Saturday, June 19, 2010

Rentetan kisah Handphone (inspired by Kerenyeh@Pzah & Cendawan Putih)

Terima kasih kepada kawan-kawan sebab bagi idea nak update blog. Hahaha.. Aku tergelak membaca post  Cendawan Putih . Ade ke dia kata handphone aku canggih? Kuang3.. Kalau handphone aku canggih, Blackberry ape? Super canggih la kot. Tapi aku ok je.. bersyukur dengan ape yang ade..hehe 

Kalau ingat2 balik, dah 5 handset aku pakai..alah sketnye.. orang lain tiap2 tahun tukar handset macam Encik Iskandar nih. Hehe xpelah die kaye.. huh jeles2



Handset pertama : Nokia 3310



Hehe siapa yang mula dengan berkenalan dengan handset selain handset ini? Mesti anda agak berumur sebab mesti anda berkenalan dengan handset yang sebesar batu bata. hik3 jangan mare. Masa zaman sekolah dulu dah ada handset ni pon kira canggih la.. Cikgu cikgi pon pakai handset ni jadi agak bangga di situ~ konon2 setarap dengan cikgu la tu.


Handset Kedua : Nokia 8310 


Lepas tu abah bermurah hati membelikan handset ini. Wooo serius inilah handset yang paling aku sayang. Sayang giler2 okay..? Sebabnye masa tu kawan2 sume pakai handset 3310 baling anjing tu manakala handset 8310 ni memang sleek, design yang agak kemas, comel kecil molek macam tuannya 5 tahun dulu, maka ada sedikit riak konon handset canggih. Lepas tu tak tahan handset ni ada radio.. macam cool giler lah time class Biology sambil lukis2 kloroplas sambil denga Hitz.fm. Urban la  tu konon. Lepas tuh kene rampas dengan cikgu.. Huh kecewa aku dengan diri sendirik. ( T_T )


Handset Ketiga : Samsung SGH E330



Selepas itu abah bermurah hati sekali lagik memberi handset baru ini. Sebab memang dah lama nak kan handset flip, so tak boleh nak cakap ape, memang happy sesangat lah kan? Handset ni polifonik, merdu la sket dari handset monofonik kan. Tapi yang tak bestnya dah tak boleh nak compose lagu macam dua handset sebelum nih.. hoho terbantut cita2 aku nak jadi composer. Yang lagi best handset ni handset perama aku yang berkaler. Tapi, panas tak sampai ke petang. Keputusan SPM  aku yang disaster menyebabkan handset ni ditarik balik. Okay..lagi skali aku kecewa dengan diri sendirik.. huhu..kesian kan?


Handset Keempat : Nokia 3100


Kemudian, aku cuba bangkit dari kekecewaan, dan juga cuba untuk menjadi independent. Cewaahh..ayat macam gempak sangat jer. Aku pun beli lah handset dengan duit sendirik , mane aku dapat duit aku pon tak ingat. Tapi handset ni agak mahal la dulu2.. Puas hati la. Polifonik, ade game bowling, ade MMS, ade GPRS.Tapi tak best sebab takde radio. Tapi malam2 kalau kite tutup lampu, handset ni jadi glow in the dark. Kire okay lah tu..hehe. Handset ni jugak hanset paling lame aku pakai sampai masuk Universiti woo. Ade la 4-5 tahun dah kot.



