Wednesday, September 30, 2009

Mood Raya Lagi!! (2009)



Tak taw knape aku suka sangat lagu ni..

Maybe sebab dua2 kumpulan ni kumpulan feveret aku kot

Ditambah lagi dengan video klip syahdu camni..

Wahhh..terbaik ah!!

Selamat Hari Raya sumer..!!

p/s : tapi knape Noh nampak macam gedik sket ek mase dgn budak2 tu??malu kot..hoho

Friday, September 25, 2009

Eid Mubarak (2009)

Sudah lebih 20 kali mengalami hari raya...Raya kali ini paling penat kot. Bayangkanlah semua adik beradik mak seramai 8 orang balik beraya campur dengan anak2 diorang, menjadikan rumah nenek aku mempunyai ahli anggota seramai lebih kurang 50 0rang! Dalam satu rumah ade 50 orang, bayangkanlah camane serabut jadinye.. Berebut bilik air nak mandi, melabur, basuh baju berbakul-bakul, sidai, lipat lagi, masak, basuh pinggan.. Adeh, memang tak cukup tangan gak r jadinya.. Dahlah anak dara tak berapa nak ade, yang ramai anak jantan je..so memang tak boleh nak berehat sangatla.. Tapi sebagai seorang pakar mengelak, aku berjaya jugak curik2 tulang lari dari kerja2 dapur yang pening itu dengan alasan seorang sepupu tak membeli tudung lagi, padahal malas.. Mak da bagi greenlight, ape lagik.. kami yakin dengan keputusan kami, kami serbu Bazaar Kota Tinggi!!




teringat cik pzah, jadi ke pakai selendang ct? kui kui kui






pilih..pilih yang mane berkenan..murah2 je dik

sesi 'cuba-jaya' tudung




Tapi apa2 pun..raya tahun ni memang meriah la kan. Dah semua balik, memang riuh rendah sampai ke malam la rumah tuh. Orang datang beraya pon ramai, sampai jari2 saya kecut membasuh cawan dan pinggan.. huhu.. amek gambar dengan family pon tak sempat.. Tapi sedih tahun ni tak dapat buat signature cookies saya iaitu Cornflakes Bermadu sebab masa tak mengizinkan..huhuhu..dah la sebenarnye esaimen berlambak2 tapi tak sempat nak sentuh pon.. haih kalau cuti 2 minggu sempat kot.. T_T







sesi bermaaf-maafan yang ditunggu.. sebenarnye tunggu duit raye.. hehe eh2 xdelah

Hari raya ketiga dan keempat barulah dapt beraya bersama keluarga dan rakan2..Sempat jugak buat research yang tak penting dan tak dapat markah iaitu mengkaji cat rumah orang. Dan keputusannya 85% mengecat rumah mereka dengan warna hijau, kemudian disusuli dengan warna pink, seterusnya putih dan lain2. Tak pecaya?? Tengok gambar2 yang tertera di bawah



Abaikan orang yang sedang menganga makan tempeyek.. Tengok? Dinding dia hijau kan?




Hijau lagik.. sila abaikan lagi orang yang merasakan air oren lagi ade class dari air ribena masam + pahit itu.. huh advertisment sometimes very annoying


haa yang ni lagi hijau terang.. oh tolong abaikan kawan saya yang tak mandi lagi terus sarung baju kurung sebab nak amek gambar


yang ni pon kategori hijau kan?


haha itulah sedikit sebanyak rumah yang bercat hijau.. Sape yang rumah die hijau gak bolela send email kat aku boleh aku tambahkan lagi koleksi .. ok lah akhir kata :
SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR BATIN


Thursday, September 10, 2009

Kerjaya yang tidak harus dipandang remeh : Pengawal Keselamatan

Pak guard.


Pak Guard bersamaan dengan SECURITY GUARD. Orang Johor panggil pak guard ni JAGA. Eh ke negeri2 lain pon ade panggil JAGA? Ntahlah aku pon x sure sangat. Dalam bahasa melayu dipanggil PENGAWAL KESELAMATAN.

