Friday, June 5, 2009

Saya ingin repeat balik Bahasa Melayu


Eh..sepanjang seminggu aku duduk kampung ni kan, banyak btol peribahasa baru yang aku belajar. Mula2 macam kesian jugak kat diri sendiri sebab tak faham , lepas tu aku pon mule bertanye, bak peribahasa malu bertanye sesat jalan..ahaks. Kenapelah aku tak alert sebelum ni, kalau tak mesti aku dapat A1 (A2 pon jadiklah ) dalam bahasa melayu masa SPM.. huhu
1. Macam anjing beranak enam
Maksudnye : Orang yang terlalu kurus
Contoh ayat : “ Eh apohal ekau makan sikit sangat ni? Nak jadi macam anjing boranak onam ko?
2. Naga ditelan ular lidi
Maksudnyer : Orang yang high-class kahwin dengan orang biase
Contoh ayat : “ Eh ko taw tak si Minah tu? Die kan..naga telan ular lidi..! Apelah sengal sangat kan..”
3. Kilat senja
Maksudnye : Orang yang bergerak lincah
Contoh ayat : “ Amboi macam kilat sonjo ( bahasa minang ) ekau yo bilo si Belack tu nak datang umah. Apo ekau nak masak2 ko?”
4. Macam garam dengan asam
Maksudnye : Secocok/Sepadan
Contoh ayat : “ Eh eloklah ekau dongan si Munir tu..macam asam dongan garam dah..”
5. Cuti Jepun
Maksudnye : Cuti yang panjang
Contoh ayat : “ Wah..seronok la kau ek dapat cuti Jepun!”
6. Agih-agih kungkang ( yang ni aku tak sure la camni ke ejanyer )
Maksudnye : Orang yang terlalu baik hati sampai menyusahkan diri sendiri
Contoh ayat : “ Dah kau sendiri takde duit, yang ko nak pinjamkan die duit tu ko nak korek duit kat mane? Macam agih-agih kungkang la ko ni!!”
7. Air dicincang tak akan putus
Maksudnye : Yang ni kalau tak taw pegila masok darjah 1 balik!!! Hahahaha

19 comments:

  1. haha..
    dr peribahasa no 1 smpai 6, saye pun tak pernah dgr gak.

    belajar benda baru arini ~

    ReplyDelete
  2. bahasa melayu org kg mana nie..?
    nak kena blajar gak la :)

    ReplyDelete
  3. uihh..byknyer peribhse yg ko blaja..smue ak xtau kcuali num 7 tu ak tau la..hehe

    repeat la blik..sure ko dpt a1..hahahah

    ReplyDelete
  4. aku tau yg last je...

    jom kita repeat sma2..ahaha

    ReplyDelete
  5. eima ali :

    hahaha

    bgs2

    saya pon xtau..

    pelik ek?

    ReplyDelete
  6. dania :

    kg lukut

    hehe

    jom blaja

    ReplyDelete
  7. chocolate :

    ceh aku tkt bile repeat tros x kredit plak

    hahaha

    ReplyDelete
  8. pZah :

    err..ko watpe nak repeat?

    bkn ko da dpt A1 ke ? hehe

    ReplyDelete
  9. bendera jepun aku taw!hehe

    ReplyDelete
  10. ayat aku :

    kau selalu berangan nak jadi anjing beranak enam sepanjang cuti jepun sebab nak ngorat anak orang kaya seperti nak jadi naga ditelan ular lidi ala2 asam dengan garam dan dia juga perasan yang dia agih-agih kungkang yang kilat senja

    ReplyDelete
  11. sj nk repeat..

    sy sgt2 suka merepeat..ahaha

    ReplyDelete
  12. employee :

    heh patotla bm ko dpt b4

    ReplyDelete
  13. employee :

    heh patotla bm ko dpt b4

    ReplyDelete
  14. haha klakanye ayat employee

    eh an x taw pon ko x dapat A?ko dpt brape ek?

    ReplyDelete
  15. owhhh saya tak tau maksud air dicincang tak akan putus, so kena masuk darjah 1 balik la nie? yahoooo~~

    ReplyDelete
  16. hahahaha.. LiYa nak masuk darjah 1 balik ke? :|

    ReplyDelete

sila komen jangan segan-segan :)