Handset Kelima : Sony Ericsson W850



Okay ni lah handset yang dipakai sekarang. Ceh tengok gamba ni macam cantik je tapi bila tengok balik handset aku..err..adakah handset yang sama? Masa aku beli dulu sebenanye aku beli yang warna putih..lagi suci murni.. tapi adelah seorang budak mane ntah, die tukar dengan dia punya yang warna hitam!?? Lepas tu boleh plak dia ilangkan ( oklah sebenanye tak sengaja ) handset aku yang berwarna putih tu?!! Cisssss..memang sakit hati kalau diingat semula. Ok past is past. Handset ni takdelah canggih mana pon. Camera 2mp je. Ade 3g tapi aku pon tak pernah gune ( call me loser ). Ape lagi ek? Boleh denga lagu dengan selesa memandangkan handset ni handset walkman, bunyi memang best



Sebenarnya aku memang ada hasrat nak beli handset baru.. hehe.. tapi.. ntah la.. Aku ni bukannya gadget-freak pon sebab aku gune benda2 basic je.. Message & Call.. 3g pon aku tak pernah taw ksian tak. So apelah gunenya beli yang canggih2 kan? Tapi tengok orang pakai blackberry..IPhone.. Ingat aku tak jeles? Jeles2.. huhu.. dugaan sume tu..

Takpelah tunggu kerja lah kot kalau nak melaram dengan barang2 macam tu.

Tapi, cube korang tengok gambar di bawah. Apelah gune beli mahal2 tapi function lebih kurang dengan handset 3310 kan? Setakat berkaler sahaje.. yang lain non-ado!! hehe


Credit to www.celularis.com


14 comments:

  1. hahaha...tengs ann..glemer jugak name aku..kikiki...windu woo henpon baling anjing nih.tu aku pakai mase matrik ape..sah3 la ko mmg canggih dari aku=p

    ReplyDelete
  2. gunelah LG chocolate.lagi smart dari iPhone.ade mms,3g..hehe

    aku tuka handphone stahun 2x la..bukan sethn sekali.wakkkkkaakakakakakakkaka

    ReplyDelete
  3. haha..ak pon 1st berkenalan ngan nset 3310 gak..tp ko kire maju gak la smpat pkai yg flip 2 mse skul..haha
    nset ko skang da best la..ske iphone but i dunt like touch screen uols..hehe

    ReplyDelete
  4. ila:

    hahaha

    nanti ko da beli iPhone tros aku ktinggalan di belakang

    ReplyDelete
  5. b.e.o.t.m :

    haha sungguh riak ko ni... dah handset bebanyak tu sedekahlah kat aku satu

    ReplyDelete
  6. chocolate:

    kan?

    iolls pon x suke pakai iPhone @ blackberry storm sebab touch screen

    habislah 1 message berjam2 kene type.wakaka

    ReplyDelete
  7. hehe btol saya pun pnah pakai nokia 8310( x pernah tau name die nokia 8310)

    sume puji sebab dia comel

    old memories..hehe

    ReplyDelete
  8. hehe memang terbukti kecomelan die.. terasa diri juga comel..hahaha perasan je

    ReplyDelete
  9. at least ko dh cggih skrg.
    aku maintain setia ngn nset zman skolah. adeh. igtkn masuk u dh leh pakai nset len. tp nmpak gayanya smpai grade aku pakai nset old skool tu.haha.

    ~lah iphone ni xde cggih sgt.lebey skit je drpd 33sekupang. :P

    ReplyDelete
  10. tu maknenye ko seorang yang cermat. handset x buat hal cam hs aku.. ade je halangan nak setia dgn satu handset.hehe.bilenye nak beli iPhone ni?

    ReplyDelete
  11. apesal ko nak beli iphone ke? xpayahla.. gune LG la bgos.haha..

    ReplyDelete
  12. ceh..ko gune LG ribu riban..memangla...

    ReplyDelete
  13. cik jue punya first hp..nokia 3310 kaler biru.hp tu pegi beli dgn arwah abah kat bndr psir mas.masa tu harga brape nth..cmpur dgn simcard klu tk silap 3ratus lbh.smpi skrg ada lagi simpan.tp dh tak leh guna dh..huhu.syg hp tu

    ReplyDelete
  14. Hmm..first skli hp sya 6030 nokia.. skg dh guna samsung s3, tp bateri bukan kemain jaa,cpt sgt hbs b3. T.T

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)