Thursday, July 30, 2009

Kurang Gemar

  7 comments    
categories: 

Traffic light.

Traffic light dalam bahasa melayu dipanggil lampu isyarat. Ade jugak orang panggil stop light, traffic lamp dan sebagainyA.

Traffic light ni fungsinya untuk mengawal lalu lintas kat jalan. Kaler standard kat atas tu merah,kuning dan hijau. Tapi kalau tengok banyak kali,bukan warna kuning sebenarnya.. Warna amber.. Amber tu kaler ape? tengok lah traffic light, tulah warna amber.

Traffic light dicipta pada tahun 1868 ( dah lame da... ) oleh seorang jurutera J.P Knight. Trafficlight jugak ade banyak jenis. Jenis yang biase yg 3 set kaler tulah. Ade gak taffic light utk pedestrian..ade dua kaler je..hijau utk jalan, merah utk stop..xde nak sedia2 la kan..name pon jalan kaki..klaka plak kalau tibe2 kene perlahankan perjalanan kaki anda. Kalau kat oversea ade plak traffic light untuk public transport.

Traffic light jugak agak merbahaya..Kalau korang langgar traffic light, boleh kemek separuh kereta gak r..Kalau traffic light warne merah, korang selambe dek je memandu..mungkin akan membuatkan korang pokai selama 2 minggu atau lebih dahsyat menggadaikan nyawa korang.

So..amacam??

Footnote : Sebenarnye aku x suke traffic light, sebab traffic light aku hampir gagal JPJ, aku slalu mati enjin kat traffic light.

7 comments:

  1. pawan goyal pon ko nak approve..hahah..ko langga traffic lite plak ke

    ReplyDelete
  2. xdela...saje2 nak cite pasal traffic lite..we always take them 4 granted kan

    ReplyDelete
  3. ok jugak la jd traffic lite nih..

    huhu

    ReplyDelete
  4. ok ke pzah?ape yg ok?ko nk jd traffic lite ke?haha

    ReplyDelete
  5. aik..ak ingt ko nk cte psl traffic light yg mnjadi pujaan ramai 2..rupenyer traffic light kat jalan..hik3

    ReplyDelete
  6. sape?sape traffic lite pujaan ramai?haha

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)