Tak kiralah ape yang dipanggil. Pokok pangkalnya ade perkataan keselamatan, security yang bermaksud pak guard seharusnya menjaga keselamatan tempat yang diawasinya. Pada aku kerja pak guard ni satu kerja yang mulia. Yelah dengan adanya pak guard yang meround kawasan rumah kita setiap malam, kita akan merasa lebih selamat. Nak tido pon lena je, walaupon xde pak guard pon memang lena sesangat. Pak guard jugak selalu membantu masyarakat di sekitarnya. Contohnya kalau nak pinjam screw driver ke, penukul ke, pak guard slalunye ade barang2 seperti itu. Mase skolah plak kitorang gunakan pak guard untuk pinjam motor, round2 keliling asrama. Owh so nice la pak guard skolah saya dulu..Kitorang excident, lampu signal die pecah tapi dia x marah pon..

Tapi skarang pak guard da banyak tugas. Ksian pak guard, kene multi tasking.Dah la tido x brape nak cukup, keje plak banyak. Kasihan mereka.. Sekarang diorang ade kerja baru, iaitu menjaga tepi kain orang. Btol, ini bukan tipu. Buktinya, saya sudah dijaga oleh mereka. Saya tak pakai stoking, mereka pun menahan saya dan menyuruh saya mengambil stoking di tingkat 4 padahal saya 2,3 langkah sahaja lagi nak masuk ke dalam bas. Sungguh mulia kerja pak guard, saya terharu. Akibatnya saya terlambat 20 minit ke kelas. Mereka juga memberi nasihat kepada saya supaya saya jangan kecoh2 kepada benda yang ringkas. Ya pak guard, saya akan ingat nasihat berguna dari pak guard tu. Owh saya xtaw name pak guard itu, tapi sebab die putih + pucat, saya panggil dia pakcik zombie. No offence okeh pakcik, Pontianak pon skarang da vegetarian,hensem lagik..Edward Cullen.hehe..

Satu lagi perkara yang membuat saya puji mereka ialah pak/mak guard juga sangat bekerja keras siang dan malam. Orang lain malam2 sume rehat2, smayang tarawikh di masjid, tapi mereka masih lagi memperjuangkan kerjaya mereka itu dengan berborak2 kosong di pejabat kiut mereka sambil mata terus mengawasi kami. Hebat kan mereka? I like!! Semalam pada pukul 10 malam, mereka menumpukan sepenuh perhatian kepada pakaian saya lagi. Pak guard menahan saya dan menyuruh saya memakai seluar yang lebih besar dengan alasan sakit mata melihat seluar saya yang kecil. Adui saya bersimpati dengan pakcik sebab pakcik mungkin terlalu memaksa mata pakcik bekerja hingga ke malam yang gelap sampai seluar yang saya pakai tu nampak kecil padahal seluar saya tu memerlukan saya memakai belt ( menunjukkan seluar saya bukan skinny jeans ). Mata pakcik mungkin memang dah rosak sebab seluar saya pakcik nampak, tapi dua makhluk yang berlainan jantina berdua-duaan dalam gelap di belakang pagar bermadu asmara pakcik dah tak nampak!! So sorry to u la pakcik, ade baiknya pakcik pegi check mata pakcik. Pakcik juga ade membuat permintaan supaya saya memakai seluar yang lebih besar selepas ini. Saya mengangguk sahaja, saya ingat pesanan Pak cik Zombie supaya jangan kecoh2 kepada benda yang simple. Padahal saya nak jaga ati pakcik sahaja, sebab even kalau pakcik bagi saya duit untuk beli seluar baru yang besar pon, saya TAK AKAN beli, saya guna duit tu beli token untuk men netball. Takpon saya sedekahkan kat masjid. Pakcik pon dapat pahala.. :)

Ingin saya tegaskan di sini, saya sayang pak guard. Majulah pak guard untuk Negara!!!

Wednesday, September 9, 2009