Monday, June 28, 2010

Mari Bermain Dengan Web Browser

  10 comments    
categories: ,
Apa itu Web Browser? Web Browser ialah aplikasi perisian yang digunakan untuk mengambil, memindahkan dan menyampaikan maklumat dari World Wide Web. Paparan yang boleh dilihat dari web browser ialah seperti video, imej, laman sawang dan pelbagai lagi. Contoh web browser ialah seperti Internet Explorer, Firefox, Opera dan pelbagai lagi.

WEH WEH APESAL SKEMA NI? PELIK SEMACAM KOT

Cubaan untuk menaip dengan skema tak menjadi. Macam... err.. entah, bukan aku. Kui3.Sebenanye saje je nak citer pasal web browser. Aku guna Google Translator untuk terjemahkan Web Browser ke Bahasa Melayu, sekali boleh plak die Google translate WEB BROWSER jugak. Cesss. Okay mari berkenalan dengan web browser




Nama : Internet Explorer. Latest IE8
Status Penggunaan : Aku ialah pengguna tegar IE ni sejak mula kenal internet. sampailah Second Year di universiti. Tapi sekarang guna kadang2 je itupun kat computer lab di kampus
Kebaikan : Established. Agak senang. Itu je kot
Keburukan : Tidak ada option 'Open in a new tab'. Asyik2 kena bukak new window. Entahlah aku dah carik, tukar2 setting tapi tak jumpa pun. Kalau ada sesape tahu, share lah dengan aku k? Lagi satu, orang kata kalau kite guna windows ( xp, vista @ 7 ), yang PIRATE ,janganlah guna Internet Explorer sebagai web browser anada sebab nanti company Windows boleh detect kita guna pirate punye.






Nama : Mozilla Firefox. Terbaru 3.6
Status Penggunaan : Mase mula2 nampak ikon ni kat desktop di rumah pada tahun 2004, aku buat tak tahu je sebab memang aku tak tahu pun ia adalah WEB BROWSER! haha buta IT kan aku ni ? Aktif guna masa tahun 2008. Sekarang guna lagi tapi tak kerap sangat kot
Kebaikan : Banyak integration dengan application yang lain macam Internet Download Manager, RealPlayer so menyenangkan kerja
Keburukan : Banyak sangat nak kena add-on la. Speed dial pon kene add-on aish susah gak. Lepas tu browser ni makan banyak space la kat atas menyebabkan tetingkap menjadi sempit. Asek kena scroll ke bawah jelah. Aku ni dah lah pemalas, nak scroll ke bawah2 pun malas taw





Nama: Google Chrome
Status Penggunaan : Baru guna dalam setahun kot, tapi sekarang tak guna lagi sebab kerana menyebabkan computer aku a.k.a Boboy selalu hang! Punca sebenar tak dapat dikenal pasti
Kebaikan : Katenye kalau nak tengok YouTube gunelah google chrome nescaya laju. Simple. Takde pening kepala sangat. Ringan
Keburukan : Masa mula2 pakai semuanya okay i like sesangat. Tapi lepas tu asyik2 suroh kill pages, pastu laptop aku yang power ni asek hang aje.. Last2 effect kat Kernel plak. Bila dah uninstall barulah laptop okay semula. Ini adalah pengalaman penulis sahaja mungkin tak akan terjadi kepada orang lain. Dan kerana dia baru dan mentah ala2 kanak2 ribena, jadi tak banyak integrasi dengan software2 yang lain.







Nama : Opera
Status Penggunaan : Baru guna dalam 2,3 bulan. Sekarang menjadi default browser.
Kebaikan : Nampak elegan dan sofistikated apabila memakai browser ni. Kah3 perasan sorang2. Agak senior jadi banyak integration dengan software lain. Ada Opera Turbo, kalau internet connction lambat Opera boleh la tolong sikit2.
Keburukan : Kadang2 gambar lambat sangat loading jadik macam gambar pecah2. 






Nama : Safari
Status Penggunaan : Baru je guna tak sampai sebulan kot
Kebaikan : Sebab asalnya ialah dengan Mac OS & Apple Company, macma2 la yang best kan macam interface dia. Kool lah. Tapi sebab aku guna windows bukan Apple, tak merasalah tu sume. So Safari jadik macam web browser yang lain2 jelah. 
Keburukan : Erm  tak dapat dikenal pasti sangat sebab baru je guna kan. Jarang2 plak tu.


Moral of the Entry:

Mana satu yang paling bagus? Entahlah aku memang tak dapat kenal pasti sebab sumenye ade pros and cons. Tepuk dada tanya selera lah..hehe.Banyak lagi web browser lain kalau rajin cubelah semua. Hehehe








10 comments:

  1. nape google chrome lau install dia lebih besar n laju?. erk. soklan inosen yg mmg tak tau pasal komp sgt. huu ;p

    ReplyDelete
  2. Lebih besar tu dari konteks ape? hehe.. size installer die besa ek? tu aku pun x sure.haha

    Laju tu sebab die compatible dgn javaScript. tq krn bertanya! =D

    ReplyDelete
  3. takat ni pakai chrome. x de masalah.. dulu mula2 pakai ada gak la kill page. tp skang dah ok. mebi dia dh jatuh chenta ngn tuan pnya kot.hahaha suka chrome pun sbb bekgraun dia cute2 peace!

    ReplyDelete
  4. kite terbalik la cik shiqa..dulu ok je skrg plak die wat hal.Adei memang suke pon dgn google chrome tp nak wat cmane xde jodoh =p

    ReplyDelete
  5. apesal skrg ni asyik citer pasal comp je..hehe

    ReplyDelete
  6. pakai safari siot.. bile nak pakai apple?

    ReplyDelete
  7. melon:

    waa ramai ek suke pakai chrome

    budakbaik:

    yeke?haha..bosan ek?

    b.e.o.t.m:

    tunggu ko sponsor la

    ReplyDelete
  8. aku suka chrome. musang berapi dh kurg berapi bg aku. huhu

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)