Thursday, June 10, 2010

Aku tak gemuk tapi aku nak kurus.. (0_o)

Macam mana tu? Adakah korang pun mengalami masalah yang sama? Ke aku je yang gedik2 begini? Camni..berat badan ko dah ideal da..tapi still lagi kau nak kurus. Kenape tak nak berat badan ideal? Ideal taw? Bukan ke best perkataan ideal tu? Macam dapat "kekasih ideal","suami ideal"? Memang idaman kan? Tapi bila tang berat badan, tak nak pulak.. kalau boleh nak underweight jugak..! Kalau ideal pun, ideal paling minima..18.5 ..kalau 21 ke,22 ke..mula la gelabah nak diet..haishh..bukan ke semakin banyak semakin ideal..kan bagus tu..? err..




Aku ade jugak cakap dengan beberapa orang yang rapat tentang perancangan untuk diet......Sebenanye aku pun geli jugak bila cakap pasal benda tu sebab aku..dan diet..??haha memang tak pernah serasi!! tapi saje je kan test market..hehe. Berikut ialah reaksi mereka :

MAK : Tak payahlah Kaklong.. jangan nak ngada2..selagi ada selera makan, makan je.. bukannye obesiti ke hape ke...nanti penyakit lain plak datang..

( hoh mak ni saje ke nak bagi gemok..selagi ade selera..makan je..? 24 hours makan kah?)

KAWAN BAIK LELAKI : Diet? Buat ape? Nak jadi tengkorak berjalan ke? Tak payah ngengade

( hak ala...takkannye boleh diet sampai jadi kurus sebegitu..kalau dapat turun 2 kilo pon da okay sangattttt..!)

KAWAN BAIK PEREMPUAN : Eh nak diet knape..? Ko kan da slimmm

( Okay korang memang penipuuuuuu!!)

Correction : Sebenarnya tak salah pun kalau tak gemuk tapi nak diet. Korang kene paham diet tu bukan maksudnya mengurangkan berat badan tapi diet sebenarnya merujuk kepada tabiat pemakanan yang seimbang, kene ade protein, karbohidrat, lemak, fiber dan lain2.. Ha so pasni kalau orang ajak makan jangan lah cakap..

" Eh takpelah..aku tengah diet"

Instead, cakap lah begini :

"Eh takpelah. Saya sedang berusaha menurunkan berat badan.."

Haa barulah skema dan memartabatkan bahasa melayu gitu..hoho

Okaylah berbalik kepada isu ingin menurutkan berat badan, hmmmm.. ingat senang ke? Susah taw bagi orang macam aku ni. Yelah bukan kena kurangkan makan je, kene exercise lagi, kene minum banyak air..

  • Kurangkan makan? Hohohoho.. itu cabaran utama.. Orang kata kalau nak cepat kurus jangan makan nasik. Makan sayur2 salad2 buah2. Tapi perut aku ni semangat kemelayuan dia sangat tinggi. Nasik juga tetap di perut hati.

  • Exercise? Joging? Dengan status sebagai student yang bizi 24 jam kredit memang tiada masa lah untuk exercise. Bila weekend plak, bangun je bile tibe2 rase panas, bukak tingkap, la.. dah pukul 12 tengah hari hoho penat la kononnya semasa weekday. Kat rumah ade je treadmill tapi dipandang sepi dengan alasan kasut sport tinggal kat asrama plak. Hoho penah denga kan orang malas sentiasa mencari alasan..?

  • Minum Jus Mate5 yang dikatakan hebat tu? Tapi Dr Rozmey dah cakap kene kurangkan pengambilan kalori setiap hari. Habis tu ape gunanye ubat mahal itu? Ingatkan kalau dah minum Jus Mate5 tu bolehlah melantak tak ingat dunia. Hahaha.. Pastu kalau kita dah minum, pastu berjaya kurus, kena plak mantain lg tak boleh makan banyak2.. orang kata kalau stop je minum Jus Mate 5 tu berat badan akan naik mendadak. Betulkah?

