berangan nak) jadi Mat Rock. Aku rasa sebab kedudukan Johor dekat dengan Singapore, sebab itulah pengaruh Barat di Malaysia masuk melalui Johor dulu. Itu teori aku lah. But kalau ikutkan sejarah Johor, Sultan yang mula-mula kawin dengan Mat Salleh pun Sultan Johor (Almarhum). So, tak heranlah kalau kumpulan Rock kat Malaysia ini semua ada susur galur dari Johor. Amy, Zainal Abidin, Nash etc. Boleh pakai ke teori aku ni? Jangan aku kena pancung dengan Sultan, dah ler. Ampun Tuanku!



 Amy Search orang Johor okay..? Rocker sejati nih



8. Kenduri Kawin Ada Telur Pindang.. Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dengan segala macam rempah dan dedaun untuk mendapatkan that special taste. Lepas rebus, telur akan berwarna cokelat. Both kulit dan isi. I don’t like to eat telur pindang, so I cannot to describe the taste. Normally orang buat telur pindang ni for special occasion, seperti majlis perkahwinan. Zaman dulu-dulu, you can tell the social class of the tuan rumah – normally orang kaya-kaya jer buat telur pindang ni sebab ianya rumit dan makan masa berjam-jam therefore menggunakan kos yang tinggi.


 Ermm aku pon tak minat sangat telur pindang nih



9. Tidur atas LECA** (rhyme with letak and baca, the non-baku way). Baju simpan dalam GEROBOK **.


10. They never watch RTM sebab semua cerita dah tengok kat TV Singapore n indonesia!!! When I was growing up, aku cukup suka tengok TV Singapore sebab iklan dia semua dari overseas, very menarik. Besides the cerita yang terkinilah. Yang aku suka ialah iklan jeans Levi’s ( Let your love flow), iklan lagu Coke ( I’d like to build the world a home), iklan Kodak (Times of Your Life -Paul Anka ). Paling syok ialah masa Christmas, iklan dan lagu semua best-best. (But itu dulu, sekarang aku rasa semua rancangan sudah semasa.) Well, TV Singapore cuma dapat ditengok oleh penduduk JB dan kawasan yang sewaktu dengannya. As you go further up north (of Johor), you can see aerial TV semua setinggi pokok kelapa – semata-mata nak dapatkan siaran from Singapore n indonesia!…tv3 bru nk kluakn cter malin kundang kite dah bis tgk Apa lagi EKK?


 Ha..ni channel tv Singapore kegemaran aku.. Kalu tengok American Idol, live wooo..time yang same dengan America sane..syiokk..pastu slalu kuakan filem2 baru..pendek kata, tak perlukan wayang ah..bazir duit sajo



Kamus Johor :

Saing - pergi bersama2..”nnt kite saing ehh pi sekolah”  

Bongok – bodoh Bigor – gila-gila, contoh :- Apek Senario tu macam budak BIGOR ekk ?

Endut – makwe/pakwe. Awek/balak. Boifren/girlfren. Boleh digunakan tanpa mengira jantina.

Berendut - berpasangan. Pergi berendut- dating.

Botok-botok, bebotok – sejenis makanan menggunakan ikan, ditambah memacam dedaun, letak serbuk kari (don’t ask me – aku tak reti buat) dan dibalut dengan daun betik, diikat dengan sebelum dikukus. Alah, macam Pais Ikan tuh.

Leca - tilam. Normally dibuat sendiri menggunakan kekabu (orang zaman dulu-dulu semua DIY – tak ada Vono, Slumberland ).

Gerobok, Gobok - Almari. Tak kiralah simpan kain baju ke, simpan pinggan mangkok ke.

Sajak sesuai @ tidak -bkn puisi tau!!…cm nih ayat die..’sajak x beg nih pki ngn bju ni??”

Roti perata – roti canai

Semangka -tembikai

Epok2 -karipap


Note : Artikel ini sebenarnya milik Kawan Kota Tinggi di facebook, tapi dah mintak kebenaran taw.. Artikel ni sangat menarik..sangat2 sebab accurate giler menusuk ke hati.. Ahaha.. sape orang Johor mesti setuju dengan sume kat atas ni.. hehe.. harap rakyat negeri lain pun dapat bace .. setiap negeri ade keunikannya sendiri kan? So.. korang pon tulis lah pasal negeri korang, bleh aku bace..hihi

15 comments:

  1. Very informative. =)
    Masai-chusetts? Lol. Good one. Bleh tambah vocab ni selain dr Newcastle (Kota Bharu), Gopeng-hagen (Gopeng), Boston (Bota) and Paghii-t (Parit). Ahaks!

    ReplyDelete
  2. hehe..tulah

    tambah lagi satu

    KULAI-fornia..

    hehehe

    ReplyDelete
  3. Kenape tak makan telur pindang ekk?Telur pindang sangat takk sedapp ekk? Haha =P ouh, teringin nak makan mee bandung MUOR.....ekk, hehe

    ReplyDelete
  4. erk..penggunaan ekk yang berleluasa..haha

    sedap gak la tp klu makan sesaje camtu..xbest sgtla..

    haha nanti blk Malaysia makan la mee bandung Muor sedap2

    ReplyDelete
  5. Saya orang Johor lama tak dok Johor. Sekarang makin lama makin hilang ke johoran tu. Dah cakap campur, pahang, perak, kedah sikit2. Memang masa awal2 bergaul ngan member2 negeri lain, ada lah diorg perli2 sket bab 'ek' kat ujung tuh.. ngehehehe... Gerobok, gebor semua tu memang guna ar.. lagi satu 'bedak' panggil 'podar'... rasanya kat johor je guna tu. Kalau tak silap la.

    ReplyDelete
  6. sangat suke lah dgn entri kali ni... hidop johor !! huhuhu

    ReplyDelete
  7. sultana:

    a'ah kdg2 kene perli gak..tapi wat dono je..hahahaha..sebab da terbiase

    podar..? ooo ye kot! hehe tambah lagi satu dlm kamus

    owh harap2 jgn la hilang terus johor tu.hehe

    ReplyDelete
  8. mariam:

    hehe.thanxxx!johor mane??

    ReplyDelete
  9. wah cukup menarik isinya ni..memang orang johor sporting dan kelakar! huhuhu

    ReplyDelete
  10. johor! terbaekkk! hidup johorean! :)

    ReplyDelete
  11. fitrihadi: yeke?? hehe...thanx ya!

    syafiqa: hehe..hye org johor!

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)