Heh kalau dah malas macam tu nampaknye berangan jelah nak seramping Jennifer Aniston..




Ingat senang ke cik puan Aniston ni nak mantain seslim itu? Dia menjalani diet yang ketat ye iaitu 40:30:30 method. 40% low glycemic carbohydrate, 30% proteins dan 30% essential fats. No French Fries please!!





Mahu mendapat body sehot Gwyneth Paltrow? Sila elakkan makan gula dan tepung (0_0) .Makan sayur-sayuran, beras perang dan daging putih ya. Oh ya! barang2 tenusu (dairy products) juga tidak boleh. Dan jangan lupa yoga setiap hari. Wajib




Tapi ade jugak artis yang tak berdiet langsung tapi slim n slender. Contohnya :



Huhu dahla pakai baju cantik2 dalam Gossip Girls. Seronok okay jadi kamu. Blake Lively cakap dia tak pernah control makan apatah lagi  untuk bersenam! Takde masa katanya.




Ade juga artis yang tidak berdiet dan tak malu dengan bentuk badannya :



So what..?? Yang penting Kelly Clarkson boleh menyanyi dengan power dan dapat entertain fans dia! U go girl!


Moral of the Entry : Apa - apa pun, gemuk kah, kuruskah.. jomla kita mengamalkan cara hidup yang sihat. Jangan makan fast food je! Tak elok! Pastu jangan lupa exercise.. Yang penting sihat walafiat

p/s : Doakan aku turun 3kg bulan puasa nanti. 3kg je la!



12 comments:

  1. entri comel..3 kg je? x banyak pun.. u can do it razfira!

    ReplyDelete
  2. no french fries??erk...xleh2..haha
    tau xpe..penat woo rncg nk jogging..dr mngu 1st..smpai skng,xpenah ag g pavilion 2..haha
    jom kite puase..hehe

    ReplyDelete
  3. weh ko mmg slim la..ehehe
    apsal pic last skali tu aku tgk cm fiona versi tak hijau.:D

    ReplyDelete
  4. blake lively tu awek aku mmgla slim..heheh

    kau nak diet?hahahahahahhhh

    ReplyDelete
  5. anon : thanx anon!!!hehe

    chocolate: haha french fries xleh susahla ek..jomlah puasa..2 pun susah nak bgn sahur..haha

    fzah :lg nak tipu..hoho..aku x prasan lak..ade la sket...cuma x hijau je

    b.e.o.t.m : perasan jek.. nape? xleh ke aku diet?

    ReplyDelete
  6. LOL. aku pun selalu camtu. kata nak diet (as in makan dgn sihat) tapi org salah paham ingat kita x nak makan. ala... bila aku kata nak kurangkan berat badan dan nak dapat body yg hot dan slim-slim terus ada la kawan yg kata "bukannya engko gemuk pun..." tapi yg paling aku x tahan ialah emak yg kata "haih... kalau kurus kering mana cantik.." lepas tu bila aku kata paha aku terlalu besar beliau pun berkata dgn nada yg mcm sdg preaching "eh... kita mesti bersyukur dgn pemberian Tuhan. bersyukurlah engko tu semua anggota normal dan badan sihat walafiat." aku... nangis je dalam hati kerana speechless.

    ReplyDelete
  7. haha mak mak mmg macam 2 kan? Mase diorang muda2 dulu, diorang x mengalami masalah macam kite ke? hehe

    ReplyDelete
  8. Nak gak turun berat badan...huhuhu tp bila bagitau orang memang tu lah jawapan diorang.

    Nak turun 4 kg lagi...

    ReplyDelete
  9. hehe rupenye saye x keseorangan..4 kg? ok siket je tu..gudluck.hehe

    ReplyDelete
  10. ehhh kelly clarkson dah gemuk ke ?tak tahu pulak. ahaahahaa.pelikssss

    ReplyDelete
  11. Sya pula nak menjalani diet ala2 snsd.. konfem kurus dlm msa 3 bulan.ahak~

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)